Η πυριτιδαποθήκη του βόρειου Ιράκ

Πέμπτη, 12 Απριλίου 2007 17:18

A- A A+

Οι επαρχίες του βόρειου Ιράκ που συνιστούν την Κουρδική Αυτόνομη Περιοχή έχουν γλυτώσει μέχρι τώρα από τη βία που μαστίζει τη Βαγδάτη. Η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση έχει συνάψει συμφωνίες με ξένες ενεργειακές εταιρείες για την εκμετάλλευση του πετρελαϊκού πλούτου της περιοχής. Στο Ιρμπίλ και στη Σουλεϊμανίγια υπάρχει «έκρηξη» στον τομέα των ακινήτων. Το εμπόριο με την Τουρκία αναπτύσσεται συνεχώς.

Στις κουρδικές περιοχές, το όνειρο της ανεξαρτησίας είναι ζωντανό. Ενα πρώτο βήμα για την εκπλήρωση αυτού του ονείρου είναι η προσάρτηση του Κιρκούκ, μιας πόλης 700.000 κατοίκων που είναι πλούσια σε πετρέλαιο.

Προκειμένου να αποσπαστεί η στήριξη των Κούρδων στο νέο ιρακινό Σύνταγμα, προστέθηκε μια παράγραφος που επιτρέπει στους πολίτες του Κιρκούκ να ψηφίσουν φέτος σε δημοψήφισμα για το κατά πόσον θέλουν να συνεχίσουν να διοικούνται από τη Βαγδάτη ή προτιμούν να περάσουν στη δικαιοδοσία της τοπικής κουρδικής κυβέρνησης. Ετσι, άρχισαν να μαζεύονται σύννεφα στον ορίζοντα.

Βομβιστικές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τον τελευταίο καιρό έχουν αναγκάσει πολλούς Σιίτες και άλλες μειονότητες να απομακρυνθούν από την πόλη. Και στις 4 Φεβρουαρίου, η λεγόμενη Ιρακινή Επιτροπή για την Εξομάλυνση του Κιρκούκ αποφάσισε ότι οι χιλιάδες αραβικές (κυρίως σιιτικές) οικογένειες που κατέφυγαν στο Κιρκούκ, όταν ο Σαντάμ ανέλαβε την εξουσία, θα λάβουν οικονομική αποζημίωση για να επιστρέψουν στις πόλεις καταγωγής τους.

Οι διαδηλώσεις των μη Κούρδων του Κιρκούκ, που φοβούνται ότι θα χάσουν τα δικαιώματά τους αν περιέλθουν υπό κουρδικό έλεγχο, έχουν πολλαπλασιαστεί. Οι Σουνίτες και οι Σιίτες που κατοικούν σε άλλες περιοχές του Ιράκ φοβούνται ότι οι προσπάθειες της κουρδικής περιφερειακής κυβέρνησης να απορροφήσει το Κιρκούκ θα τους στερήσουν στο μέλλον την πρόσβαση στους πετρελαϊκούς πόρους της περιοχής.

Η ανησυχία για το δημοψήφισμα δεν περιορίζεται στο Ιράκ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η έκθεση Μπέικερ-Χάμιλτον χαρακτήρισε το Κιρκούκ «πυριτιδαποθήκη» και ζήτησε την αναβολή του δημοψηφίσματος. Η αντίδραση του προέδρου του Ιράκ ήταν άμεση: ο Τζαλάλ Ταλαμπανί δήλωσε ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Μπέικερ φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για το ότι δεν υποστηρίχθηκε από την Ουάσινγκτον η εξέγερση των Κούρδων εναντίον του Σαντάμ, το 1991.

Η πιο άμεση απειλή για τους Κούρδους, όμως, λέγεται Τουρκία. Η τελευταία φοβάται ότι αν το Κιρκούκ περιέλθει στην κουρδική περιοχή, το όνειρο της ανεξαρτησίας θα ενισχυθεί. Φοβούμενη ότι η ανεξαρτησία του Κουρδιστάν θα υποκινήσει αποσχιστικές τάσεις και στο δικό της έδαφος, η Αγκυρα ζήτησε κι αυτή να αναβληθεί το δημοψήφισμα.

Αν και είναι απίθανο να επέμβει στρατιωτικά η Αγκυρα στο βόρειο Ιράκ, (παρά τις κορώνες http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/04/12/1322730.htm , http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/04/12/1322943.htm ), δεν αποκλείεται να καταφύγει σε εμπορικές πιέσεις προς την κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση. Μόνο το 2006, οι εξαγωγές της Τουρκίας προς την κουρδική κυβέρνηση έφτασαν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 600 τουρκικές εταιρείες στο βόρειο Ιράκ.

Η Τουρκία παρέχει επίσης σημαντικές χερσαίες οδούς για το πετρέλαιο του Κιρκούκ, ενώ αποτελεί και πύλη για τις ευρωπαϊκές αγορές. Κλείνοντας τα σύνορα, η Τουρκία θα μπορούσε να διαταράξει την οικονομική ευημερία του βόρειου Ιράκ.

Τέλος, υπάρχει πάντα ο φόβος ότι στοιχεία που πρόσκεινται σε εθνικιστικούς κύκλους και στον τουρκικό στρατό θα προχωρήσουν σε προβοκάτσιες και σαμποτάζ στο βόρειο Ιράκ ώστε να υποκινήσουν εθνοτικές εντάσεις.

Πηγή: International Herald Tribune της 1ης Μαρτίου 2007, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή