Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλονται στη Βόρεια Εύβοια προκειμένου να αναχαιτιστεί το πύρινο μέτωπο και να ελεγχθούν οι εξαιρετικά επικίνδυνες αναζωπυρώσεις στα μικρά χωριά. Μεγάλες αναζωπυρώσεις εντοπίζονται αυτήν την ώρα σε Γαλατσώνα και Αβγαριά. Σημαντικό πρόβλημα παρατηρείται στην περιοχή των Καματριάδων, όπου ακόμη και ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς, κάνει έκκληση για βοήθεια. Η φωτιά φαίνεται έχει ξεφύγει προς την Ιστιαία, ενώ αν περάσει και από το χωριό Καματριάδες, θα κατευθυνθεί προς τα Λουτρά της Αιδηψού.
Εν τω μεταξύ, ουρές σχηματίζουν τα αυτοκίνητα στο λιμάνι της Αιδηψού προκειμένου να φύγουν από τα Λουτρά.
Στη Γαλατσώνα, η αναζωπύρωση είναι μεγάλη, ενώ γίνονται δραματικές εκκλήσεις για εναέρια μέσα. Πολλοί κάτοικοι καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει μεγάλη βοήθεια από τις αρχές.
Οι προσπάθειες πυροσβεστών, ντόπιων και εθελοντών έχουν επικεντρωθεί σε Πευκί, Γαλατσώνα, Γερακιού και Γούβες, όπου προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια στα χωριά αυτά. Αντιπυρικές ζώνες, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, δημιουργούνται 4 χλμ. έξω από την Ιστιαία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά έχει φτάσει στη Νέα Σινασσό, βόρεια της Ιστιαίας, και κοντά στην Παναγία Ντινιούς. Η καταστροφή ειναι τεράστια και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), έως το μεσημέρι της Κυριακής 8/8 είχαν καεί περίπου 460.000 στρέμματα μόνο στην άλλοτε πυκνόφυτη και καταπράσινη Βόρεια Εύβοια.
Εν τω μεταξύ, η ομάδα UpStories σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr κατέγραψε εναέρια πλάνα με τη χρήση drone πάνω από καμένες εκτάσεις στη Βόρεια Εύβοια την Κυριακή 8 Αυγούστου 2021.
Η χθεσινή μέρα, ήταν ημέρα-κόλαση για την περιοχή, με πολλές περιοχές να εκκενώνονται. Τα χωριά Ελληνικά, Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Πευκί, Μονοκαρυά, Καματριάδες και Γαλατσάδες βρίσκονται σε πύρινο κλοιό από χθες, Κυριακή, το πρωί. Ό,τι διασώθηκε, επετεύχθη χάρη στις ηρωικές προσπάθειες των κατοίκων, των εθελοντών και των πυροσβεστών.
Πολλοί κάτοικοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπιτια τους, θέλοντας να τα σώσουν, καταγγέλλοντας πως «το σύστημα είναι εκκένωση και όχι κατάσβεση».
Το σημείο που βρίσκεται το προσφυγικό χωριό της Νέας Σινασσού.
Δραματικές ήταν οι εικόνες στο Πευκί, όπου παραθεριστές, κάτοικοι, μεταξύ των οποίων και αρκετοί ηλικιωμένοι, είχαν επιβιβαστεί στο φέρι μποτ «Αιδηψός» προκειμένου να απομακρυνθουν εφόσον παρίστατο ανάγκη.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ , δεκάδες και επικίνδυνες ήταν oι αναζωπυρώσεις τη νύχτα στη Βόρειο Εύβοια. Όλες οι δυνάμεις, με τη βοήθεια και μηχανημάτων, κλήθηκαν να δώσουν λύσεις ακόμα και σε μικρές αναζωπυρώσεις που γίνονταν πύρινα μέτωπα και απειλούσαν χωριά.
Περιφερειακά από το Πευκί, λίγα μέτρα από τα σπίτια στο Αρτεμίσιο και το Καστρί, δόθηκαν μάχες όταν οι φλόγες πλησίασαν τα χωριά όχι μία αλλά πολλές φορές μέσα στη νύχτα.
Στις Γούβες ολονυκτία η μάχη όταν οι φλόγες απειλούσαν να κάψουν το χωριό. Από χθες το μεσημέρι μέχρι σήμερα το πρωί τουλάχιστον τρεις φορές σήμανε συναγερμός στις Γούβες και οι επεμβάσεις μπόρεσαν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τον πυρήνα του χωριού.
Αγριοβότανο και Ελληνικά δεν γλίτωσαν την αγωνία το βράδυ. Οι αναζωπυρώσεις, χωρίς ισχυρούς ανέμους, δημιούργησαν νέα μέτωπα, νέες απειλές, νέες νυχτερινές επεμβάσεις.
Σε Γερακίου και Γαλατσώνα, έγινε ολονύχτια μάχη με τις φλόγες καθώς τύλιξαν τα χωριά και υπήρξε κίνδυνος εγκλωβισμού εθελοντών και πυροσβεστών. Μπόρεσαν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.
Ακόμα την τελευταία ώρα έχει δημιουργηθεί ένα μέτωπο ανάμεσα στα χωριά Γαλατσών, Μονοκαρυά και Αβγαριά, με κατεύθυνση την Αβγαριά, όπου εκεί προσπαθούν και επίγεια και εναέρια μέσα.
Μέχρι τις πρωινές ώρες στην Μονοκαρυά η προσπάθεια συνεχίζεται για να μην φτάσει η φωτιά στη Ιστιαία. Από την ώρα που σταμάτησαν τα εναέρια μέσα, χθες το βράδυ, απειλήθηκε πολλές φορές αλλά άντεξε με τη βοήθεια του ανάγλυφου του εδάφους και των ζωνών που είχαν δημιουργηθεί κατά μήκος του ρέματος.
Καματριάδες και Γαλατσάδες είναι τα δύο χωριά που δείχνουν να μπαίνουν στις προτεραιότητες των δυνάμεων καταστολής και από σήμερα το πρωί να επιχειρήσουν εκεί κατά προτεραιότητα τα εναέρια μέσα. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που είναι στην Β. Εύβοια, «αν περάσει από κει η φωτιά θα βρεθεί μέσα σε ένα συμπαγές δάσος το οποίο είναι δύσκολο να σβήσει και εν τέλει θα φτάσει πάνω από τα Ήλια και την Αιδηψό». Μάλιστα σημειώνουν πως «η δημιουργία περιμετρικά των χωριών ακόμη και πρόχειρων αντιπυρικών ζωνών τις τελευταίες ώρες απέτρεψε σε μεγάλο βαθμό την επέκταση των ζημιών μέσα σε κατοικημένες περιοχές».
ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC/ALEXANDROS MICHAILIDIS
Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από ισχυρή δύναμη πυροσβεστών που βρίσκεται εκεί, στην όλη προσπάθεια παίρνουν μέρος δεκάδες κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή καθώς γνωρίζουν και το γεωγραφικό ανάγλυφο αλλά και την επικινδυνότητα της περιοχής. Οι ίδιοι έχουν προειδοποιήσει από πολύ νωρίς ότι το τμήμα ανάμεσα σε Καματριάδες και Γαλατσάδες είναι ένα κρίσιμο τμήμα, από το οποίο δεν πρέπει να περάσει η φωτιά.Η Αιδηψός είναι ούτως ή άλλως σε επιφυλακή, αν και δεν είναι περιοχή, τουλάχιστον τα Λουτρά της Αιδηψού, με τόσο πυκνή βλάστηση όσο η υπόλοιπη Βόρεια Εύβοια.
Έτσι και αυτή την νύχτα, την ώρα που οι φωτιές έτρεχαν γύρω από κατοικημένες περιοχές, με σκαπτικά και χωματουργικά μηχανήματα εργάζονταν για να δημιουργήσουν ζώνες και να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς.
Στο νότιο τμήμα συνεχίζει η μεγάλη προσπάθεια για να μην περάσει το μέτωπό της φωτιάς το όρος Καντήλι, και να συνεχίσει προς Πολιτικά και Ψαχνά.
Εκεί που υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα στον άξονα Φαράκλα- Σπαθάρι- Καλύβια -Τρούπι εκτός από τις ρίψεις που έγιναν από τα αεροσκάφη και ελικόπτερα κυρίως χθες το απόγευμα, όλη νύχτα δούλεψαν, μαζί με τους 200 πυροσβέστες που ήρθαν σε βοήθεια από την Ουκρανία και τη Ρουμανία, δεκάδες έμπειροι κάτοικοι της περιοχής που έχουν σχέση με τη συλλογή του ρετσινιού και την περιποίηση των δασών και όλοι μαζί σταμάτησαν το μέτωπο να μην περάσει τα κρίσιμα σημεία.
«Βοήθησαν τρομακτικά αυτά τα παιδιά που ήρθαν από το εξωτερικό Ρουμανία και Ουγγαρία και μπήκαν μέσα στη φλεγόμενη περιοχή. Δούλευαν ακατάπαυστα μέχρι να αναχαιτίσουν την φωτιά», είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας κ. Αργύρης Λιάσκος. «Θέλω να ευχαριστήσω αυτά τα παιδιά γιατί έδωσαν την ψυχή τους και γιατί δούλευαν ακατάπαυστα δίπλα στις φλόγες μέχρι να φανεί αποτέλεσμα. Αν δεν υπήρχαν αυτοί θα κυνηγούσαμε ακόμη τις φλόγες από πίσω. Είμαστε υποχρεωμένοι. Μας διδάσκουν πολλά», συμπλήρωσε.
Μπορεί στο Δήμο Λίμνης Μαντουδίου και Αγίας Άννας να μην υπάρχουν νέα μεγάλα μέτωπα, όμως οι αναζωπυρώσεις γίνονται επικίνδυνες και όπως τόνισε ο κ. Λιάσκος «στα περισσότερα χωριά έχουμε αναζωπυρώσεις κάποιες από τις οποίες είναι επικίνδυνες».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ