Αίσιο τέλος στην περιπέτεια 1.170 επιβατών του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond

Πέμπτη, 05 Απριλίου 2007 19:19
UPD:20:01

A- A A+

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια 1.170 επιβατών του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond το οποίο περίπου στις 16:00 προσέκρουσε σε ξέρα κατά τους χειρισμούς κατάπλου στην Καλντέρα της Σαντορίνης, με αποτέλεσμα να πάρει κλίση 12 μοιρών μισό ν.μ. από τα Φηρά.

Στην περιοχή έσπευσαν άμεσα ελικόπτερα Super Puma, ελικόπτερα και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και τα παραπλέοντα κρουαζιερόπλοια «Ocean Magestic», «Aegean 2», λάντζες και άλλα παραπλέοντα σκάφη, με τα οποία πραγματοποιήθηκε η παραλαβή των επιβαινόντων στο πλοίο και η μεταφορά τους στον λιμένα της Σαντορίνης.

Όλοι οι επιβάτες –οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι αμερικανοί, βρετανοί και γερμανοί πολίτες- είναι καλά στην υγεία τους και έχουν αποβιβαστεί με ασφάλεια στο παλιό λιμάνι της Σαντορίνης. Με μέριμνα της οικείας Λιμενικής Αρχής, των τοπικών αρχών και φορέων, καθώς και της πλοιοκτήτριας εταιρείας του ομίλου Louis, οι επιβάτες μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία και άλλους χώρους φιλοξενίας. Επίσης, από την πλοιοκτήτρια εταιρεία γνωστοποιήθηκε στο ΥΕΝ ότι θα διαθέσει άλλο κρουαζιερόπλοιο για την εξυπηρέτηση των επιβατών. Όπως έγινε γνωστό, το κρουαζιερόπλοιο «Πέρλα» θα καταπλεύσει στη Σαντορίνη περίπου στη μία το πρωί προκειμένου να παραλάβει τους επιβάτες.

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, στο πλοίο μετά την πρόσκρουση στην ξέρα, δημιουργήθηκε ρήγμα στα ύφαλα και παρουσιάστηκε εισροή υδάτων πάνω ακριβώς από τα καταστρώματα 2 και 3 όπου υπήρχαν καμπίνες επιβατών. Η αρχική κλίση, σύμφωνα με το ΥΕΝ ήταν 12 μοίρες δεξιά, με αποτέλεσμα ο πλοίαρχος να διατάξει την εγκατάλειψη του σκάφους που ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι ο κρατικός μηχανισμός ανταποκρίθηκε άριστα σε όλα τα επίπεδα στο σημερινό περισταστικό και πως θα γίνουν έρευνες για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του ατυχήματος. Τις έρευνες θα συντονίσει ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος που σπεύδει στη Σαντορίνη.

Προς αντιμετώπιση του έκτακτου συμβάντος από το υπουργείο Υγείας τέθηκε σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση πιθανών απωλειών υγείας. Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας έθεσε σε ετοιμότητα το Κ.Υ. Σαντορίνης και δύο ομάδες ειδικών Ιατρών του Ε.Κ.ΕΠ.Υ. και του ΕΚΑΒ. Επίσης, δόθησαν οδηγίες προς τα νοσοκομεία που εφημερεύουν να είναι έτοιμα για οποιαδήποτε έκτακτη αεροδιακομιδή προς την ευρύτερη περιοχή των Αθηνών. Το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. σε συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και με το ΕΚΑΒ παρακολουθούν στενά την κατάσταση και βρίσκονται σε επιφυλακή.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού μεταφέρει από την Αθήνα στη Σαντορίνη τη Γενική Γραμματέα Τουρισμού, ενώ στην Σαντορίνη μεταβαίνει με άλλο ελικόπτερο του Π.Ν. και ο Περιφερειάρχης Κυκλάδων από τη Σύρο.

Το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond ανήκει στην εταιρεία Louis Hellenic-Cruises και έχει ναυπηγηθεί το 1986, ενώ έχει ανακαινιστεί το 1999. Φέτος, ξεκίνησε δρομολόγια κρουαζιέρας με αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά για τριήμερες και τετραήμερες εξορμήσεις στο Αιγαίο με προορισμούς τη Μύκονο, τη Ρόδο, την Πάτμο, το Κουσάντασι (στις τουρκικές ακτές), το Ηράκλειο και τη Σαντορίνη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή