Η ανακάλυψη ενός βυθισμένου ρωμαϊκού δρόμου στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι εκτεταμένοι οικισμοί ενδέχεται να υπήρχαν στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας αιώνες πριν από την ίδρυση της πόλης τον 5ο αιώνα.
Κατά τη ρωμαϊκή εποχή, μεγάλες περιοχές της λιμνοθάλασσας της Βενετίας που σήμερα είναι βυθισμένες ήταν κατοικήσιμες. Ρωμαϊκά αντικείμενα έχουν βρεθεί σε νησιά της λιμνοθάλασσας μαζί με οδούς, αλλά η έκταση της ανθρώπινης παρουσίας στη λιμνοθάλασσα κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους ήταν ασαφής.
Η Fantina Madricardo, γεωφυσικός στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών ISMAR στη Βενετία, και οι συνεργάτες της χαρτογραφώντας τον βυθό της λιμνοθάλασσας με την χρήση σόναρ, ανακάλυψαν 12 αρχαιολογικές κατασκευές ευθυγραμμισμένες σε βορειοανατολική κατεύθυνση για απόσταση 1.140 μέτρων, σε μια περιοχή της λιμνοθάλασσας που είναι γνωστή ως το κανάλι Treporti. Οι κατασκευές είχαν ύψος έως 2,7 μέτρα και μήκος 52,7 μέτρα.
Προηγούμενες έρευνες του καναλιού Treporti αποκάλυψαν λίθους παρόμοιες με πλάκες που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι για την κατασκευή δρόμων, υποδεικνύοντας ότι οι συγκεκριμένες κατασκευές ίσως ήταν ευθυγραμμισμένες κατά μήκος ενός ρωμαϊκού δρόμου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης τέσσερις επιπλέον κατασκευές στο κανάλι Treporti που είχαν ύψος έως και 4 μέτρα και μήκος 134,8 μέτρα.
H μεγαλύτερη από αυτές τις κατασκευές, βάσει των διαστάσεων και της ομοιότητάς της με κατασκευές που ανακαλύφθηκαν σε άλλες περιοχές, θεωρείται πιθανή λιμενική δομή, ίσως μια αποβάθρα. Γεωλογικά δεδομένα και μοντελοποιήσεις που συλλέχθηκαν προηγουμένως δείχνουν ότι ο δρόμος βρίσκεται σε μια αμμώδη κορυφογραμμή πάνω από τη στάθμη της θάλασσας κατά τη Ρωμαϊκή εποχή, αλλά σήμερα βυθισμένη στη λιμνοθάλασσα.