Ένας σπουδαίος τραγουδιστής, μια μεγάλη φωνή του λαϊκού τραγουδιού σίγησε για πάντα. Ο Τόλης Βοσκόπουλος πέθανε σε ηλικία 81 ετών λίγες μέρες πριν τα γενέθλιά του στις 26 Ιουλίου. Ο μεγάλος καλλιτέχνης έφυγε από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς. Με απόφαση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, η κηδεία του Τόλη Βοσκόπουλου, θα πραγματοποιηθεί τιμής ένεκεν και με δημοτική δαπάνη, την Τετάρτη στις 3 το μεσημέρι, στο Α' Νεκροταφείο.
Όταν πρωτοξεκίνησε στο τραγούδι λόγω του στυλ, του στησίματος του στο πάλκο, και του τρόπου ερμηνείας και ντυσίματος, οι φανατικοί θαυμαστές του τον αποκαλούσαν «Πρίγκιπα».
Ο Τόλης Βοσκόπουλος βρισκόταν στην κορυφή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού για δεκαετίες, γεγονός που οδήγησε τον εξίσου μεγάλο καλλιτέχνη και στιχουργό σε πολλές επιτυχίες του Γιάννη Πάριο να δηλώσει: «ο μόνος σταρ που έχει η Ελλάδα είναι ο Τόλης». Μάλιστα όπως έχει δηλώσει ο Γιώργος Γερολυμάτος τη δεκαετία του 1970 οι νέοι τραγουδιστές έσπαγαν το δόντι τους προκειμένου να μοιάσουν στον Βοσκόπουλο (λόγω της χαρακτηριστικής οδοντοστοιχίας του καλλιτέχνη).
Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Βοσκόπουλος κάποτε σε συνέντευξη του στη δημοσιογράφο Σεμίνα Διγενή, «ξεκινώντας το τραγούδι, πήρα μαζί μου και τον ηθοποιό Βοσκόπουλο».
Κατά περιόδους έχει γράψει τραγούδια τόσο σε στίχο όσο και μουσική που έχει συμπεριλάβει σε προσωπικούς του δίσκους ή τα έχουν ερμηνεύσει άλλοι καλλιτέχνες, με πιο γνωστό το ντουέτο του με τη Μαρινέλλα «Εγώ κι εσύ» το 1974 το οποίο έκανε ρεκόρ πωλήσεων και τραγουδιέται μέχρι και σήμερα.
Ανάμεσα στους θαυμαστές του υπήρχαν και υπάρχουν άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές τάξεις, από τον λαϊκό κόσμο των εργατικών συνοικιών, μέχρι την οικονομική ελίτ των εφοπλιστών, και βέβαια τον αείμνηστο Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου.
PANORAMA PRESS/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Πλούσιο είναι και το έργο του ως συνθέτης. Μερικοί καλλιτέχνες που έχουν ερμηνεύσει τραγούδια του είναι: Δούκισσα, Μαρινέλλα, Στράτος Διονυσίου, Αντώνης Ρέμος, Νότης Σφακιανάκης.
Στην Πάτρα, ανάμεσα στη σκηνοθέτιδα Κατερίνα Μαντέλη και την Αλέκα Κανελλίδου, με έναν θαυμαστή του
Το 1971 έγραψε τη σύνθεση του τραγουδιού «Αδέλφια μου αλήτες πουλιά» το οποίο ερμήνευσε ο Γιάννης Βογιατζής και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, ενώ μετείχε στο ίδιο Φεστιβάλ την επόμενη χρονιά ο ίδιος, τραγουδώντας το «Ξανθή αγαπημένη Παναγιά», τραγούδι που όπως είχε ειπωθεί τότε το έγραψε για τη Ζωή Λάσκαρη, η οποία ήταν παρούσα στο ακροατήριο της εκδήλωσης.
Ο Τόλης (Απόστολος) Βοσκόπουλος γεννήθηκε στην Κοκκινιά το 1940 και έκανε μια μεγάλη καριέρα στο τραγούδι το θέατρο και τον κινηματογράφο. Ο πιο εμπορικός τραγουδιστής του ελληνικού τραγουδιού άφησε εποχή όχι μόνο για τη φωνή αλλά και για το στιλ της ερμηνείας που καθιέρωσε. Στην κορυφή του ελληνικού τραγουδιού για δεκαετίες, αληθινός σταρ, θεωρείται από το κοινό και τους ομότεχνούς του ένας ανεπανάληπτος ερμηνευτής. Ο Βοσκόπουλος ήταν το δωδέκατο αγόρι μετά από 11 αδερφές και μεγάλωσε στην Κοκκινιά.
Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1958, σε ηλικία 18 ετών σε σκηνοθεσία Θάνου Τράγκα, και πέντε χρόνια αργότερα, το 1963, έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο. Μπήκε στη δισκογραφία με το τραγούδι «Βήμα-βήμα» του αξέχαστου μουσικοσυνθέτη Λυκούργου Μαρκέα. Η καθιέρωσή του στο πεντάγραμμο ήρθε με την «Αγωνία» τη σημαδιακή χρονιά του 1968 (σύνθεση Γιώργου Ζαμπέτα) που μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ξεπέρασε τις 300.000 πωλήσεις, ένα άπιαστο νούμερο για εκείνη την εποχή.
«Εραστές του Ονείρου» με την τότε αγαπημένη του, Ζωή Λάσκαρη. Η θυελλώδης σχέση τους κράτησε τρία χρόνια.
Ο Βοσκόπουλος συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους της εποχής του συνθέτες και τραγουδιστές, ερμηνεύοντας τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα, του Μίμη Πλέσσα, του Άκη Πάνου, του Θανάση Πολυκανδριώτη, του Μάριου Τόκα, του Γιάννη Πάριου, του Γιώργου Κατσαρού, του Κώστα Βίρβου.
Με τον Κώστα Παπαχριστοφίλου, εκδότη του «Οικογενειακού Θησαυρού», τη Μαρινέλλα και τον Γιάννη Καλατζή
Για παραπάνω από 35 χρόνια όλες του οι εμφανίσεις συγκέντρωναν χιλιάδες κόσμου που τον θεωρούσε λαϊκό είδωλο, και δεν υπήρχε πρόγραμμα που να μη συμπεριλαμβάνει τα τραγούδια του «Δυο καρδιές», «Το φεγγάρι πάνωθέ μου», «Μα εγώ αγαπώ μία», «Και εσύ θα φύγεις», «Γλυκά πονούσε το μαχαίρι», «Οι άντρες δε μιλούν πολύ», «Άιντε στην υγειά της», «Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά», «Ανεπανάληπτος», «Πριν χαθεί το όνειρο μας», «Της Χελιδονούς το ρέμα», «Τσιγγάνα για χατίρι σου», «Ψύλλοι στα αφτιά μου», «Μου χρωστάει μια αγάπη η ζωή».
Ήταν ο τραγουδιστής που στη δεκαετία του 80, οι εμφανίσεις του ήταν sold out πριν καλά καλά εμφανιστεί στο κέντρο. Οι δίσκοι του έγιναν εκατοντάδες φορές χρυσοί και πλατινένιοι και κάθε εμφάνισή του συνοδευόταν από εκδηλώσεις λατρείας. Έγραψε εξαιρετικά τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες ως συνθέτης. Μερικοί καλλιτέχνες που ΄χουν ερμηνεύσει τραγούδια του είναι: Δούκισσα, Μαρινέλλα, Στράτος Διονυσίου, Αντώνης Ρέμος, Νότης Σφακιανάκης.
Το 1971 έγραψε τη σύνθεση του τραγουδιού «Αδέλφια μου αλήτες πουλιά» το οποίο ερμήνευσε ο Γιάννης Βογιατζής και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, ενώ μετείχε στο ίδιο φεστιβάλ την επόμενη χρονιά ο ίδιος, τραγουδώντας το Ξανθή αγαπημένη Παναγιά, τραγούδι που όπως είχε ειπωθεί τότε το έγραψε για τη Ζωή Λάσκαρη, η οποία ήταν παρούσα στο ακροατήριο της εκδήλωσης.
Με τη Δούκισσα ξεκίνησαν ως παρτενέρ στην πίστα και τη μεγάλη οθόνη και κατέληξαν ερωτευμένοι
Η παρουσία του στο θέατρο συνοδεύεται από συνεργασίες με σπουδαίους ηθοποιούς όπως ο Βασίλης Αυλωνίτης, η Βλαχοπούλου, η Βασιλειάδου, ο Κώστας Χατζηχρήστος κ.ά. Από τις πιο μεγάλες επιτυχίες του ήταν τα μιούζικαλ: Οι εραστές του ονείρου (1972 μαζί με τη Ζωή Λάσκαρη), Τραγούδα θεατρίνε (1978 μαζί με τη Μαρία Αλιφέρη), Ήρθες σαν όνειρο (1998 μαζί με την Άντζελα Γκερέκου), όπου το θεατρικό σενάριο είναι στηριγμένο στον τρόπο γνωριμίας τους. Με μια πλούσια και πολυτάραχη προσωπική ζωή, ο Βοσκόπουλος έγινε πρωτοσέλιδο για το ειδύλλιό του και τον θυελλώδη έρωτά του με τη Ζωή Λάσκαρη, με την οποία έπαιξαν μαζί στο θρυλικό μιούζικαλ Εραστές του ονείρου, αλλά και το ειδύλλιό του με τη Δούκισα.
Από τον πρώτο γάμο του, με την ηθοποιό Στέλλα Στρατηγού, μόλις 20 χρόνων
Ο Τόλης Βοσκόπουλος είχε κάνει τέσσερις γάμους. Παντρεύτηκε πρώτα την Στέλλα Στρατηγού (1960 -1965), ύστερα την Μαρινέλλα (1973 - 1981), μετά την Τζούλια Παπαδημητρίου (1990 - 1996). Με την πρώην βουλευτή και υφυπουργό και νυν πρόεδρο του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, παντρεύτηκαν το 1996 στην Κέρκυρα. Απέκτησαν μία κόρη, τη Μαρία, που γεννήθηκε το 2001.
Συλλυπητήρια μηνύματα Κ. Μητσοτάκης: Ανεπανάληπτος ο Τόλης Βοσκόπουλος
Με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποχαιρέτησε από καρδιάς τον Τόλη Βοσκόπουλο, χαρακτηρίζοντάς τον «ανεπανάληπτο», με βάση μια από τις κορυφαίες επιτυχίες του 80χρονου ερμηνευτή που απεβίωσε.
«Ο Τόλης Βοσκόπουλος σφράγισε με τον δικό του αυθεντικό τρόπο τη λαϊκή μας μουσική. Έζησε όπως τραγούδησε, τραγούδησε όπως έζησε και με τον ίδιο τρόπο έφυγε: “Ανεπανάληπτος”, όπως θα λένε για πάντα οι μελωδικοί του στίχοι», ανέφερε στην ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός.
Συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη
«Για την απώλεια του Τόλη Βοσκόπουλου, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην Άντζελα Γκερέκου και στην κόρη τους Μαρία, καθώς και στους πολυάριθμους φίλους του. Σε μια πλούσια, δημιουργική καριέρα πολλών δεκαετιών, ο Τόλης Βοσκόπουλος ευτύχησε να εκτιμηθεί από τους συναδέλφους του και να λατρευτεί από το κοινό. Υπήρξε ένα γνήσιο λαϊκό είδωλο, ένας ταλαντούχος, ευφυής ερμηνευτής, που δημιούργησε ένα διαφορετικό, ιδιαίτερο είδος ψυχαγωγίας στην πίστα. Με τη θεατρική παιδεία που είχε, με το μουσικό του χάρισμα, το οποίο μοιράστηκε, γράφοντας πολλά επιτυχημένα τραγούδια και για άλλους τραγουδιστές, καθώς και με τις κινηματογραφικές του εμφανίσεις, ο Τόλης Βοσκόπουλος ήταν το πρόσωπο που άλλαξε τον τρόπο παρουσίασης του λαϊκού τραγουδιού, δίνοντας σε αυτό τη λάμψη του θεάματος. Το αποτύπωμα που αφήνει στην ιστορία της νεότερης λαϊκής μουσικής είναι ξεχωριστό και μοναδικό».
Συλλυπητήριο μήνυμα του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη
«Ο θάνατος του Τόλη Βοσκόπουλου σηματοδοτεί ένα τέλος εποχής. Αυτός ο ξεχωριστός καλλιτέχνης που λατρεύτηκε από το κοινό όσο λίγοι, από τους πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες για πάνω από 50 χρόνια σφράγισε το ελληνικό τραγούδι. Η ιδιαίτερη παρουσία του και η ερμηνευτική του δεινότητα σε συνδυασμό με την φωνή και το ταλέντο του τον έκαναν να ξεχωρίσει αμέσως και να καθιερωθεί ως μοναδικός. Μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες φωνές αλλά και ένας άνθρωπος με βαθιά ευγένεια και ποιότητα που του χάρισαν τον τίτλο του "πρίγκιπα".
Θερμά συλλυπητήρια στην σύζυγο του, Άντζελα Γκερέκου και στην οικογένειά του, σε όλους τους οικείους του και στους αναρίθμητους φίλους και θαυμαστές του».
Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα έναν άνθρωπο που έγραψε τη δική του ιστορία στο λαϊκό τραγούδι και τις μεγάλες πίστες, τον Τόλη Βοσκόπουλο.
Ως ο μικρότερος γιος προσφυγικής πολύτεκνης οικογένειας που είχε έρθει από τη Μικρά Ασία γνώρισε από παιδί το σκληρό πρόσωπο της ζωής. Γρήγορα επέλεξε αυτό που αγαπούσε, τον δρόμο του τραγουδιού και του θεάτρου. Η συνεργασία του με τον Γιώργο Ζαμπέτα έμελλε να είναι η αρχή μιας ξέφρενης πορείας διάσπαρτης από λαϊκές επιτυχίες και νύχτες που έμεναν αξέχαστες στη μνήμη των θαμώνων των μαγαζιών που εμφανιζόταν.
Από τον Πειραιά και τη λαχαναγορά στα Λεμονάδικα έως το Ηρώδειο, ο Τόλης Βοσκόπουλος άφησε το σπάνιο στίγμα του στη νύχτα, τόσο τραγουδώντας όσο και συνθέτοντας τραγούδια. Η Μαρινέλλα, ο Άκης Πάνου, ο Στράτος Διονυσίου, ο Μίμης Πλέσσας, ο Κώστας Βίρβος, ο Γιάννης Πάριος, ο Φοίβος, ο Θανάσης Πολυκανδριώτης και ο Μάριος Τόκας ήταν μόνο μερικοί από τους σταθμούς της πορείας του. Για πάνω από μισό αιώνα υπήρξε το αδιαμφισβήτητο λαϊκό είδωλο των νυχτερινών κέντρων. Ο Τόλης Βοσκόπουλος θα μείνει για πάντα μέσα στις καρδιές των θαυμαστών του.
Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στη σύζυγό του Άντζελα Γκερέκου και την κόρη τους.
ΚΚΕ - Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου
Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια του σπουδαίου ερμηνευτή του λαϊκού πενταγράμμου Τόλη Βοσκόπουλου. Γεννημένος στις 26 Ιουλίου 1940 στην Κοκκινιά, ο Τόλης Βοσκόπουλος, άφησε με την παρουσία του και τις χαρακτηριστικές ερμηνείες του, αρχικά στον κινηματογράφο και από το 1968 και μετά στο τραγούδι, το δικό του «ανεπανάληπτο» ίχνος. Συνεργάστηκε με μεγάλους συνθέτες, ερμήνευσε αξέχαστες επιτυχίες και κέρδισε την λατρεία του κόσμου, τον οποίο πάντα σεβόταν, όπως όλοι οι αυθεντικοί λαϊκοί καλλιτέχνες. Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Τόλη Βοσκόπουλου.