Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Τη συμμετοχή της Βρετανίας και της Γαλλίας στις ευρύτερες συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων επιθυμεί η Ρωσία, προσθέτοντας πως η Ουάσιγκτον επιθυμεί τη συμμετοχή και της Κίνας.
Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν προχθές στη Γενεύη προκειμένου να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για την αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις σχέσεις των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών υπερδυνάμεων, οι οποίες βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή του «ψυχρού πολέμου».
Ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ δήλωσε πως είναι αναπόφευκτο να διεξαχθεί συζήτηση ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις για τον έλεγχο των εξοπλισμών και πως στις συνομιλίες αυτές θα πρέπει να μετάσχουν περισσότερες δυνάμεις, με τη Μόσχα να θεωρεί προτεραιότητα τη συμμετοχή σε αυτές της Βρετανίας και της Γαλλίας.
«Το ζήτημα αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία υπό το φως της πρόσφατης απόφασης του Λονδίνου να αυξήσει στο μάξιμουμ τις πυρηνικές κεφαλές κατά 40% σε 260 μονάδες», ανέφερε ο Αντόνοφ σε δηλώσεις τις οποίες κοινοποίησε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σε ξεχωριστές δηλώσεις ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ επισήμανε πως οι ΗΠΑ επιθυμούν στις ευρύτερες συνομιλίες για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων να μετάσχει και η Κίνα.
Η προχθεσινή συνάντηση στις όχθες της λίμνης Λεμάν μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών -υπό τη Γουέντι Σέρμαν, δεύτερη τη τάξει στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την αμερικανική πλευρά, και τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ από τη ρωσική- διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών και μακριά από τους δημοσιογράφους.
«Οι συνομιλίες στη Γενεύη ήταν επαγγελματικές και ουσιαστικές. Και οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου στα τέλη Σεπτεμβρίου», επεσήμανε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Ριαμπκόφ από την πλευρά του δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος» από τη συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας έγιναν «ρεαλιστικές, επαγγελματικές και συγκεκριμένες» συζητήσεις, ενώ επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή της επόμενης συνάντησης τον Σεπτέμβριο, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
«Η συνάντηση είναι η αρχή του διαλόγου αυτού με την Ομοσπονδία της Ρωσίας. Η αμερικανική αντιπροσωπεία συζήτησε τις αμερικανικές προτεραιότητες στο τρέχον περιβάλλον ασφαλείας», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε εν μέσω έντασης σε πολλά μέτωπα μεταξύ των δύο χωρών, με τις ΗΠΑ να έχουν απειλήσει τη Ρωσία ότι θα λάβουν μέτρα αν η Μόσχα δεν σταματήσει τις κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, προέρχονται κυρίως από το ρωσικό έδαφος.
Η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη, όμως ο Πούτιν χαιρέτισε τις προσπάθειες του Μπάιντεν να καταστήσει πιο προβλέψιμες τις διμερείς σχέσεις.
Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε και πάλι την Τρίτη στον Ρώσο ομόλογό του στη διάρκεια ομιλίας του σε μέλη των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδιώκει να προκαλέσει αναταραχή στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.
Καταφέρθηκε επίσης εναντίον του Πούτιν, επισημαίνοντας ότι «έχει αληθινό πρόβλημα, είναι επικεφαλής μιας οικονομίας που έχει πυρηνικά όπλα και πετρελαιοπηγές και τίποτε άλλο», προσθέτοντας ότι «αυτό τον κάνει ακόμη πιο επικίνδυνο κατά την άποψή μου».