Εντοπίστηκε το «μαύρο κουτί»

Nαυάγιο Sea Diamond
Παρασκευή, 13 Απριλίου 2007 13:01
UPD:15:36

A- A A+

Τον εντοπισμό του «μαύρου κουτιού» του βυθισμένου κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond, επιβεβαίωσε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Όπως έγινε γνωστό στη Σαντορίνη, η ειδική ρομποτική κάμερα του ωκεανογραφικού «Φιλία» από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), εντόπισε σήμερα το λεγόμενο «μαύρο κουτί» (στην πραγματικότητα είναι κόκκινο) του κρουαζιερόπλοιου, που αναμένεται να δώσει πολύτιμες πληροφορίες για τις συνθήκες του ναυαγίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ειδικό κουτί έχει καταγράψει τα πάντα από τη στιγμή της πρόσκρουσης, της ρυμούλκησης και της βύθισης του πλοίου.

Νωρίτερα, ο ιδιώτης δύτης Κώστας Θωκταρίδης σε δηλώσεις του τόνισε πως η ομάδα του «ακούει» από χθες το ειδικό σήμα που εκπέμπει το «μαύρο κουτί», ωστόσο όπως είπε, δεν είχε καμία πληροφόρηση για τον εντοπισμό του από την κάμερα του ΕΛΚΕΘΕ.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος των υποβρυχίων ερευνών δήλωσε ότι με σόναρ, και από το σήμα που εκπέμπει το «μαύρο κουτί», εντοπίστηκε το σημείο όπου βρίσκεται στη γέφυρα του πλοίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, το «μαύρο κουτί» είναι σε καλή κατάσταση και η ανέλκυσή του είναι εφικτή. Όπως ανακοίνωσε το ΥΕΝ http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/04/13/1323394.htm το ειδικό κουτί βρέθηκε σε βάθος περίπου 85 μέτρων.

Η επιχείρηση της ανέλκυσης από τα δύο υποβρύχια ρομπότ του ΕΛΚΕΘΕ θα αρχίσει άμεσα και αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες. Αν αποτύχουν, λόγω της θέσης του βυθισμένου πλοίου, η παραλαβή του κουτιού θα γίνει από εξειδικευμένους δύτες. Μετά την ανέλκυσή του θα παραδοθεί στον Εισαγγελέα, αφού αποτελεί στοιχείο της δικογραφίας. Στη συνέχεια, η κασέτα καταγραφής θα εξετασθεί λεπτομερώς από ειδικούς τεχνικούς, εκπροσώπους των ασφαλιστικών εταιρειών, του Λιμενικού Σώματος και της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

Εν τω μεταξύ, η Εισαγγελία Νάξου αναμένεται να ζητήσει την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών με τα κινητά τόσο του πλοιάρχου του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond, όσο και των εκπροσώπων της πλοιοκτήτριας που είχαν επικοινωνία μαζί του κατά τη στιγμή του ατυχήματος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή