Από την έντυπη έκδοση
Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
Αναβρασμό τόσο στην πλευρά των εργοδοτών όσο και στην πλευρά των ανεμβολίαστων εργαζομένων φέρνει το θέμα των εμβολιασμών, που, όπως έχει ξαναεπισημάνει αυτή η στήλη, καλώς ή κακώς αποδεικνύονται στην πράξη απαραίτητοι για τη λειτουργία της ελληνικής βιομηχανίας-μεταποίησης, που δεν αντέχει άλλα πλήγματα μετά την πολύμηνη πανδημία και εν μέσω της διεθνούς αύξησης του κόστους των πρώτων υλών. Και οι δύο πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες, προστρέχουν το τελευταίο διάστημα στην αναζήτηση νομικών συμβουλών, για τη διερεύνηση της δυνατότητας υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού του προσωπικού τους οι μεν (σ.σ.: για κλάδους που δεν έχει θεσπιστεί υποχρεωτικότητα) και της δυνατότητας αποφυγής απόλυσης και προστασίας εν γένει των δικαιωμάτων τους οι δε.
Με τους δικηγόρους να διαφωνούν ως προς το εάν οι απολύσεις των εργαζομένων που αρνούνται να εμβολιαστούν θα κηρυχθούν από τα δικαστήρια καταχρηστικές, η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω. Εξάλλου και για τις κατηγορίες όπου έχει θεσπιστεί υποχρεωτικότητα εμβολιασμού οι εργαζόμενοι οδηγούνται σε αναστολή και όχι -τελικά- σε απόλυση.
Οι νομικοί συστήνουν στους επιχειρηματίες την οδό του διαλόγου και της πειθούς, της αυστηρής εφαρμογής και ελέγχου των μέτρων προστασίας, επιβολή συχνότερων rapid ή pcr tests στους ανεμβολίαστους, αλλαγή πόστων εργασίας, τηλεργασία κ.ο.κ., μέτρα βέβαια που εκ των πραγμάτων δεν είναι πάντοτε εφικτά στη βιομηχανία, ειδικά σε εξειδικευμένες θέσεις και επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας.
Κάποιοι εργοδότες, επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, επιλέγουν να ασκήσουν πίεση μετακυλίοντας από τον Σεπτέμβριο -όπως έχουν διαμηνύσει- το κόστος των αλλεπάλληλων τεστ στους εργαζόμενους, ενώ από πλευράς Εργατικών Κέντρων και ΓΣΕΕ εκφράζεται η άποψη ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να ρίχνει την ευθύνη στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις και ότι αυτά τα θέματα πρέπει να ρυθμίζονται με αποφάσεις της Πολιτείας.
Το σίγουρο είναι ότι εάν δεν βρεθεί σύντομα ένας κοινός παρονομαστής, το φθινόπωρο με την επιστροφή της βιομηχανίας-μεταποίησης στην πλήρη δυναμικότητά της μετά τις θερινές άδειες αναμένεται να είναι αρκετά «θερμό» στην ελληνική παραγωγική αλυσίδα.
Και το λυπηρό ότι σοβαρή μεταστροφή όσων μέχρι σήμερα αρνούνται πεισματικά να εμβολιαστούν, λογικά θα υπάρξει μόνο εάν ξαναγεμίσουν οι ΜΕΘ και πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα...