Τυνησία: Η «νεαρή» δημοκρατία, η κρίση και ο κορωνοϊός

Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021 15:03
UPD:15:08
REUTERS/ZOUBEIR SOUISSI
A- A A+

Τη μεγαλύτερη δοκιμασία για τη «νεαρή» δημοκρατία της, που «κρατάει» περίπου μια δεκαετία , αντιμετωπίζει η Τυνησία καθώς βρίσκεται σε πολιτική κρίση έπειτα από την απόφαση του προέδρου της χώρας Κάις Σαΐντ να εκδιώξει την κυβέρνηση και να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου

 Η απόφαση, αργά το βράδυ της Κυριακής, προκάλεσε πολλές και διαφορετικές αντιδράσεις, με τους υποστηρικτές του προέδρου να βγαίνουν μαζικά πανηγυρίζοντας στους δρόμους της πρωτεύουσας Τύνιδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στους δρόμους βγήκαν περίπου δεκάδες χιλιάδες, ζητωκραυγάζοντας και επικροτώντας την αποπομπή αυτών που θεωρούσαν ότι ήταν διεφθαρμένοι και ανίκανοι πολιτικοί.

Στο μεταξύ, οι αντίπαλοι του προέδρου, ιδίως τα μέλη του ισλαμικού κόμματος Ενάχντα, που αποτελούν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κατηγορούν τον Σαΐντ για ενορχήστρωση πραξικοπήματος.

Ο ίδιος ο Σαΐντ μπήκε ανάμεσα στα πλήθη στο δρόμο, που πλημμύρισαν την λεωφόρο Habib Bourguiba της πρωτεύουσας, τον τόπο μαζικών εξεγέρσεων που πυροδότησαν την Αραβική Άνοιξη το 2011.

«Προειδοποιώ όσους σκέφτονται να καταφύγουν στα όπλα… και όσους πυροβολήσουν, οι ένοπλες δυνάμεις θα απαντήσουν με σφαίρες», είπε σε τηλεοπτικό του μήνυμα, τονίζοντας ότι το σύνταγμα του επιτρέπει να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου σε περίπτωση επικείμενου κινδύνου.

Ο Σαΐντ απέπεμψε τον πρωθυπουργό Χισάμ Μασίσι, ισχυριζόμενος τη συνταγματική εξουσία να το πράξει, και πάγωσε τις δραστηριότητες του κοινοβουλίου για 30 ημέρες. Είπε ότι θα συνεχίσει να ηγείται με έναν νέο πρωθυπουργό.

Τόσο ο Σαΐντ όσο και το κοινοβούλιο έχουν εκλεγεί σε ξεχωριστές εκλογικές διαδικασίες το 2019.

Η Τυνησία, αναφέρει το CNBC, θεωρείται η μόνη χώρα που κατέφερε να προχωρήσει μετά από τις λαϊκές εξεγέρσεις της περιοχής πριν από μια δεκαετία διατηρώντας μια σχετικά λειτουργική δημοκρατία.

 Όμως, οι επικριτές εντός και εκτός της χώρας, συμπεριλαμβανομένων εκατομμυρίων Τυνήσιων πολιτών, ήταν δυσαρεστημένοι με τον ρυθμό και το εύρος της προόδου. Λένε ότι οι κυβερνήσεις της χώρας απέτυχαν να φέρουν ευημερία, επαρκή διακυβέρνηση και οικονομική βελτίωση.

Παράλληλα, μια σειρά από θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις κατέστρεψαν την πολύ σημαντική για την οικονομία της Τυνησίας τουριστική βιομηχανία πριν από λίγα χρόνια, και παρόλο που έχει ανακτήσει από τότε τις απώλειές της, αντιμετωπίζει τώρα μια επικείμενη δημοσιονομική κρίση και αυξανόμενες απώλειες - τόσο ανθρώπινες όσο και οικονομικές - από την κρίση του κορωνοϊού.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή