«Πράσινο φως» για τον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών - Στις 30/7 ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού

Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021 18:25
UPD:19:56
REUTERS/KATHLEEN FLYNN
A- A A+

Το σκεπτικό της θετικής γνωμοδότησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό κατά της covid-19 των παιδιών άνω των 12 ετών εξήγησε κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Στη χώρα μας, είπε, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην παιδική και εφηβική ηλικία. Τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούν μια πηγή διασποράς του ιού στο περιβάλλον και κυρίως αυτοί που κινδυνεύουν στο περιβάλλον των παιδιών, είναι άτομα ευάλωτα, είτε διότι είναι ανεμβολίαστα, είτε λόγω ηλικίας ή υποκείμενου νοσήματος έχουν μειωμένη ανοσοανταπόκριση στους εμβολιασμούς.

Τα παιδιά ως πηγές διασποράς είναι και τα αίτια των επιδημικών εξάρσεων στα σχολεία και αυτό το γεγονός εμποδίζει την δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Επίσης ανέφερε ότι οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις και σε μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων. «Κάθε ανεμβολίαστος είναι ένα εργαστήριου παραγωγής νέων μεταλλάξεων», υπογράμμισε.

Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου, στόχος της θετικής γνωμοδότησης της Επιτροπής είναι η προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών με χρόνια υποκείμενα προβλήματα. Επίσης η διατήρηση της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων των παιδιών, η προστασία των ευάλωτων ατόμων στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Η Επιτροπή κρίνει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν της πιθανότητας σπανίων ανεπιθύμητων ενεργειών. Εξήγησε ότι ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός και είναι απαραίτητη η συγκατάθεση των γονέων. Η σύσταση εμβολιασμού θα επικαιροποιείται ανάλογα και με τα νέα επιστημονικά δεδομένα. Η διάρκεια και το σχήμα της εφαρμογής του εμβολιασμού θα καθοριστεί από την εξέλιξη της επιδημίας, είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Οι διεθνείς Οργανισμοί, είπε, έχουν εγκρίνει με αδειοδότηση υπό προϋποθέσεις από το Μάιο το εμβόλιο της Pfizer για εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών, ενώ πριν τρεις ημέρες ο ΕΜΑ ενέκρινε και το εμβόλιο της Moderna για παιδιά ηλικίας 12-17 ετών. Από τις μελέτες έχει προέκυψε ότι τα εμβόλια είναι ικανά να παράγουν αντισώματα, είναι αποτελεσματικά και ασφαλή.

Αναφερόμενη στην σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια περικαρδίτιδας, μυοκαρδίτιδας, είπε ότι σύμφωνα με στοιχεία από τις ΗΠΑ, όπου από τον Μάιο εφαρμόζεται το πρόγραμμα εμβολιασμού παιδιών, η συχνότητα είναι 18 περιπτώσεις σε 1 εκατ. εμβολιασμένων. «Είναι μια ήπια κατάσταση, αυτοπεριοριζόμενη και με καλή έκβαση», τόνισε η καθηγήτρια. Επανέλαβε ότι η επιτήρηση συνεχίζεται και μετά από την έναρξη του εμβολιασμού, υπό συνθήκες πραγματικές.

Οι επιπτώσεις της covid-19 στα παιδιά

Τόνισε ότι η νόσος στα παιδιά είναι ήπια και ασυμπωματική, εντούτοις μεγάλος αριθμός παιδιών έχει νοσηλευθεί, παρά την ήπια συπτωματολογία. Τα δεδομένα ως προς την κλινική έκφραση της λοίμωξης covid από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ολλανδία επιβεβαιώνουν την σπανιότητα ενός συνδρόμου που σχετίζεται με την covid, το πολυοργανικό φλεγμωνώδες σύνδρομο. Το επιστημονικό ενδιαφέρον εστιάζεται στην αναζήτηση και στη διευκρίνιση της συχνότητας των συμπτωμάτων που μπορούν να εμφανιστούν μετά από μια λοίμωξη με covid στα παιδιά, εβδομάδες μετά την νόσηση, το λεγόμενο post-covid το οποίο συμβαίνει ανεξάρτητα από την βαρύτητα της λοίμωξης, και τα συμπτώματα είναι τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, είπε η καθηγήτρια. Πρoσέθεσε ότι τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, έχουν αυξημένο κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων από την λοίμωξη. Αυξημένος αριθμός παιδιών με χρόνια προβλήματα έχει καταγραφεί στις χώρες που ήδη ο εμβολιασμός για τα παιδιά έχει προχωρήσει. «Όμως υπάρχουν πολλά κενά στις γνώσεις μας σχετικά με τον κίνδυνο ανά κατηγορία νοσήματος», τόνισε.

Σκληρή απάντηση από Θεοδωρίδου και Θεμιστοκλέους στους αντιεμβολιαστές

Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι ανέμελο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και πειθαρχία από όλους, καθώς, η μετάλλαξη Δέλτα έχει αλλάξει τα επιδημιολογικά δεδομένα και απειλεί κυρίως τους ανεμβολίαστους, ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.

Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους, είπε ότι «σε αυτούς δεν θα έλεγα τίποτε, διότι δεν έχουν αυτιά να ακούσουν» προσθέτοντας πως «τους έχουμε δώσει πάρα πολύ χώρο και αν υπάρξουν συνέπειες από τις συναθροίσεις διαμαρτυρίας που κάνουν, κάποιοι θα κατανοήσουν πόσο λάθος ήταν όταν βρεθούν στα νοσοκομεία».

Από την πλευρά του ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στη συμμετοχή των γιατρών στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, δίνοντας σκληρή απάντηση και κάνοντας λόγο για "τσαρλατάνους".

«Εδώ δεν είναι θέμα ελευθερίας, ούτε δημοκρατίας. Κάποιος που είναι υγειονομικός είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί διάφορους κανόνες και είναι υποχρέωση των συντεταγμένων οργάνων της Πολιτείας, να αποσιωπήσουν, να περιθωριοποιήσουν και να τιμωρήσουν τους γιατρούς. Ειδικά οι γιατροί που εκπέμπουν ένα μήνυμα παραπληροφόρησης, υπάρχουν όργανα. Ο καθένας δεν μπορεί να ασκεί την ιατρική όπως θέλει. Αυτά είναι στο πλαίσιο κάποιου που είναι τσαρλατάνος και είναι υποχρέωση των συντεταγμένων οργάνων να εφαρμόσουν την νομοθεσία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή