Ανησυχία Σκοπίων για αλλαγή της στάσης της Ουάσινγκτον στο θέμα της ονομασίας

Πέμπτη, 12 Απριλίου 2007 16:46
UPD:16:58
A- A A+

Υπέρ της διευθέτησης του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ το συντομότερο δυνατό, τάχθηκε η αμερικανική κυβέρνηση, ενθαρρύνοντας την κυβέρνηση των Σκοπίων να αναζητήσει συμβιβαστική λύση στο θέμα. Η στάση αυτή της Ουάσινγκτον έπεται της σχετικής εξέλιξης στο Κογκρέσο, όπου για πρώτη φορά μετά την αναγνώριση της χώρας με το συνταγματικό της όνομα "Μακεδονία" τον Νοέμβριο του 2004, ψηφίσθηκε νόμος που αφορά την υποστήριξη της περαιτέρω διεύρυνσης της Ατλαντικής Συμμαχίας, στο κείμενο του οποίου δίπλα στο συνταγματικό όνομα της χώρας παρατίθεται ο όρος ΠΓΔΜ.

Στο νόμο, τον οποίο ψήφισαν Γερουσία και Βουλή πριν λίγες εβδομάδες και τέθηκε σε ισχύ μετά την υπογραφή του και από τον πρόεδρο Μπους πριν δυο ημέρες, η γειτονική χώρα αναφέρεται ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ)". Η προσθήκη της ονομασίας ΠΓΔΜ δίπλα στο όνομα προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης της γείτονος, η οποία ανησυχεί ότι ενδεχομένως σηματοτοδοτεί αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον στο θέμα της αναγνώρισης.

Απαντώντας σε σωρεία ερωτήσεων για το θέμα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ, αφού διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τη χώρα με το συνταγματικό της όνομα στις διμερείς σχέσεις, έσπευσε να προσθέσει ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος».

Στην ίδια γραμμή, και ερωτηθείς αν ασκείται κάποιου είδους πίεση προς τα Σκόπια, ο κ. Μαρκόμακ ανέφερε πως οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την ΠΓΔΜ «να καταλήξει σε κάποια συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση επί του θέματος». Ο αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε μάλιστα ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση Ράις-Μπακογιάννη, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών «ενθάρρυνε τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για να λυθεί το θέμα».

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή