Οι πυρκαγιές στις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο με επίκεντρο Ελλάδα και Τουρκία, αλλά και τα κέρδη που καταγράφει και πάλι η Fraport στον γερμανικό Τύπο.
To θέμα των πυρκαγιών στην Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα στη Μεσόγειο απασχολεί μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ. H οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt γράφει: «Οι πυρκαγιές στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία αποκτούν νέα διάσταση. Η κριτική προς τις κυβερνήσεις αυξάνεται». Λίγο παρακάτω σημειώνει: «Οι χειρότερες δασικές πυρκαγιές εδώ και δεκαετίες θέτουν αρκετές φορές υπό πίεση τις κυβερνήσεις της Μεσογείου. Δεν χρειαζόταν τώρα μέσα στην πανδημία να αντιμετωπίσουν μια ακόμη καταστροφή. Οι πυρκαγιές απειλούν επίσης τον τουρισμό που προσπαθεί να ανακάμψει. Ορισμένες κυβερνήσεις δυσκολεύονται να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο». Συγκεκριμένα για την Ελλάδα αναφέρει ότι «ο τουρισμός ανακάμπτει παρά τις πυρκαγιές (...) Τον Ιούλιο, ο αριθμός των τουριστών αυξήθηκε κατά 49 % σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι Γερμανοί αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος, με 30 %. Πολλοί ξενοδόχοι αναφέρουν σχεδόν 100% πληρότητα σε τουριστικά hotspots. Η Μύκονος έχει σχεδόν φτάσει στο επίπεδο του 2019 όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αναφορές για ακυρώσεις λόγω των δασικών πυρκαγιών».
Στο θέμα αναφέρεται και η ιστοσελίδα του ARD του πρώτου δημόσιου γερμαικού καναλιού η οποία γράφει: «Δασική πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στην Αθήνα. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το χειρότερο κύμα καύσωνα εδώ και δεκαετίες. Μετά από πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και τη Ρόδο, μαίνεται δασική πυρκαγιά κοντά στην Αθήνα. Αρκετά προάστια απειλούνται ήδη από τις φλόγες».
Η FAZ έχει τίτλο: «... η Αθήνα μέσα στον τρόμο και την αγωνία... Εκκενωμένα σπίτια, κατεστραμμένα χωριά, καμένα δάση - βίαιες πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις τρομοκρατούν τους ανθρώπους στη νότια Ευρώπη εδώ και μέρες. Ένα ζευγάρι από τη Γερμανία πέθανε στην Τουρκία».
To Spiegel γράφει για το ίδιο θέμα: «Εγκαταλείψτε τα σπίτια σας αμέσως. Άνθρωποι τρέπονται σε φυγή εξαιτίας μεγάλης πυρκαγιάς στη βόρεια Αθήνα. Δασική πυρκαγιά στα βόρεια της ελληνικής πρωτεύουσας εξαπλώθηκε γρήγορα σε κατοικημένες περιοχές. Οι πολίτες ειδοποιήθηκαν μέσω τηλεόρασης και SMS».
Κέρδη καταγράφει η Fraport
Η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στη διαχειρίστρια εταιρεία των ελληνικών αεροδρομίων και γράφει: «Οι κρατικές ενισχύσεις από τη Γερμανία και την Ελλάδα επανέφεραν την Fraport στη ζώνη κέρδους. Με τον αριθμό των επιβατών να αυξάνεται ξανά, ο όμιλος MDax στη Φρανκφούρτη μπόρεσε να μειώσει σημαντικά τα λειτουργικά του έξοδα κατά 18 % το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Το δεύτερο τρίμηνο, υπό τον αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού, ο τζίρος ανήλθε σε 426 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Για τους μετόχους αυτό σήμαινε κέρδη 85 εκ. ευρώ μετά από ζημία 182 εκ. ένα χρόνο νωρίτερα. Η δημόσια βοήθεια για τη Φρανκφούρτη και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport στην Ελλάδα συνέβαλε καθοριστικά σε αυτό. Το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης έλαβε σχεδόν 160 εκατομμύρια ευρώ από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία και το κρατίδιο της Έσσης, ενώ η Ελλάδα αποφάσισε ένα πακέτο βοήθειας έως 178 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα πάντως με τον διευθύνοντα σύμβουλο Στέφαν Σούλτε, οι προοπτικές για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Γερμανίας δεν έχουν βελτιωθεί. Συνεχίζει να υπολογίζει με ζημίες το 2021».