Μήνυμα μέσω διαρροής πληροφοριών

Τρίτη, 03 Απριλίου 2007 18:06

A- A A+

«Η Μόσχα διοργάνωσε σκόπιμα τη διαρροή πληροφοριών σχετικά με επικείμενο χτύπημα κατά του Ιράν http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/04/02/1319989.htm », εκτιμά ο αναλυτής του Chatham House του Λονδίνου, Αλί Ανσάρι. Ο αναλυτής του Ινστιτούτου Προβλημάτων της Παγκοσμιοποίησης, Ρουσλάν Σαϊντοφ εκφράζει την πεποίθηση ότι οι πληροφορίες για χτύπημα κατά του Ιράν διοχετεύτηκαν στα ΜΜΕ με προσωπική εντολή του Ρώσου Προέδρου Πούτιν.

Ο κ. Ανσάρι θεωρεί ότι η Μόσχα έστειλε στην Ουάσιγκτον σαφές μήνυμα ότι τάσσεται κατά της πολεμικής επίλυσης του ζητήματος και πρόσθεσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες ακόμα για τον βομβαρδισμό της χώρας αυτής, παρά την αναμενόμενη άφιξη στον Περσικό Κόλπο του αεροπλανοφόρου Νίμιτς.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στον Κόλπο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσιες προκειμένου να είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν επίθεση.

Ο αναλυτής του Ινστιτούτου Στρατιωτικής και Πολιτικής Ανάλυσης, Αλεξάντρ Χραμτσίχιν, σημείωσε ότι «οι Ιρανοί έπραξαν πολύ έξυπνα συλλαμβάνοντας Βρετανούς πεζοναύτες, και όχι Αμερικανούς». Σύμφωνα με τον ίδιο, με αυτόν τον τρόπο οι Ιρανοί εξουδετέρωσαν τη Βρετανία, η οποία δεν μπορεί να επιτρέψει να αρχίσει ο πόλεμος με αφορμή την απελευθέρωση των Βρετανών ομήρων. Η βρετανική δύναμη στο Ιράκ ελέγχει τις περιοχές που κατοικούνται από Σιίτες, οι οποίες θα στασιάσουν στην περίπτωση του βομβαρδισμού του Ιράν.

Η εφημερίδα Νόβιε Ιζβέστια δημοσιεύει ρεπορτάζ που αναφέρεται στις κοινές ασκήσεις BlackSeaFor στη Μαύρη Θάλασσα, μεταξύ ρωσικών, τουρκικών, ουκρανικών, βουλγαρικών και ρουμανικών πλοίων, υπό ρωσική διεύθυνση. «Πολλοί στρατιωτικοί αναλυτές έσπευσαν να συνδέσουν τις ασκήσεις με την αναμενόμενη ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν. Προ ημερών, η εφημερίδα του Κουβέιτ "Arab Times", το βουλγαρικό πρακτορείο Novinite και η βρετανική εφημερίδα "Sunday Herald" μετέδωσαν πληροφορίες ότι τον Απρίλιο οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις προτίθενται να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις τους στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας (δύο στη Βουλγαρία και μία στη Ρουμανία) για τον βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Οι ασκήσεις αποβλέπουν στην απόκρουση πυραυλικού χτυπήματος εκ μέρους του Ιράν κατά της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Υπάρχουν φόβοι πως αν η κατάσταση εξελιχθεί με τους σημερινούς ρυθμούς, οι πύραυλοι Chichab της Τεχεράνης θα απειλούν όχι μόνο τα κράτη αυτά, αλλά και όλη τη Μαύρη Θάλασσα. Υπενθυμίζεται ότι οι πύραυλοι Shichab χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά πέρυσι από τη Βόρεια Κορέα και η Μόσχα δεν ξεχνά ότι ένας από αυτούς έχει πέσει στα χωρικά της ύδατα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή