Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Τετάρτη, 11 Απριλίου 2007 08:43
A- A A+

Το ναυάγιο του "Sea Diamond", η σεισμική διέγερση στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και η υπόθεση των ομολόγων είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ : Εξομοιώνονται με τους μονίμους οι 12.000 υπάλληλοι αορίστου χρόνου στους δήμους. Θα καταλαμβάνουν και θέσεις διευθυντών.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 10.428 ευκαιρίες εργασίας. Οι ειδικότητες - τα προσόντα - οι προθεσμίες.

* Η ΑΥΓΗ: Ναυάγιο αξιοπιστίας Κεφαλογιάννη και πλοιοκτήτη. Οδήγησαν το "SEA DIAMOND" να βυθιστεί.

* ΑΥΡΙΑΝΗ: Απόφαση για εκλογές παίρνει ο Καραμανλής. Όλο το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

* ΤΟ ΒΗΜΑ: Το σκάνδαλο των ομολόγων. Ο κ. Ζορμπάς αναζητεί τους κρυφούς μετόχους...

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 8.300 προσλήψεις σε νοσοκομεία, Ταμεία και πολιτισμό. Τρία νέα προγράμματα STAGE από τον ΟΑΕΔ.

* ΕΘΝΟΣ: Αγνοούνται 160 εκ. ευρώ από τον ΛΑΕΚ. Παράνομη μεταφορά τεράστιων ποσών στον ΟΑΕΔ.

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η Δικαιοσύνη εδώ και τώρα να λάβει το λόγο γιατί για κάποιους... Το χειρότερο ναυάγιο είναι ότι δεν βούλιαξαν τα ερωτηματικά!

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φαγωμάρα στο ΠΑΣΟΚ για τους υποψηφίους.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στο κόκκινο 17 λιμάνια. Έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 10 τρύπες ανομολόγητες. Ομόλογα: Πού δεν έδωσε ακόμα απαντήσεις η κυβέρνηση.

* ΕΣΤΙΑ: Θράσος ΠΑΣΟΚ για το ναυάγιο. Ξέχασαν τις ευθύνες τους για το Σάμινα.

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πληθαίνουν τα ερωτήματα για τη βύθιση του πλοίου. Αγώνας με όλα τα μέσα για αποτροπή της ρύπανσης στη Σαντορίνη.

* Ο ΛΟΓΟΣ: Φως στα ερωτήματα. Αυτοψία στην περιοχή του ναυαγίου με συσκευές σύγχρονης τεχνολογίας.

* ΤΑ ΝΕΑ: Σμήνος σεισμών κούνησε τη μισή Ελλάδα. Ξενύχτησαν στις πλατείες οι κάτοικοι. Επιφυλακή για το επόμενο 48ωρο.

* Η ΝΙΚΗ: Στο βυθό υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Αμηχανία μετά το κυβερνητικό ναυάγιο στη Σαντορίνη.

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αναπάντητα και αμείλικτα ερωτήματα για τη βύθιση του πλοίου. Πολλά σκοτεινά σημεία, που ζητούν απαντήσεις, παραμένουν για το ναυάγιο του τουριστικού πλοίου "SEA DIAMOND", ηλικίας 21 ετών, κατασκευής του 1986...

* Η ΧΩΡΑ : Δεν έκλεισε μάτι η Δ. Ελλάδα μετά το ξύπνημα του Εγκέλαδου. Αλλεπάλληλα "σμήνη σεισμών".

* City Press: Ναυτικός γρίφος το ναυάγιο του "Sea Diamond".

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Θα πούμε το νερό...νεράκι. Απειλή λειψυδρίας στη Βόρεια Ελλάδα.

* ΕΓΝΑΤΙΑ: Η τουριστική χάρτα 2007... μας έλειπε!

* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 2.676 νέες θέσεις με 3 νέους διαγωνισμούς. Αφορούν υποψήφιους όλων των βαθμίδων.

* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ζητείται περισσότερο φως μετά το Χριστός Ανέστη. Ο πρωθυπουργός σε αγώνα για διαφάνεια, στηρίζεται και απ΄τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ναυάγιο "Sea Diamond"

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι «ερωτήματα που ζητούν επιτακτικά άμεσες απαντήσεις, καθώς άπτονται και της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας, εγείρονται σε σχέση με το ναυάγιο του Sea Diamond, η είδηση της βύθισης του οποίου, στη θάλασσα της Σαντορίνης, και οι μαρτυρίες διασωθέντων τουριστών έκαναν το γύρο του κόσμου: Ποιοι έδωσαν εντολή και κατόπιν ποίων συνεννοήσεων μετακινήθηκε το πλοίο από τα αβαθή, απόφαση που ουσιαστικά το οδήγησε στον υγρό τάφο; Για ποιο λόγο οι λιμενικές αρχές δεν απαίτησαν το "μαύρο κουτί" πριν το κολοσσιαίο κρουαζιερόπλοιο καταλήξει στο βυθό;».

Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι «δεκατέσσερις ώρες έμεινε στην επιφάνεια το κρουαζιερόπλοιο "Sea Diamond" που είχε προσαράξει το απόγευμα της Μ. Παρασκευής σε ξέρα στο λιμάνι της Σαντορίνης. Παρά την κυβερνητική θριαμβολογία για την επιχείρηση διάσωσης των επιβατών, πλήθος ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα για την τελική εξέλιξη. Το πλοίο, μετά την εκκένωσή του, μεταφέρθηκε σε πιο βαθύ σημείο και αφέθηκε να βυθιστεί, λες και έπρεπε να πάρει μαζί του κάποιο μυστικό».

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ «το χειρότερο ναυάγιο είναι ότι δεν βούλιαξαν τα ερωτηματικά και δεν πήγαν στο βυθό της θάλασσας μαζί με το κρουαζιερόπλοιο SEA DIAMOND. Φαίνεται εκ πρώτης όψεως, αλλά δεν αφορά τους επιβάτες και το πλήρωμα οι οποίοι ευτυχώς σώθηκαν πλην του άτυχου Γάλλου και της κόρης, οι οποίοι αγνοούνται, πως έχει σχέση με την πλοιοκτήτρια εταιρία και τον καπετάνιο. Έτσι, είναι η ευκαιρία η Δικαιοσύνη εδώ και τώρα να λάβει τον λόγο και να βγάλει στον αφρό την αλήθεια η οποία βρίσκεται στο πεδίο των ερωτηματικών».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι «πραγματικοί υπεύθυνοι για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου SEA DIAMOND, μισό μίλι από το λιμάνι της Σαντορίνης, το χαμό των δύο ανθρώπων και την οικολογική καταστροφή με την οποία απειλούνται να νερά του Αιγαίου, αποδεικνύονται από όλες τις "μπάντες" η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που όπως και το ΠΑΣΟΚ έχει αναγάγει τα εφοπλιστικά συμφέροντα σε ιερά και όσια, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με τις σχετικές κατευθύνσεις που δίνει στις αρμόδιες υπηρεσίες του, οι εφοπλιστές, στην προκειμένη περίπτωση ο Κ. Λουίζος».

Η CITY PRESS υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση κατάφερε να διαχειριστεί την κρίση που προκάλεσε το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου "Sea Diamond" με σχετικά μικρές απώλειες για τον ελληνικό τουρισμό. Η κινητοποίηση αρμοδίων και μη αποδείχθηκε άμεση και αποτελεσματική».

Η ΝΙΚΗ ισχυρίζεται ότι «ναυάγησε η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι έγιναν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες στο ναυάγιο του Sea Diamond στη Σαντορίνη, μετά τις αντιφατικές δηλώσεις για τα ακριβή περιστατικά και το χρόνο κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού. Μετά τη σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό, ο Μ. Κεφαλογιάννης εμφανίστηκε ικανοποιημένος, ισχυριζόμενος πως ο κρατικός μηχανισμός ανταποκρίθηκε άριστα».

Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι «φως στα ερωτήματα του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιο "Sea Diamond" αναμένεται να ρίξουν δύο ειδικά ρομποτικά σκάφη, με θερμικές κάμερες υψηλής ευκρίνειας, που έφθασαν προχθές στη Σαντορίνη, για μια πρώτη αυτοψία στην περιοχή του ναυαγίου».

Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι «Ειδικώς όμως για το ναυάγιο της Σαντορίνης, το θράσος του ΠΑΣΟΚ ξεπερνά κάθε όριο: Επί των ημερών του χάθηκαν λόγω ολιγωρίας του κρατικού μηχανισμού 80 ζωές. Τώρα κατά την επιχείρηση διασώσεως δεν χάθηκε ούτε μία (ο ατυχής Γάλλος και η κόρη του μάλλον είχαν ήδη πνιγεί). Αλλά το ΠΑΣΟΚ εγκαλεί την Νέα Δημοκρατία!».

Δημόσιο - Υπάλληλοι

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "σε πλήρη βαθμολογική και μισθολογική εξίσωση με τους μονίμους συναδέλφους τους οδηγούνται περισσότεροι από 12.000 δημοτικοί υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούν αν καταλαμβάνουν θέσεις διευθυντή ή τμηματάρχη λαμβάνοντας και τις ανάλογες αποδοχές".

Σεισμός

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "στις πλατείες, στους δρόμους αλλά και στα αυτοκίνητά τους κοιμήθηκαν χθες και προχθές το βράδυ οι κάτοικοι της Τριχωνίδας αλλά και όλης της Δυτικής Ελλάδας, καθώς υπήρχε φόβος για μεγαλύτερο σεισμό από όλους όσοι σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Συνολικά, μέχρι αργά χθες το απόγευμα είχαν σημειωθεί στην περιοχή της Τριχωνίδας έξι σεισμικές δονήσεις εκ των οποίων οι πέντε ήταν άνω των 5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ".

ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "όπως λένε οι επιστήμονες, τα ρήγματα στην περιοχή της Τριχωνίδας δεν έχουν ιστορία πολύ μεγάλων σεισμών στο παρελθόν. Ωστόσο, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι, αφού δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο χορός των Ρίχτερ να συνεχιστεί και τα επόμενα εικοσιτετράωρα, με αραιότερες και μικρότερες σε μέγεθος δονήσεις. Ο πρώτος απολογισμός των συνεπειών από τις απανωτές δονήσεις δείχνει ότι οι ζημίες που προκλήθηκαν σε σπίτια δεν είναι σοβαρές".

Ομόλογα

Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "το πόρισμα του εισαγγελέα Γιώργου Ζορμπά για την υπόθεση των ομολόγων περιμένει ο Κ. Καραμανλής πριν πάρει τις αποφάσεις του, παρότι καθημερινά γίνεται δέκτης εισηγήσεων από ορισμένους υπουργούς και συνεργάτες του να προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό, που να περιλαμβάνει Διοικητές Οργανισμών και μεγαλοστελέχη του Δημοσίου. Κάποιοι άλλοι όμως εισηγούνται στον Πρωθυπουργό να επιχειρήσει φυγή προς τα εμπρός για την εκτόνωση της κρίσης, ακόμη και πρόωρες εκλογές - εξπρές, πριν από τα περίφημα μπάνια του λαού".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο βασικό της σχόλιο αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: "σε αδιέξοδο έχει οδηγηθεί η κυβέρνηση μ΄αυτή την υπόθεση των συνθέτων δομημένων ομολόγων. Είναι φανερό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη επιχείρηση για την απόκρυψη των στοιχείων και τη συσκότιση των δεδομένων. Ακούγονται συνεχώς μισόλογα, αλλά καμιά πειστική απάντηση στις απορίες: Γιατί δεν ανακοινώνονται όλα τα δομημένα ομόλογα που εξέδωσε το Δημόσιο, με ποιες τράπεζες, ποιες διαδικασίες και ποιους όρους συνομολογήθηκαν; Ποια ασφαλιστικά Ταμεία τα αγόρασαν, από πού και με ποια τιμή; Ποιες είναι οι πέντε στρατηγικές εκδόσεις ομολόγων με ιδιωτική τοποθέτηση το 2005 και γιατί αναγράφονται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2006-2007 ως μεγάλες "επενδυτικές ευκαιρίες;" Ποιος, πότε και πώς θα αποζημιώσει τα Ταμεία;".

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ "τους αφανείς συνεταίρους της μίζας των ομολόγων αναζητεί ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής για το "ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος" κ. Γ. Ζορμπάς. Πρόκειται για το μεγαλύτερο τμήμα της προμήθειας, το οποίο έχει εξαφανισθεί και ενδεχομένως να βρίσκεται στο εξωτερικό. Οι έρευνες στρέφονται και πάλι στο City του Λονδίνου και αναζητούνται κρυφοί μέτοχοι που πήραν μερίδιο από τη μίζα του κρυφού ομολόγου που κατέληξε στο ΤΕΑΔΥ".

ΛΑΕΚ

ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "χέρι" στα αποθεματικά του Λογαριασμού Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης- δηλαδή στα λεφτά των εργοδοτών και των εργαζομένων - έβαλε ο ΟΑΕΔ. Με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να υπάρχει η απαιτούμενη έγκριση από την επιτροπή του ΛΑΕΚ "μεταφέρθηκαν" μέσα σε λίγες μόνο μέρες 160 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμό του Οργανισμού! Την πρωτοφανή αυτή υπόθεση έφερε στο φως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ενώ το θέμα φαίνεται πως θα ακολουθήσει και τη δικαστική οδό. Πρόκειται για παράτυπη απόφαση, καθώς η διοίκηση του ΟΑΕΔ δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει μονομερώς στα αποθεματικά του ΛΑΕΚ αγνοώντας τους κοινωνικούς εταίρους".

Προσλήψεις

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "πακέτο" 3.931 νέων προσλήψεων μόνιμου διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, όλων των κατηγοριών εκπαίδευσης, σε διάφορους φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, ετοιμάζονται να προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα, με το βασικό κομμάτων των προκηρύξεων να εκδίδονται μέσα στον Απρίλιο. "Τρέχουν" οι προθεσμίες για 4. 173 θέσεις τακτικών υπαλλήλων, διαφόρων κατηγοριών και ειδικοτήτων, στο Στρατό Ξηράς, στην Ελληνική Αστυνομία και τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Εξωτερικών.Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να οριστεί η νέα προθεσμία υποβολής των αιτήσεων γι τις 2.035 θέσεις μόνιμων υπαλλήλων στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για περίπου 8.300 ανέργους αναμένεται να προκηρύξει το επόμενο διάστημα ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), για θέσεις δημοσίου τομέα. Πρόκειται για τρία προγράμματα που αφορούν 3.300 θέσεις; στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, 2.000 περίπου θέσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και 3.000 θέσεις σε νοσοκομεία και κέντρα Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας".

ΠΑΣΟΚ

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "εντείνεται η "φαγωμάρα" στο ΠΑΣΟΚ, καθώς το θέμα της επιλογής των υποψηφίων βουλευτών του Κινήματος έρχεται να διαταράξει ένα κάποιο κλίμα νηνεμίας που υπήρχε πριν από τις γιορτές του Πάσχα. Η "φαγωμάρα" θα μεγιστοποιηθεί το προσεχές διάστημα, καθώς ήδη η Επιτροπή Εκλογικών Διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ με απόφασή της προσδιόρισε τις καταληκτικές ημερομηνίες για την κατάθεση υποψηφιοτήτων και την υποβολή προτάσεων για υποψηφιότητες, για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του Κινήματος".

Λιμενικές υποδομές

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "στη "λίστα" με τα πιο επικίνδυνα ελληνικά λιμάνια βρίσκεται ο Αθηνιός της Σαντορίνης. Σύμφωνα με έρευνα του ΕΜΠ, που έγινε για λογαριασμό της Ένωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας το 2003, τα πιο "επικίνδυνα" στην Ελλάδα είναι τα λιμάνια Σαντορίνης (Αθηνιός), Ηρακλείου, Αγίου Ευστρατίου, ¶νδρου, Αστυπάλαιας, Σάμου (Βαθύ), Καρπάθου, Δονούσας , Ίου Κάσου, Λαυρίου, Μήλου , Μυκόνου , Νάξου, Πάρου, Ραφήνας και Τήνου".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή