Χυτήρης: Εικόνα εγκατάλειψης στον Πολιτισμό - Τον χρησιμοποιούν για δημόσιες σχέσεις

Δευτέρα, 02 Απριλίου 2007 18:23
UPD:18:26
A- A A+

Για εικόνα εγκατάλειψης στον Πολιτισμό, έκανε λόγο ο υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ, Τηλέμαχος Χυτήρης, σε συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασε επιγραμματικά το πρόγραμμα του κόμματός του στον τομέα αυτό.

Ασκώντας κριτικής στην πολιτική της κυβέρνησης, ο κ.Χυτήρης μεταξύ άλλων σημείωσε πως δεν εντάσσονται στο Δ' ΚΠΣ πολιτιστικά προγράμματα, μειώθηκαν οι επιχορηγήσεις στο Εθνικό Θέατρο (δόθηκαν 1 εκατ. 750 χιλ. ευρώ το 2007 έναντι 8 εκατ. 600 χιλ. το 2006) στα Πολιτιστικά Ιδρύματα, στη Λυρική Σκηνή (16 εκ. 200 χιλ. πέρισυ, 13 εκ. 600 χιλ. φέτος) και στα ΝΠΙΔ (από 92 εκ. το 2006 υπήρξε μείωση επιχορήγης στα 86 εκατ.) συρρικνώθηκαν δε οι παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο και την Επίδαυρο αλλά και οι ελληνικές παραγωγές.

Παράλληλα όπως είπε, τα Δίκτυα Πόλεων φυτοζωούν, οι Προγραμματικές Συμβάσεις με τους Δήμους δεν ισχύουν, οι υπηρεσίες του υπουργείου ανά την Επικράτεια δεν καλύπτουν ούτε τα λειτουργικά έξοδα, δεν ξεκίνησαν τα έργα του Εθνικού Μουσείου, εγκαταλείφθηκε η δεύτερη φάση της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, το Κέντρο Κινηματογράφου γίνεται ΔΕΚΟ και μειώνονται οι ταινίες και η χρηματοδότηση, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παραμένει κλειστό και υπολειτουργούν τα ΔΗΠΕΘΕ.

Την ίδια ο ώρα - όπως ανέφερε ο κ. Χυτήρης - γίνονται εκατοντάδες «ρουσφετολογικές προσλήψεις στο υπουργείο», ενώ απολύονται 36 συμβασιούχοι.

Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για εγκατάλειψη και της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και για σπατάλες στην Πάτρα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

Αναφερόμενος στην επιστροφή των δύο σημαντικών αρχαιοτήτων από το Μουσείο Γκετί, άφησε να εννοηθεί ότι η συμφωνία που συνήψε η χώρα μας για να επιτύχει την επιστροφή ήταν επαχθής, παραπέμποντας στη δήλωση του διευθυντή του Μουσείου σύμφωνα με την οποία «συμφωνήσαμε με τους Έλληνες όχι όμως και με τους Ιταλούς, οι οποίοι είναι πολύ απαιτητικοί». «Τί αφήσαμε πίσω άραγε;», αναρωτήθηκε ο κ. Χυτήρης.

Επίσης κατηγόρησε τον υπουργο Πολιτισμού, Γιώργο Βουλγαράκη, ότι χειρίστηκε λανθασμένα την υπόθεση της δημοπρασίας των αντικειμένων της τέως βασιλικής οικογένειας και την κυβέρνηση ότι άργησε τρία χρόνια να δώσει τα 800.000 ευρώ για την προεργασία για την αξιοποίηση του ανακτόρου του Τατοΐου.

Επιπρόσθετα κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδιασμού όσον αφορά το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και χαρακτήρισε λανθασμένο τον χειρισμό του πρωθυπουργού να μιλήσει ανοιχτά για την επιστροφή τους, με το σκεπτικό ότι το ζήτημα αυτό δεν πολιτικοποιείται. Πρόσθεσε δε ότι το νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα είναι αντισυνταγματικό, γιατί εκχωρεί κρατική εξουσία σε ΝΠΙΔ.

Στην ερώτηση γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν υλοποίησε ως κυβέρνηση τα όσα σήμερα υπόσχεται και περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά του, ο κ. Χυτήρης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα για τον Πολιτισμό που δεν έκανε το ΠΑΣΟΚ - «άλλα, γιατί δεν μπόρεσε, άλλα, γιατί δεν πρόλαβε και άλλα γιατί δεν τα έθεσε ως προτεραιότητα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Επειδή, όμως, αυτή η κριτική ασκείται συνεχώς στο ΠΑΣΟΚ σε κάθε τομέα, ο κ. Χυτήρης συμπλήρωσε πως πλέον γίνονται καινούργια πράγματα και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εγώ είχα μαύρα μαλλιά και σήμερα έχω άσπρα».

Αναφερόμενος στον υπουργό Πολιτισμού , ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ παρατήρησε πως «ο κ. Βουλγαράκης, μετά τον τραυματισμό του από το προηγούμενο υπουργείο, προσπαθεί να αποκαταστήσει το πολιτικό του προφίλ, χρησιμοποιώντας το υπουργείο Πολιτισμού». Χρησιμοποιούν τον Πολιτισμό για δημόσιες σχέσεις, τονισε χαρακτηριστικά, ενώ ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα σχετικά με την προσωπική περιουσία του υπουργού, ανέφερε ότι θα έρθει το θέμα στη Βουλή κι αυτή πρέπει να το ελέγξει.

Ο κ. Χυτήρης δήλωσε ότι το πλήρες πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θα παρουσιαστεί στο Συνέδριο του κόμματος στις 18 και 19 Μαϊου και έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελληνικού πολιτισμού, προαναγγέλλοντας και τη δημιουργία ενός «μίνι υπουργείου Εξωτερικών» εντός του υπουργείου Πολιτισμού.

Σημειώνεται επίσης πως πριν την έναρξη της παρουσίασης του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Χυτήρης επεσήμανε πως κατά τα σημερινά εγκαίνια της επανέκθεσης του Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» από τον πρωθυπουργό, αποκαθηλώθηκαν οι πινακίδες που έγραφαν το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου και του πρώην δημάρχου επί των ημερών του οποίου εγκαινιάστηκε το Μουσείο (λειτουργεί στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς «Ανδρέας Γ. Παπανδρέου» στη Νέα Φιλαδέλφεια). Ο κ.Χυτήρης μίλησε για "απρέπεια" και "ντροπή" και συμπλήρωσε ότι «εφόσον μιλούμε για Πολιτισμό χρειάζεται πολιτικός πολιτισμός κι όχι μικροκομματισμός».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή