ΥΠΕΡΓ: Καμία γυναίκα μόνη απέναντι στην έμφυλη- ενδοοικογενειακή βία και παρενόχληση

Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021 15:25
UPD:15:27
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Ανακοίνωση εξέδωσε το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εργασίας, σχετικά με την έμφυλη βία, τονίζοντας ότι «Καμία γυναίκα μόνη απέναντι σε περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και παρενόχλησης».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΡΓ:

Τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας δεν γεννούν μόνο αποτροπιασμό, αλλά καταδεικνύουν και με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει σε επίπεδο πολιτείας και κοινωνίας, χρειάζεται ακόμη χρόνος έως ότου τα φαινόμενα αυτά, όπως και η κουλτούρα ανοχής τους, να εκριζωθούν οριστικά.

Η ΓΓΔΟΠΙΦ ως αρμόδιος κρατικός φορέας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών έχει ως στόχο να σπάσει έμφυλα στερεότυπα και συμπεριφορές και να δημιουργήσει ένα αίσθημα ασφάλειας και προστασίας, τονίζοντας πως κανένα κορίτσι και καμία γυναίκα που θέλει να καταγγείλει περιστατικό βίας ή παρενόχλησης ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ.

Για τον σκοπό αυτό έχει δημιουργήσει το Δίκτυο Δομών που περιλαμβάνει 43 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία παρέχουν σε γυναίκες δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης και νομικής και εργασιακής συμβουλευτικής, καθώς και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας, στους οποίους μπορούν να διαμείνουν γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους.

Παράλληλα, κάθε ενδιαφερόμενη/ος που επιθυμεί να ενημερωθεί σχετικά με τη διαχείριση περιστατικών βίας ή να ζητήσει βοήθεια, έχει τη δυνατότητα να τηλεφωνεί στην δωρεάν Γραμμή SOS 15900. Η Γραμμή λειτουργεί πανελλαδικά, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, στελεχώνεται από εξειδικευμένους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ το περιεχόμενο των κλήσεων είναι απόρρητο. Πληροφορίες μπορούν επίσης να λάβουν όσες και όσοι το επιθυμούν στέλνοντας e-mail στο [email protected], καθώς και μέσα από την ιστοσελίδα metoogreece.gr.

Την ίδια ώρα, μία σειρά δράσεων για την ενίσχυση και την ενδυνάμωση των γυναικών υλοποιούνται και στον τομέα της εργασίας, ώστε να διασφαλιστεί τόσο η προστασία τους από κακοποιητικές συμπεριφορές, όσο και η οικονομική τους ανεξαρτησία, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, σε περίπτωση που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία και επιθυμούν να εγκαταλείψουν την εστία τους.

Στο πλαίσιο αυτό, με τον πρόσφατο εργασιακό νόμο κυρώθηκε η Σύμβαση 190 της ILO για την προστασία για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, ενώ σε φάση υλοποίησης βρίσκεται και το έργο diversity awareness που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάρτιση των εργαζομένων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα με στόχο την ευαισθητοποίηση, την προσέγγιση και τη διαχείριση της διαφορετικότητας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό εργασιακό περιβάλλον.

Για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, επίσης, στο πλαίσιο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης έχουν αναπτυχθεί δράσεις, όπως η δημιουργία ενός εργαλείου εκτίμησης του βαθμού επικινδυνότητας εμφάνισης ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και η μελέτη σχετικά με το προφίλ των δραστών ενδοοικογενειακής βίας και η αξιολόγηση των σχετικών θεραπευτικών προγραμμάτων.

«Αν θέλουμε να μην υπάρχει ούτε μία κακοποιημένη γυναίκα γύρω μας, οφείλουμε να σταθούμε δίπλα της. Όχι στα λόγια. Αλλά με δράσεις, προγράμματα, επιμόρφωση και πραγματική στήριξη, σε κάθε της βήμα», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή