Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Τετάρτη, 04 Απριλίου 2007 09:48
A- A A+

Οι έρευνες των Σέρβων για τα κεφάλαια που φυγαδεύτηκαν από το καθεστώς Μιλόσεβιτς, τα ακατάλληλα κρέατα στην αγορά, η χρήση υγραερίου ως καυσίμου κίνησης, η κατάσταση στον Περσικό Κόλπο, οι προεδρικές εκλογές, η άγνοια των συγγενών των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της Ηλιος για την έκθεση που αφορά το δυστύχημα, και η ένταξη της εταιρείας PrimeTel στο ΧΑΚ, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Μας κυνηγούν οι αδελφοί Σέρβοι'', γράφει ότι ο Σλόμπονταν Ραντοβάνοβιτς, ο Σέρβος ειδικός εισαγγελέας, επικεφαλής του κλιμακίου της εισαγγελίας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, που ανέλαβε τη διερεύνηση και τον εντοπισμό των κεφαλαίων δισεκατομμυρίων δολαρίων που φυγαδεύτηκαν από το καθεστώς Μιλόσεβιτς, δήλωσε ότι ''θα φέρουμε πίσω τα λεφτά μας από την Κύπρο''. Γράφει, επίσης, ότι ιατρικά μηχανήματα αξίας χιλιάδων λιρών είναι πεταγμένα σε αποθήκες στα κρατικά νοσοκομεία, αφού κρίνονται εκτός προδιαγραφών και δεν παραλαμβάνονται από τους γιατρούς, με αποτέλεσμα να παραμένουν στα κασόνια τους και να βρίσκονται στο έλεος της φθοράς.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο '' 'Φρέσκο' αρνάκι για... χωματερές'', γράφει ότι υποσχέσεις φούσκα φαίνεται να έδωσε ο Υπουργός Γεωργίας αναφορικά με τα εισαγόμενα κρέατα ότι μόνο ένας τρελός θα τολμούσε αυτή την περίοδο να παρανομήσει, αφού την ίδια ώρα ανακοινωνόταν ότι κατεψυγμένα κρέατα βρέθηκαν σε ψυκτικό θάλαμο σε κρεοπωλείο στα Λατσιά έτοιμα προς πώληση. Γράφει, επίσης, ότι γκανγκστερικού τύπου απαγωγή 19χρονου Σύρου διαδραματίστηκε προχθές στο χωριό Αναβαργός της επαρχίας Πάφου και οι έρευνες για εντοπισμό του μέχρι αργά χθες το βράδυ απέβαιναν άκαρπες και φαίνεται να καθίστανται δυσκολότερες, αφού πληροφορίες φέρουν τους απαγωγείς να μετέφεραν τον 19χρονο στα κατεχόμενα.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Πατάμε γκάζι με... υγραέριο'', γράφει ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών προωθεί νομοσχέδιο με το οποίο θα επιτρέπεται η χρήση υγραερίου ως καυσίμου κίνησης και θα ρυθμίζει την εγκατάσταση από αδειοδοτημένους τεχνίτες συστημάτων ευρωπαϊκών προδιαγραφών υγραεριοκίνησης και σε μεταχειρισμένα βενζινοκίνητα οχήματα, τον περιοδικό έλεγχο των αυτοκινήτων αυτών και τον ανεφοδιασμό τους από τα πρατήρια καυσίμων. Γράφει, επίσης, ότι ο Χαράλαμπος Ανδρέου, ο οποίος κλήθηκε στο δικαστήριο για πρόστιμο το οποίο είχε πληρώσει, αφού έψαξε στην αποθήκη όπου φυλάσσονταν τα αντίγραφα των αποδείξεων των εξώδικων, βρήκε την απόδειξη και αθωώθηκε.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Ιαχές πολέμου στον Περσικό Κόλπο'', γράφει ότι πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ προσδιόρισε τα όρια της υπομονής του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι κρίσιμες αποφάσεις θα ληφθούν αύριο. Γράφει, επίσης, ότι μετά από 20 μήνες παραμονής στην πτέρυγα γυναικών των Κεντρικών Φυλακών, η Μάγδα Ελευθερίου, η οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ ετών για τη δολοφονία του συζύγου της, διάβηκε για πρώτη φορά με πάσα μυστικότητα και υπό τη συνοδεία δεσμοφυλάκων τo κατώφλι του σωφρονιστικού ιδρύματος για να συναντηθεί με τα δύο ανήλικα κοριτσάκια της.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Αγρια πάθη προεδρικών'', γράφει ότι Μεγάλη Εβδομάδα και τα πολιτικά πάθη δεν άντεξαν, αφού ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επιτέθηκε κατά των συγκυβερνώντων, στοχεύοντας τους χειρισμούς τους στο Κυπριακό και τα ευρωτουρκικά, και ότι το σχέδιο Ανάν και το δημοψήφισμα θα αποτελέσουν, ως φαίνεται από την αντιπαράθεση, άξονα κρίσεων και επικρίσεων, καθώς και η πολιτική της Λευκωσίας έναντι των βέτο, ενώ κυβέρνηση και ΑΚΕΛ σήκωσαν το γάντι και είναι πρόδηλο ότι τα θέματα αυτά θα κυριαρχήσουν στην προεκλογική για τις προεδρικές του Φεβρουαρίου. Γράφει, επίσης, ότι εκ βάθρων αλλαγές ξεκινούν σύντομα στην ηγετική πυραμίδα της Αστυνομίας, που θα περιέχουν σειρά ανακατατάξεων.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Στο στόχαστρο έξι λειτουργοί'', γράφει ότι έξι λειτουργοί των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών βρίσκονται από χθες στο στόχαστρο του ερευνώντα λειτουργού για να διαπιστωθεί κατά πόσο ενέχονται σε υποθέσεις εισαγωγής κρεάτων στην Κύπρο με παραποιημένα έγγραφα, ενώ αποσύρονται καθημερινά από την κυπριακή αγορά εκατοντάδες ή και χιλιάδες κιλά με ακατάλληλα προϊόντα. Γράφει, επίσης, ότι πριν καν δει το πακέτο μέτρων προς τους Τ/Κ, η ηγεσία τους αντιδρά αρνητικά και λέει ότι ''μυρίζει εχθρότητα'' και καλεί μάλιστα τη διεθνή κοινότητα να δει σε αυτό το πλαίσιο της ενστάσεις της για την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο '' 'Κρατούνται στο σκοτάδι' για την έκθεση της Ηλιος'', γράφει ότι συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της εταιρείας Ηλιος δεν έχουν δει ακόμα την έκθεση για το δυστύχημα που ετοίμασε ανεξάρτητη διερευνητική επιτροπή, και έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια για τον αργό ρυθμό με τον οποίο οι κυπριακές αρχές διεξάγουν τις ποινικές έρευνες. Γράφει, επίσης, ότι η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους πιθανόν να αρχίσει να επιστρέφει λείψανα στους συγγενείς κατά τους επόμενους δύο μήνες.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Financial Mirror'', υπό τον τίτλο ''Η PrimeTel ετοιμάζεται για ένταξη στο ΧΑΚ'', γράφει ότι ο εναλλακτικός παροχέας τηλεπικοινωνιών PrimeTel, που προσφέρει την υπηρεσία Triple Play, ετοιμάζει το έδαφος για να γίνει δημόσια εταιρεία, προσβλέποντας σε ένταξη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Γράφει, επίσης, ότι η έντονη δραστηριότητα στον τομέα των εξαγορών και συγχωνεύσεων βοήθησε τις μετοχές να διατηρήσουν τα κέρδη τους κατά το πρώτο τρίμηνο με τις προοπτικές να είναι καλές για το υπόλοιπο του χρόνου, καθώς οι εξαγορές και συγχωνεύσεις δεν παρουσιάζουν σημάδια μείωσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή