Αυξάνονται ο πυρκαγιές στη Μεσόγειο όσο «καίει» ο καύσωνας

Δευτέρα, 09 Αυγούστου 2021 08:53
UPD:08:56
REUTERS/NICOLAS ECONOMOU
A- A A+

Πριν από τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας και σημαντικό μέρος της Ευρώπης, προηγήθηκε ο δεύτερος θερμότερος Ιούλιος στην Γηραιά Ήπειρο.

Πίσω στον μήνα Ιανουάριο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνεζ Λέναρτσιτς, προειδοποιούσε οι θερμότεροι μήνες θα οδηγήσουν σε πυρκαγιές «πάνω από τον μέσο όρο 10 δεκαετιών αναφορικά με τον αριθμό των πυρκαγιών και των περιοχών που έχουν καεί».

Από τον Μάρτιο ο αριθμός των πυρκαγιών που καταγράφηκαν φέτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πολύ πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Μέχρι τις αρχές Αυγούστου, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές είχε καταγράψει περισσότερες από 1.100 πυρκαγιές, ή πάνω από 300 περισσότερες από το μέσο ετήσιο επίπεδο.

Μεγάλο πλήγμα  της πύρινης λαίλαπας φέτος δέχθηκε η Μεσόγειος, με καταστροφικές πυρκαγιές στην Τουρκία, την Ιταλία και τη χώρα μας. Στο ανατολικό άκρο της περιοχής, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης του Λιβάνου αντιμετωπίζουν επίσης μεγάλες πυρκαγιές στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Οι πυρκαγιές δεν είναι κάτι «παράταιρο» για αυτή την εποχή στη Μεσόγειο. Ωστόσο, η ένταση των φετινών πυρκαγιών είναι αξιοσημείωτη, αναφέρουν οι Financial Times.

Την περασμένη εβδομάδα, οι πυρκαγιές στην Τουρκία δημιούργησαν επίπεδα-ρεκόρ θερμότητας. Στις 29 Ιουλίου, η εκπομπή θερμότητας ισοδυναμούσε με 18,6 γιγαβάτ. Συγκριτικά, ο υψηλότερος μέσος όρος οποιασδήποτε ημέρας του Ιουλίου στην Τουρκία μεταξύ 2003 και 2020 ήταν 1,2 γιγαβάτ.

Αλλαγές υπήρξαν επίσης φέτος στη γεωγραφία των πυρκαγιών.

Η Ιταλία έχει καταγράψει το διπλάσιο ετήσιο μέσο όρο της καμένης έκτασης, ωστόσο ορισμένες χώρες, και κυρίως η Πορτογαλία, έχουν υποστεί λιγότερες από το σύνηθες ζημιές.

Με τις πυρκαγιές να καίνε ακόμη, η πλήρης έκταση των αλλαγών όπως διαμορφώνονται και οι σχέσεις μεταξύ των ακραίων καιρικών φαινομένων και της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται υπό έντονο και συνεχή έλεγχο από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, σημειώνουν οι FT αναφέροντας μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα και εξετάζει τις πρόσφατες αλλαγές στο ισχυρό ρεύμα του Ατλαντικού Ωκεανού .

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να επιβραδύνει αυτό το ρεύμα, το οποίο μεταφέρει ζεστό νερό στην Ευρώπη, πιο δραματικά από ό, τι αναμενόταν, σύμφωνα με τη μελέτη του Niklas Boers από το Ινστιτούτο Πότσνταμ για την Έρευνα Κλιματικών Επιπτώσεων. Αυτό θα επηρεάσει τα καιρικά φαινόμενα παγκοσμίως, όπως τα συχνότερα κύματα καύσωνα στη νότια Ευρώπη.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή