Αυτοψία σε μνημεία της Τήνου πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη συνοδευόμενη από τον Έφορο Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρη Αθανασούλη και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΠΟΑ.
Πρώτος σταθμός το Ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, όπου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων εκτελεί ανασκαφικές εργασίες μικρής κλίμακας, έργα συντήρησης, ανάδειξης και διαμόρφωσης του χώρου. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Τήνου, η Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Γιάννη Σιώτο, με τον οποίο συζήτησαν το ζήτημα της επέκτασης του μουσείου σε παρακείμενο χώρο, ο οποίος χρησιμοποιείται από τον Δήμο.
Στο Μουσείο υλοποιήθηκαν πρόσφατα σημαντικά έργα αναβάθμισής του, ωστόσο τα νέα ευρήματα, η καλλίτερη διευθέτηση των αποθηκευτικών χώρων και των χώρων μελέτης απαιτούν νέους χώρους. Η Υπουργός έδωσε τις σχετικές οδηγίες εκπόνησης -επί τη βάσει υπάρχουσας προμελέτης- μελέτης επέκτασης του κτηρίου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Στη συνέχεια, η Υπουργός συναντήθηκε στη Μονή των Ουρσουλινών με τον Αρχιεπίσκοπο της Καθολικής Εκκλησίας Νάξου, Πάρου, Άνδρου, Τήνου, Μυκόνου και Μητροπολίτη Παντός Αιγαίου κ. Ιωσήφ –παρουσία και του προκατόχου του Σεβασμιωτάτου κ. Νικολάου. Το κτηριακό συγκρότημα της Μονής ιδρύθηκε το 1862 και παρουσιάζει ιδιαίτερο μνημειακό και ιστορικό ενδιαφέρον.
Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να προστατευθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου του, προγραμματίστηκε η εισαγωγή του θέματος του χαρακτηρισμού του ως μνημείου δυνάμει των διατάξεων του ν. 3028/2002 σε προσεχή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ. Εφ’ όσον το συγκρότημα της Μονής χαρακτηριστεί νεώτερο μνημείο το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Καθολική Αρχιεπισκοπή θα μεριμνήσει για την επικαιροποίηση της μελέτης αποκατάστασής του.
Η τραπεζαρία στη Μονή Ουρσουλινών
Σε μικρή απόσταση από την Μονή Ουρσουλινών ο ναός του Αγίου Ιωσήφ, τεχνοτροπίας μπαρόκ, ο οποίος κτίστηκε το 1860, σήμερα παρουσιάζει έντονες φθορές και καταρρεύσεις τμημάτων της στέγης του. Προγραμματίστηκε αυτοψία κλιμακίου μηχανικών και συντηρητών από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου να δρομολογηθούν τα άμεσα σωστικά μέτρα και η επικαιροποίηση υπάρχουσας προκαταρκτικής μελέτης αποκατάστασης του μνημείου.
Επίσκεψη στο Μουσείο Χαλεπά
Ακολούθησε επίσκεψη στη Σχολή Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο, όπου η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού συναντήθηκε με τον γλύπτη Γιάννη Καγιώργη και συζήτησε την πρόταση που έχει κατατεθεί στο ΥΠΠΟΑ από τον Διευθυντή της Σχολής Λεωνίδα Χαλεπά, για τη δημιουργία νέων κτηριακών εγκαταστάσεων του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου και επανάχρηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεών του. Στη συνάντηση εξετάσθηκαν τα αναγκαία βήματα, προκειμένου να δρομολογηθεί το έργο εντός των προβλεπομένων χρονοδιαγραμμάτων, καθώς η αναβάθμιση της Σχολής έχει συμπεριληφθεί στα έργα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που αφορούν στον Σύγχρονο Πολιτισμό και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης
Ακολούθησε η αυτοψία της Λίνας Μενδώνη στο Μουσείο-Οικία του σπουδαίου Τηνιακού γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά. Η Οικία Χαλεπά είναι κηρυγμένο μνημείο και προστατεύεται από τον αρχαιολογικό νόμο. Στο Μουσείο σημειώνονται σημαντικές φθορές, ενώ νεότερα επιχρίσματα έχουν καλύψει γραφήματα του γλύπτη στους τοίχους.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου όπου εκτίθεται η επιτύμβια στήλη από το Ξώμπουργκο
Σε συνεργασία με τον Δήμο Τηνίων προγραμματίστηκε άμεσα η ανάθεση των απαραίτητων τεχνικών μελετών για την αποκατάσταση του κτηρίου, ενώ η Διεύθυνση Συντήρησης του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αναλαμβάνει το ευαίσθητο έργο του καθαρισμού των επιχρισμάτων. Παράλληλα, το ΥΠΠΟΑ αναλαμβάνει την υποστήριξη του Δήμου για την επανέκθεση της Οικίας Χαλεπά, το οποίο στεγάζει προσωπικά αντικείμενα, γλυπτά και σχέδια του μεγάλου Τηνίου γλύπτη. [email protected]