ΠΓΔΜ: Παραίτηση ΥΠΠΟ λόγω απόπειρας λογοκρισίας

Δευτέρα, 02 Απριλίου 2007 18:46
A- A A+

Ο υπουργός Πολιτισμού της ΠΓΔΜ Ιλιριάν Μπεκίρι, παραιτήθηκε σήμερα, μετά τον θόρυβο που ξέσπασε για την απαγόρευση θεατρικής παράστασης στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι), με θέμα τη ζωή του Τίτο.

Στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Μπεκίρι, αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι έπεσε "θύμα του κομμουνισμού". Η παραίτησή του έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε την απαγόρευση της παράστασης "Τίτο" με το σκεπτικό ότι το περιεχόμενό της "δεν συνάδει με το εθνικό συμφέρον" της χώρας". Αμεση ήταν η αντίδραση των συντελεστών της παράστασης, καθώς και του συνόλου του πολιτικού και καλλιτεχνικού κόσμου, οι οποίοι έκαναν λόγο για απόπειρα λογοκρισίας και καταπάτησης της ελευθερίας του λόγου, με αποτέλεσμα, μερικές ώρες αργότερα, το υπουργείο να ανακαλέσει την απόφασή του, κάνοντας λόγο για "ασυνεννοησία".

Ο πρωθυπουργός Ν.Γκρούεφσκι τάχθηκε και αυτός κατά της απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού για την απαγόρευση της παράστασης, με αποτέλεσμα ο κ. Μπεκίρι να υποβάλει σήμερα την παραίτησή του.

Η παράσταση έχει χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή