Η ουσία του εθελοντισμού

Παρασκευή, 06 Αυγούστου 2021 07:00
Eurokinissi/EUROKINISSI
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Στις μαύρες μέρες της ιστορίας, που τις γράφουν φονικές πυρκαγιές, καταιγίδες, σεισμοί ή μια πανδημία, αναδεικνύεται ο ρόλος και η ουσία του εθελοντισμού. Ο εθελοντισμός που πρέπει να πάψει να μεταφράζεται ως μια ακτιβιστική στάση ζωής περιορισμένης εμβέλειας και να αναδειχθεί σε βασικό πυλώνα της εκπαίδευσης των πολιτών. Για να μην παρεξηγηθεί από την πρώτη αράδα το κείμενο, η εστίαση στον εθελοντισμό δεν επιδιώκει να παίξει το παιχνίδι της ατομικής ευθύνης, που τελευταία ως όρος έχει πάρει μια ειρωνική χροιά, και να «ξεπλύνει» ευθύνες.

Η εστίαση στον εθελοντισμό ετούτες τις ώρες, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί με τα πύρινα μέτωπα που καίνε την επικράτεια, αναδεικνύεται ως αναγκαιότητα.

Ο εθελοντισμός, που αποτελεί μια ανιδιοτελή πράξη, μπορεί να εκφραστεί με πολλούς τρόπους, ο καθένας από αυτούς με τη δική του «φυσιογνωμία» και μέθοδο δράσης. Κοινός παρονομαστής σε κάθε μορφή εθελοντισμού είναι η προάσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο εν δυνάμει όλοι καλούμαστε να ασπαστούμε τον εθελοντισμό.

Σε οποιαδήποτε συνθήκη: από τους εθελοντές πυροσβέστες στις πυρκαγιές, μέχρι τους εθελοντές γιατρούς και διασώστες αλλά και τα streetwork projects ομάδων πρωτοβουλιών που βοηθούν στη σίτιση και υγιεινή ευάλωτων, «αόρατων» κοινωνικών ομάδων στους δρόμους της πόλης, ο εθελοντισμός έχει σημαντική δυναμική, με την αλληλεγγύη να έχει αποδειχθεί πολλάκις ως μια βέλτιστη πρακτική διαχείρισης κρίσεων.

Δεν πρέπει να φοβόμαστε τον εθελοντισμό. Εάν η πλειονότητα των πολιτών εκπαιδευτεί στον εθελοντισμό, τότε όλη η προσέγγιση στο «αναπάντεχο» της ζωής θα αλλάξει. Ο εθελοντισμός έχει πρόγραμμα και προγραμματισμό, δεν λειτουργεί άναρχα. Γι’ αυτό και έχει αποτελέσματα. Ο εθελοντισμός δεν έχει προσωπικές αξιώσεις, γι’ αυτό και έχει αποτελέσματα. Ο εθελοντισμός αναζητά διέξοδο και λύσεις τη στιγμή που προκύπτει μια κρίση και δεν χάνει χρόνο με το να αναζητά ευθύνες επί των κακώς κειμένων ή των αιτίων και αιτιατών που οδηγούν σε φυσικές ή μη καταστροφές, γι’ αυτό και έχει αποτελέσματα. Ο εθελοντισμός αναλαμβάνει την ευθύνη της δράσης. Ο εθελοντισμός δημιουργεί υπεύθυνους πολίτες και το εύρος της υπευθυνότητας δεν περιορίζεται μονάχα στην προστασία του περιβάλλοντος ή στη στήριξη μιας ευπαθούς ομάδας, αλλά διευρύνεται σε μια υπευθυνότητα απέναντι στην ίδια τη ζωή την ατομική και τη συλλογική.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή