Δημοπρασία 120 ανέκδοτων ντοκουμέντων για το '21

Τρίτη, 03 Απριλίου 2007 17:53
A- A A+

Δημοπρατείται στο Μόναχο στις 8 Μαΐου από τον οίκο «Hermann Historica» το αρχείο Λεβίδη με 120 ανέκδοτα ντοκουμέντα για την επανάσταση του '21.

Το αρχείο περιλαμβάνει χειρόγραφες επιστολές των Α. Μαυροκορδάτου, Γ. Κουντουριώτη, Ι. Κωλέττη, Κ. Μαυρομιχάλη, Ι. Καποδίστρια, Βικέλα, Νοταρά, κ.α.

Μέρος του αρχείου είναι και το «Ημερολόγιον της πολιορκίας του Μεσολογγίου» του Ελβετού φιλέλληνα Ιωάννου Ιάκωβου Μάγερ, που σκοτώθηκε μαζί με την οικογένειά του στις 23 Απριλίου του 1826. Σημαντική επίσης είναι η συλλογή των εγγράφων με τις επίσημες σφραγίδες, όπως, «O KΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ», «ΕΘΝΙΚΟΝ ΤΑΜΕΙΟΝ», «ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ», «ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ», «Η ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ».

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας μετέβη στο Μόναχο απεσταλμένη από την Αθήνα πανεπιστημιακός (η καθηγήτρια Α. Ξανθοπούλου-Κυριακού), για να εξετάσει την αυθεντικότητα των εγγράφων. Η κ. Ξανθοπούλου-Κυριακού επέστρεψε στην Αθήνα έχοντας μαζί της το απαραίτητο υλικό προκειμένου να συνεχιστεί η μελέτη της αυθεντικότητας.

Αφού κριθεί το ζήτημα της αυθεντικότητας, η γενική Πρόξενος του Μονάχου Αννα Κόρκα αναμένει εντολές από την Αθήνα «για την εκπροσώπηση στη δημοπράτηση» http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/03/27/1317736.htm , αλλά και την «οροφή» της προσφοράς εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου.

Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στις 20.000 ευρώ. Το αρχείο θα δημοπρατηθεί ως ενιαίο σύνολο.

DEUTSCHE WELLE

Προτεινόμενα για εσάς