Κατ' εξακολούθηση

Τρίτη, 17 Απριλίου 2007 19:06

A- A A+

To 1999 δύο μαθητές στο Λύκειο Columbine στο Λίτλετον του Κολοράντο, αφού πρώτα διασκέδασαν, εισέβαλαν στο σχολείο τους και εκτέλεσαν εν ψυχρώ δώδεκα συμμαθητές τους, πλήττοντας ταυτόχρονα, και την καρδιά της αμερικανικής ηθικής.

Οταν ετέθη το θέμα για το ποιος φταίει, ελέχθη το εξής: «Πέτα μία πέτρα και σε όποιον πέσει αυτός θα φταίει».

«Το ξέσπασμα αλληλεγγύης την εποχή του Κολουμπάιν δεν ήταν αρκετό, και οκτώ χρόνια αργότερα εξακολουθεί να μην είναι αρκετό», γράφουν οι «ΝΥ Τimes», μετά το χθεσινό μακελείο σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, σημειώνοντας «Αυτό που χρειαζόμαστε επειγόντως είναι αυστηροί έλεγχοι στην οπλοκατοχή».

«Οι γονείς, οι συγγενείς και οι φίλοι των θυμάτων στο πανεπιστήμιο Βιρτζίνια Τεκ δεν κλαίνε μόνοι. Αυτό το δράμα είναι δράμα ολόκληρης της Αμερικής», γράφει η «Ουάσινγκτον Πόστ».

Χιλιάδες καταστήματα πωλούν πυρομαχικά με την ίδια ευκολία που καταναλώνεται άρτος. Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί είναι κάτοχοι όπλων, καθώς υπάρχει και συνταγματική κατοχύρωση της ελεύθερης διακίνησης τους. Φυσικά δεν σκοτώνουν όλοι, αν και όπως παρατηρούσε ο Μάικλ Μουρ στο ντοκιμαντέρ του «Ακήρυχτος πόλεμος», αυτό είναι το αφύσικο, αφού εκ παραδόσεως η βία είναι συστατικό για την ύπαρξη των ΗΠΑ, είναι «επιχείρημα» με το οποίο εξηγείται κατ' αποκλειστικότητα.

«Ο Πρόεδρος πιστεύει πως το δικαίωμα των πολιτών να φέρουν όπλα συνοδεύεται από την απαρέγκλιτη συμμόρφωση προς τους νόμους», δήλωσε μετά τη σφαγή η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Μόνο που στην Αγρια Δύση η λογική «εγώ δεν συζητώ, αλλά πυροβολώ» είναι κυρίαρχη.

Κ.Τ.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή