Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται η Ουκρανία

Διάλυση της Βουλής με απόφαση του προέδρου Γιούστσενκο
Τρίτη, 03 Απριλίου 2007 11:30
UPD:11:40
A- A A+

Σε ισχύ τέθηκε το διάταγμα του ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιούστσενκο με το οποίο διαλύεται επισήμως η βουλή της χώρας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της προεδρίας.

Σημειώνεται ότι ο φιλορώσος πρωθυπουργός Βίκτορ Γιανούκοβιτς είχε ζητήσει από τον ουκρανό πρόεδρο να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης μη δημοσιεύοντας το διάταγμα στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, ενέργεια που αυτομάτως το θέτει σε ισχύ.

«Ο πρόεδρος έχει μία δυνατότητα να λάβει μέτρα που θ' αποτρέπουν την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας. Πρώτον, μπορεί να μη δημιοσιεύσει το διάταγμα αυτό, το οποίο μπορεί να μείνει ανεφάρμοστο», τόνισε ο Γιανουκόβιτς στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, που μεταδόθηκε απ' ευθείας από την τηλεόραση. «Εάν ο πρόεδρος δημοσιεύσει το διάταγμα αυτό, θα εχει την ευθύνη για την ακύρωσή του», σημείωσε.

Ο ουκρανός πρωθυπουργός δήλωσε πως η βουλή πρέπει να συνεχίσει τις εργασίες της, αναμένοντας από το Συνταγματικό Δικαστήριο να διορθώσει το λάθος του Γιούστσενκο -όπως χαρακτήρισε την απόφαση του προέδρου της Ουκρανίας. «Ο μόνος τρόπος για να διορθωθεί το μοιραίο λάθος του προέδρου είναι να περιμένουμε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για το αν ήταν νόμιμη ή όχι», τόνισε ο Γιανούκοβιτς και πρόσθεσε πως αν δεν συμβεί αυτό, η βουλή και η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας Ανατόλι Γκρίτσενκο, πιστός στον πρόεδρο Γιούσενκο, δήλωσε κατά τη διάρκεια της εκτάκτου συνόδου του υπουργικού συμβουλίου πως ο στρατός της χώρας θα συνεχίσει να δείχνει υπακοή στον πρόεδρο.

«Οι ένοπλες δυνάμεις θα εκτελέσουν τις διαταγές του ανωτάτου αρχηγού τους» (σύμφωνα με το ουκρανικό Σύνταγμα είναι ο αρχηγός του κράτους, δηλ. ο πρόεδρος Γιούστσενκο), τόνισε ο υπουργός, τελευταίος φιλοδυτικός υπουργός μέσα στην κυβέρνηση, η οποία ελέγχεται σχεδόν αποκλειστικά από τη φιλορωσική κυβερνητική συμμαχία.

Την αντίθεσή του στη διάλυση του, εξέφρασε χθες και το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας (που ελέγχεται από τις φιλορωσικές πολιτικές δυνάμεις) ψηφίζοντας την απόλυση της εφορευτικής επιτροπής κι απαγορεύοντας τη χρηματοδότηση των πρόωρων εκλογών.

Αντιδρώντας στην προκήρυξη των εκλογών από τον Γιούστσενκο, οι φιλορώσοι βουλευτές υπερψήφισαν (με 256 ψήφους υπέρ) το κείμενο που χαρακτήριζε την απόφαση του προέδρου «άνευ νομικού ερείσματος».

Ο Γιούστσενκο κατηγορεί τα φιλορωσικά κόμματα ότι δρουν «αντισυνταγματικά», προσπαθώντας να παρασύρουν φιλοδυτικούς βουλευτές στον κύκλο επιρροής τους, με στόχο ν' αποκτήσουν την απόλυτη πλειοψηφία των 300 βουλευτών έως τον Μάιο. Σε τέτοια περίπτωση, η θέση του προέδρου, που οι εξουσίες του ήδη έχουν αποψιλωθεί, θα περνούσε σε δεύτερη μοίρα, και το Κοινοβούλιο θα μπορούσε κατά το εικός να τροποποιήσει το Σύνταγμα και ν' αντιπαρέρχεται κάθε προεδρικού βέτο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή