Kρίσιμη διελκυστίνδα

Σάββατο, 17 Ιουλίου 2021 07:00
INTIME NEWS/ © Intime p.a.
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Σε ωρολογιακή βόμβα όχι μόνο για το εθνικό σύστημα υγείας και τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και για την ήδη δοκιμαζόμενη από την πανδημία μεταποίηση και βιομηχανία της χώρας μας μπορεί να εξελιχθεί η αυξανόμενη εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα», όσο μεγάλο μέρος των ενηλίκων, και ιδιαίτερα του ενεργού επαγγελματικά μέρους του πληθυσμού, επιμένουν στην άρνησή τους να εμβολιαστούν. Το θέμα μπορεί να μην έχει λάβει στα μέσα ενημέρωσης διαστάσεις ανάλογες της σημασίας που δίδεται στον τομέα της λειτουργίας της εστίασης και των χώρων αναψυχής, αλλά ήδη προκαλεί «πονοκέφαλο» στους παραγωγικούς φορείς της χώρας και σίγουρα της Βόρειας Ελλάδας, όπου χτυπά η «καρδιά» της μεταποίησης του κλάδου των τροφίμων-ποτών και όχι μόνο. Με μήνυμα «Εμβολιαστείτε Τώρα» ο ΣΒΕ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος) ανακοίνωσε την ανάληψη επικοινωνιακής πρωτοβουλίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω της οποίας προτρέπει τους εργαζόμενους στη βιομηχανία σε άμεσο εμβολιασμό, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για την επαναφορά στην κανονικότητα και την ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας.

Η εν λόγω καμπάνια βέβαια επικαλείται την κοινή λογική και ουδεμία σχέση έχει με υποχρεωτικά μέτρα. Κάποιες επιχειρήσεις, επίσης, έχουν ανακοινώσει παροχή κινήτρων προς τους εργαζομένους τους προκειμένου να προβούν σε εμβολιασμό. Όπως, όμως, επισημαίνει στη «Ν» ιδιοκτήτης πολυεθνικού βιομηχανικού Ομίλου της Βόρειας Ελλάδας, είναι ένα θέμα που πρέπει να τύχει της άμεσης μέριμνας όλων των εμπλεκομένων πλευρών και να βρεθεί στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου, καθώς όταν βγαίνει θετικός στον νέο κορονοϊό έστω ένας εργαζόμενος, οι βιομηχανίες αναγκάζονται να κλείνουν ολόκληρα τμήματα. Γεγονός που προκαλεί «βραχυκυκλώματα» στην εύρυθμη λειτουργία και την ανταγωνιστικότητά τους στην ούτως ή άλλως δυσχερή λόγω της πανδημίας και της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών διεθνή επιχειρηματική αρένα.

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού έχει ήδη θεσπιστεί για ομάδες εργαζομένων σε ευαίσθητους κοινωνικά τομείς (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας υγείας, εργαζόμενοι σε δομές ηλικιωμένων κ.ο.κ.). Η επέκτασή της σε άλλους κλάδους του ιδιωτικού τομέα σαφώς δεν είναι εύκολη υπόθεση νομικά, ούτε και θα γινόταν εύκολα αποδεκτή από την κοινή γνώμη. Επί της ουσίας, όμως, η προστασία της οικονομίας και δη του παραγωγικού της κομματιού έναντι της πανδημίας είναι άκρως σημαντική σε κρίσιμες περιόδους πρωτίστως βέβαια με διάλογο και πειθώ, καθώς επίσης όπως διαφαίνεται από το μέτωπο του τουρισμού ήδη επαπειλούνται τοπικά lockdown σε μια σειρά από δημοφιλέστατα ελληνικά νησιά. Σε αυτήν τη διελκυστίνδα καλό θα ήταν να επικρατήσει η κοινή λογική και να μη χρειαστεί η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή