Επαναπατρισμός αγγείων της Αρχαίας Αγοράς

Τετάρτη, 18 Απριλίου 2007 17:34
A- A A+

«Υπάρχουν πάντα και οι διαθήκες» είχε πει ο Βρετανός φιλέλληνας και διάσημος καθηγητής αρχαίας ελληνικής τέχνης Μάρτιν Ρόμπερτσον στη μορφωτική ακόλουθο της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, όταν εκείνη επί 24 χρόνια προσπαθούσε να τον πείσει να δώσει στην Ελλάδα τις μινιατούρες-λατρευτικά αγγεία του 5ου αιώνα π.Χ. που προέρχονται από την Αρχαία Αγορά και κατείχε στην ιδιωτική του συλλογή.

Και πράγματι, όταν ο καθηγητής Ρόμπερτσον έφυγε από τη ζωή, το 2004, κληροδότησε με τη διαθήκη του στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς τα έξι μελαμβαφή λατρευτικά αγγεία, σε σχήμα οινοχόης, χύτρας, φιάλης, κοτύλης, κύπελου.

Τα αγγεία παρέδωσε σήμερα στο Μουσείο ο γιος τού Μάρτιν Ρόμπερτσον, Στέφεν, σε ειδική τελετή στη Στοά του Αττάλου, λέγοντας συγκινημένος: «Μετά από μια μακρά διαδρομή τα αγγεία επέστρεψαν σπίτι τους και έχω την αίσθηση ότι ίσως, ποιος ξέρει, τα επερχόμενα έτη το Βρετανικό Μουσείο δει αυτή την εκδήλωση και διαπιστώσει ότι δεν είναι και τόσο δύσκολη η επιστροφή. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία».

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κληρονομιάς, γιορτή των μνημείων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV