Διευκρινίσεις για τις σφραγίδες στα σφάγια

Τετάρτη, 04 Απριλίου 2007 13:26
A- A A+

Διευκρινίσεις σχετικά με τη σήμανση καταλληλότητας των σφαγίων και την αναγνώριση της προέλευσης, έδωσε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά και τις χθεσινές αντεγκλήσεις στη Βαρβάκειο αγορά μεταξύ κρεοπωλών και ελεγκτών της Νομαρχίας Αθηνών, με αφορμή το ευανάγνωστο των σφραγίδων στα σφάγια.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου:

1. Σύμφωνα με το Π.Δ 410/94 κεφ. ΧΙ, άρθρο 49 τα σφάγια πρέπει να φέρουν σήμανση καταλληλότητας του κρέατος με απολύτως ευανάγνωστους χαρακτήρες. Η ορθή και πλήρης σήμανση περιλαμβάνει τις παρακάτω ενδείξεις:

α. Σφραγίδα καταλληλότητας του κρέατος

β. Σφραγίδα που θα αναγράφεται το είδος του ζώου

γ. Σφραγίδα που θα αναγράφεται η χώρα προέλευσης του ζώου.

2. Σύμφωνα με την Αγορανομική Διάταξη αρ. 5/17-4-2003, η προέλευση των ζώων αναγράφεται με κεφαλαία, ευδιάκριτα γράμματα, ολογράφως και πάντα στα ελληνικά, με εξαίρεση την διεθνώς αποδεκτή ένδειξη FYROM, η οποία αναγράφεται ξενόγλωσσα.

Όπως σημειώνει το υπουργείο, την ευθύνη για την ορθή και ευανάγνωστη σήμανση και σφράγιση των σφάγιων έχουν οι επιχειρήσεις σφαγειοτεχνικών εγκαταστάσεων και ο επιβλέπων κτηνίατρος των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, που είναι αρμόδιος για τον έλεγχο, ενώ οι έμποροι και διακινητές οφείλουν να απαιτούν τα σφάγια που προμηθεύονται, να διαθέτουν ορθή και ευανάγνωστη σήμανση και ταυτοποίηση της χώρας προέλευσης τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή