Στο Νταρφούρ ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας

Τετάρτη, 18 Απριλίου 2007 08:52
A- A A+

Επίσκεψη στο Νταρφούρ του Σουδάν πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, όπου τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο από 2003, εκφράζοντας την ανησυχία του για το θέμα των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Η Μαλαισία, κύριος επενδυτής στις πετρελαιοπηγές του Σουδάν, δέχεται αιτήματα από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και κριτική ότι συνεργάζεται με ένα καθεστώς που μέρος της πολιτικής του είναι οι δολοφονίες. Οι χώρες της Δύσης κατά καιρούς ζήτησαν από τα Ηνωμένα Εθνη την επιβολή κυρώσεων κατά του Σουδάν.

«Πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Abdullah Ahmad Badawi, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του σε κέντρο προσφύγων, συνοδεία του υπουργού Ενεργείας.

Η κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών της Μαλαισίας, Petronas, έχει συμφέροντα σε εννέα πετρελαιοπηγές στο Σουδάν και ένα έργο διΰλισης στο Πορτ Σουδάν, όπου υπάρχουν και κρατικές συνεργασίες. Η εταιρεία άντλησε 81.600 βαρέλια πετρελαίου από το Σουδάν τη χρήση που έληξε τον Μάρτιο του 2006, περίπου το 1/6 της συνολικής της παραγωγής σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η Petronas επεκτείνεται δυναμικά στο εξωτερικό καθώς οι πετρελαιοπηγές της στη Μαλαισία γηράσκουν. Η Μαλαισία, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη επενδύτρια του Σουδάν, μετά την Κίνα, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «New Straits Times».

Εταιρείες πετρελαιοειδών από την Κίνα, την Ινδία και τη Μέση Ανατολή δραστηριοποιούνται στο Σουδάν, συμπεριλαμβανομένης της

China National Petroleum Corp., Sinopec και της India's Oil and Natural Gas Corp. Οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπορικές κυρώσεις στο Σουδάν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή