Καλά κρατεί το θέμα των ομολόγων

Ενδοκυβερνητικά βέλη: Στημένο παιχνίδι, κρυπτόμενοι υπουργοί και εμβόλια
Τετάρτη, 18 Απριλίου 2007 17:11
A- A A+

Ενημερώνει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την έρευνά του σχετικά με το δομημένο ομόλογο του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Γιώργος Ζορμπάς.

Ο κ. Ζορμπάς επικαλέσθηκε το απόρρητο της προδικαστικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά αποκάλυψε ότι υπάρχουν καταγγελίες και για άλλες περιπτώσεις εκτός από το ΤΕΑΔΥ, και πως μέχρι το τέλος Μαΐου η έρευνα θα έχει ολοκληρωθεί.

Χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας, ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τη νομισματική πολιτική 2006-2007, δήλωσε αναρμόδιος να εμπλακεί στο θέμα των δομημένων ομολόγων http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/04/17/1324661.htm .

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΟΚΕ Χρήστο Πολυζωγόπουλο και εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων ΓΣΕΕ ΕΣΕΕ ΣΕΒ ΓΣΕΒΕΕ) θα έχει στις 19:00 ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης, για την αλλαγή του τρόπου επιλογής των διοικήσεων στα Ταμεία. Η σχετική τροπολογία σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θα ψηφιστεί σήμερα.

Για «στημένο παιχνίδι από κάποια κέντρα» έκανε λόγο ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, αναφερόμενος στο έγγραφο που ήρθε χθες στη δημοσιότητα και αναφέρεται στην έγκριση από τον ίδιο της τροποποίησης του προϋπολογισμού του ΤΑΠ - ΟΤΕ, ενώ άφησε αιχμές και κατά στελεχών της Νέας Δημοκρατίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/04/18/1324987.htm . Υπενθυμίζεται ότι χθες και ο Γ. Κεφαλογιάννης, σύμβουλος του πρωθυπουργού δήλωσε ότι «Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, από εκεί και πέρα η ευαισθησία αγγίζει τον καθένα».

Οσοι πίστεψαν ότι το θέμα των ομολόγων θα ξεπεραστεί σε τρεις ημέρες με αλλαγή της θεματολογίας έκαναν λάθος, κράτησε 25 ημέρες και θα κρατήσει κι άλλο, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κληθείς να σχολιάσει τον επικοινωνιακό χειρισμό στο θέμα των ομολόγων, ενώ έκανε λόγο για μερικούς που αυξάνουν τη δημοτικότητά τους κρυπτόμενοι.

Διαφωνεί με την πρόταση Μεϊμαράκη ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/04/18/1325015.htm .

«Μας κάνουν τους ανίδεους, αλλά εμπαίζουν τους πολίτες. Αποποιούνται τις μεγάλες και αυταπόδεικτες πολιτικές ευθύνες για τη λεηλασία των δικών σας Ταμείων. Ρίχνουν το ανάθεμα στις Τράπεζες, στους άπληστους χρηματιστές. Προσπαθούν να περιορίσουν τις ευθύνες στις Διοικήσεις των Ταμείων, αλλά είναι δικές τους οι ευθύνες. Ποτέ στη μεταπολιτευτική περίοδο, δεν γνώρισε ο τόπος τέτοια υποκρισία, τέτοιον αυταρχισμό, τέτοιον εμπαιγμό και αλαζονεία, τέτοια αναισθησία, τέτοια ύβρη προς την ελληνικό λαό... Φέρτε πίσω τα χρήματα των ασφαλιστικών Ταμείων, πριν από τις εκλογές», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε ημερίδα για τη νέα πολιτική του Κινήματος για τα άτομα με αναπηρίες.

«Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις. Ομως, παγίως θεωρούμε πως όταν υπάρχει δικαστική διερεύνηση του θέματος πρέπει να προηγείται η ολοκλήρωσή της», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς για την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, την οποία υπεστήριξε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής Αν. Καραμάριος.

«Ουδέν σχόλιο» ήταν, τέλος, η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε ερώτηση σχετική με δηλώσεις κομματικών και κοινοβουλευτικών στελεχών της ΝΔ, κατά τις οποίες στην κυβέρνηση υπάρχουν «χανούμισες» και «Αντουανέτες».

Ο κ. Ρουσόπουλος κάλυψε εκ νέου τον υπουργό Απασχόλησης, Σάββα Τσιτουρίδη για την αγορά ομολόγων από το ΤΑΠ ΟΤΕ και υπογράμισε πως ο υπουργός κάνει έλεγχο νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα που έθεσε το Ταμείο, αν μπορεί να επενδύσει τα πλεονασματικά διαθέσιμά του στην αγορά ομολόγου του ελληνικού δημοσίου, «ο υπουργός απάντησε ότι εγκρίνει την τροποποίηση του προϋπολογισμού του Ταμείου, δίνοντας, δηλαδή, τη δυνατότητα αγοράς των ομολόγων. Κάποιες μέρες αργότερα, συνεδρίασε το ΔΣ του Ταμείου και αποφάσισε τι είδους επένδυση θα κάνει. Η δουλειά του υπουργού, δηλαδή, τελείωσε με τον έλεγχο της νομιμότητας». Επί του θέματος,ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διερωτήθη πώς «ένα τόσο απλό θέμα ορισμένοι δεν το καταλαβαίνουν ή σκοπίμως παραπληροφορούν».

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Μεταφορών & Επικοινωνιών και Οικονομίας & Οικονομικών για το αν έχει επενδύσει και η διοίκηση των ΕΛΤΑ σε δομημένα ομόλογα, αλλά και άλλοι δημόσιοι φορείς, κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή