Ο όρος «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» ενδυναμώνει τους τρομοκράτες

Τρίτη, 17 Απριλίου 2007 18:38
A- A A+

«Η γνωστή φράση του Προέδρου Τζόρτζ Μπους "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας" έχει ενδυναμώσει τις τρομοκρατικές ομάδες, βοηθώντας τις να αποκτήσουν μια κοινή ταυτότητα», προειδοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης της Βρετανίας, Χίλαρι Μπεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Φόρεϊν Οφις ζήτησε πέρυσι από πολιτικούς και διπλωμάτες να μην χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη φράση.

«Στη Βρετανία δεν χρησιμοποιούμε τη φράση "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας", διότι δεν μπορούμε να νικήσουμε με τη χρήση μόνο στρατιωτικών μέσων», φέρεται να δήλωσε σε συνάντηση που διοργανώθηκε χθες στη Νέα Υόρκη από το Κέντρο για τη Διεθνή Συνεργασία, επειδή, όπως πρόσθεσε, «κατά τη γνώμη μας, δεν πρόκειται για έναν οργανωμένο εχθρό που χαρακτηρίζεται από μία ξεκάθαρη ταυτότητα και από στόχους που παρουσιάζουν συνοχή μεταξύ τους».

«Πρόκειται για τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων όλου του κόσμου -κάθε εθνικότητας και θρησκείας- εναντίον ενός μικρού αριθμού ανεξάρτητων, ανομοιογενών ομάδων, χωρίς συγκεκριμένο προσανατολισμό, που έχουν ελάχιστα κοινά μεταξύ τους, πέραν της ταυτοποίησής τους με άλλες ομάδες που μοιράζονται την ίδια διαστρεβλωμένη άποψη για τον κόσμο και την ιδέα ότι αποτελούν μέλη μίας μεγαλύτερης οντότητας. Αυτό που επιθυμούν οι συγκεκριμένες ομάδες είναι η προώθηση των εξατομικευμένων και στενόμυαλων αξιών τους στους άλλους χωρίς διάλογο, χωρίς συζήτηση, με τη χρήση βίας. Και με το να τους επιτρέπουμε να αισθάνονται μέρος κάτι μεγαλύτερου, τούς δίνουμε δύναμη», επισήμανε ο Μπεν.

GUARDIAN

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV