Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Πέμπτη, 19 Απριλίου 2007 10:05
A- A A+

Η υπόθεση των ομολόγων και η επίθεση αφοπλισμού του φρουρού του προέδρου του Αρείου Πάγου, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δωρεάν 8ήμερες εκδρομές για 33.180 εργαζόμενους από την Εργατική Εστία. Το πρόγραμμα αρχίζει στις 23 Ιουνίου, υποβολή αιτήσεων από 23 Απριλίου.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μονόδρομος οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μεγάλη η επιτυχία της Ημερίδας για τα φωτοβολταϊκά που οργάνωσε η "Α" με το ΕΒΕΑ.

* Η ΑΥΓΗ: Η κυβέρνηση βουλιάζει σε πολύμηνη κρίση. Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων για τα ομόλογα.

* ΑΥΡΙΑΝΗ: Σφίγγα ο Ζορμπάς δεν λέει ούτε λέξη μέχρι να ολοκληρώσει την έρευνα για το σκάνδαλο των ομολόγων. Όλο το παρασκήνιο και οι διάλογοι που είχε στην Επιτροπή της Βουλής.

* ΤΟ ΒΗΜΑ: Δήλωση Μεϊμαράκη. Κρύβονται δυο - τρεις υπουργοί! Για να κερδίζουν πόντους στις δημοσκοπήσεις. Αντιδράσεις υπουργών που ζητούν εξηγήσεις...

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Στεγαστικά άτοκα σε στρατιωτικούς. Σε τρεις φάσεις η συνολική επίλυση του προβλήματος στέγης για τα στελέχη του στρατού. Ολοκληρώνεται το νομοσχέδιο για το στεγαστικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

* ΕΘΝΟΣ: Κώστα βουλιάζουμε... Δραματικό SOS και καρφιά Μεϊμαράκη για το σκάνδαλο των ομολόγων.

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εμβρόντητος ο ελληνικός λαός παρακολουθεί τα τεκταινόμενα που τον αφορούν λες και είναι από άλλον πλανήτη, ακούγοντας τους αντιπροσώπους που έστειλε στη Βουλή να ανταλλάσσουν εκφράσεις του τύπου... Κλέβατε! Κλέβουμε! Είμαστε... πάτσι.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ρουκέτες" Μεϊμαράκη εναντίον εκείνων που κατέστρεψαν την εικόνα της ΝΔ και της κυβέρνησης.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εικονική ασφάλεια. Ενώ διαθέτουμε 5.000 φρουρούς για προστασία υψηλών προσώπων, αποδεικνύεται ότι χρειάζεται κάποιος να φυλάει και τους φύλακες.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Λεόντειος σύμβαση με θύματα τα Ταμεία. Τι κρύβει η συμφωνία του Δημοσίου με την JP Morgan.

* ΕΣΤΙΑ: Τί επιβάλλει η πολιτική τάξις. Ο κ. Τσιτουρίδης οφείλει να παραιτηθή.

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανοχύρωτο το κράτος. Ανησυχία για τη δράση επιχειρησιακών ομάδων τρομοκρατών.

* Ο ΛΟΓΟΣ: ¶νω - κάτω στη Βουλή από τα ομόλογα. Ανακλήθηκε η άδεια της "Ακρόπολις ΑΕΠΕΥ". Ο Ζορμπάς επικαλέστηκε το "καθήκον της εχεμύθειας"...

* ΤΑ ΝΕΑ: Μαχαιρώματα κορυφής στη ΝΔ. Εικόνα διάλυσης από τα ομόλογα.

* Η ΝΙΚΗ: Τα αποκαλυπτήρια του σχεδίου. Μίζα 35-42 εκατ. ευρώ "δείχνει" η σύμβαση με τη JP Morgan.

* ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Ξηλώνει το πουλόβερ. Από το κακό στο χειρότερο η κατάσταση για την κυβέρνηση.

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μέτρα για την ασφάλεια στη θάλασσα και την ασφάλιση των ναυτεργατών.

* Η ΧΩΡΑ: Προβληματισμός για την ασφάλεια από τις τρεις νέες ένοπλες επιθέσεις. Φόβοι για νέο κύκλο τρομοκρατίας.

* City Press: Ανοίγουν μέτωπα για τα ομόλογα.

* Metro: Λουκέτο στην "Ακρόπολις". Ντόμινο αποκαλύψεων σε βάθος χρόνου μετά την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

* Metropolis: Το ευέλικτο σχέδιο για την αστυνόμευση.

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 1.000 νεκροί από τη ρύπανση κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη.

* ΕΓΝΑΤΙΑ: Ισχυρή... τριανδρία Δημάρχων. Προς υλοποίηση προχωρά η Ένωση Δήμων Θέρμης, Μίκρας και Βασιλικών, ένα σχέδιο που πρότεινε ο Θ. Παπαδόπουλος για την άμεση ανάπτυξη της Αν. Θεσσαλονίκης.

* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Σε πήλινα πόδια ολόκληρες γειτονιές της πόλης. Στο επίκεντρο της προσοχής οι νέες οικοδομές. Θεσσαλονίκη: Στο κόκκινο σε περίπτωση σεισμού!

* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Γενικό ξεκαθάρισμα από Αλογοσκούφη. Για τα θέματα των ομολόγων και των άλλων ζητημάτων της οικονομίας.

Ομόλογα

H City Press γράφει : "κριτική Μεϊμαράκη κατά της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης και των κυβερνητικών στελεχών "που κρύβονται για λόγους δημοσιότητας". Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Οριστικό λουκέτο στην εταιρεία Ακρόπολις, πιο ευάλωτος τώρα ο Α. Σημαιοφορίδης. Βουλή: Ένταση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας εξαιτίας της άρνησης του Γ. Ζορμπά να δώσει διευθύνσεις και ονόματα".

Σύμφωνα με τη metro "έπεσε ο πέλεκυς στην "Ακρόπολις Χρηματιστηριακή". Με χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία εξέτασε όλα όσα έχουν προκύψει από την εμπλοκή της εταιρείας στην υπόθεση των ομολόγων, ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας της "Ακρόπολις Χρηματιστηριακή", καθώς από την έρευνα που έγινε διαπιστώθηκαν συναλλαγές επί ομολόγων του Δημοσίου σταθερού επιτοκίου προς όφελος της εταιρείας ή προς όφελος συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών και σε βάρος των συμφερόντων του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ)".

Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "ένας ένας σπάνε οι συνδετικοί κρίκοι της υπερασπιστικής γραμμής του Μεγάρου Μαξίμου, υπό το βάρος των αποκαλύψεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάθε ημέρα που περνά για τη σκανδαλώδη υπόθεση των ομολόγων".

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "πύραυλοι κατά εσωκομματικών στόχων από τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη. "Υπάρχουν δυο -τρεις υπουργοί που αυξάνουν τη δημοτικότητά τους κρυπτόμενοι" είπε, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις συναδέλφων του αλλά και του Πρωθυπουργού".

Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "υψηλοί τόνοι επικράτησαν χθες στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατά την ενημέρωση του προέδρου της "Εθνικής Αρχής από την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης, εσόδων από εγκληματικές ενέργειες" κ. Γιώργου Ζορμπά, μετά από αίτημα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, για την πορεία των ερευνών για τα ομόλογα. Ο ίδιος επικαλέστηκε το καθήκον της εχεμύθειας, δεδομένου ότι η έρευνα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ώστε να μην δώσει συγκεκριμένα στοιχεία και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν ενημέρωση κεκλεισμένων των θυρών".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "τα Ταμεία που επένδυσαν στα δομημένα ομόλογα πλήρωσαν τελικά τη νύφη της συμφωνίας του Ελληνικού Δημοσίου με την JP Morgan, η οποία κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Όπως προκύπτει, το Ελληνικό Δημόσιο ωφελήθηκε, καθώς πέτυχε επιτόκιο δανεισμού (3,8%) χαμηλότερο από το ισχύον των κλασικών ομολόγων (4,50%). Χαμένα όμως βγαίνουν τα Ταμεία τα οποία μετά τον δεύτερο χρόνο θα εισπράττουν επιτόκιο μόλις 0,4%".

Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "ρουκέτες Μεϊμαράκη κατά συναδέλφων του στην κυβέρνηση για την επικοινωνιακή πολιτική επαναφέροντας την πρότασή του για τη συγκρότηση ομάδας διαχείρισης κρίσεων".

ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "δημόσια μαχαιρώματα μεταξύ κορυφαίων υπουργών προκαλεί πλέον η υπόθεση των ομολόγων ενώ το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε ότι η σύμβαση με την JP Morgan αποτελεί φωτογραφία του σκανδάλου 36 εκατομμυρίων ευρώ".

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "λίγα και μετρημένα λόγια λόγω υποχρέωσης εχεμύθειας, αρκετές αιχμές για το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που εξαιρεί τα ομόλογα από τον έλεγχο που ασκεί η Τράπεζα της Ελλάδος και αινιγματικές δηλώσεις σε ό,τι αφορά τους ελέγχους που είναι ήδη σε εξέλιξη ή θα τεθούν μελλοντικά από την Εθνική Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, κοινώς "ξέπλυμα μαύρου χρήματος". Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε ο πρόεδρος της εν λόγω Αρχής Γ. Ζορμπάς, κληθείς να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση του επίμαχου ομολόγου, αλλά και όσων άλλων "βλέπουν" σιγά-σιγά το φως της δημοσιότητας".

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "διαψεύδονται οι μύχιοι κυβερνητικοί πόθοι πως το σκάνδαλο με τα αποθεματικά των ταμείων ήταν δυνατόν να "εξατμιστεί" αν γίνονταν οι κατάλληλοι επικοινωνιακοί χειρισμοί. Οι συνεχείς αποκαλύψεις και η αδυναμία των κυβερνητικών στελεχών να πείσουν εαυτούς και αλλήλους οδηγεί την κυβέρνηση σε πολύμηνη "πολιτική αιχμαλωσία".

Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "επί δύο σχεδόν μήνες η Κυβέρνησις σύρεται από την υπόθεση των ομολόγων, την οποία δεν είναι σε θέση να χειρισθή ούτε πολιτικά ούτε επικοινωνιακά. Εν τούτοις η αντιμετώπισίς της ήταν σχετικά απλή. Αφ' ης στιγμής απεκαλύφθη το σκάνδαλο και διαπιστώθηκαν οι διαστάσεις του, ο Πρωθυπουργός όφειλε να έχη ζητήσει αμέσως την παραίτηση του υπουργού Απασχολήσεως. Όχι ως εμπλεκομένου στο σκάνδαλο, αλλά ως καθ' ύλην υπευθύνου για την εποπτεία των Ασφαλιστικών Ταμείων".

Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "ο υπουργός ¶μυνας κατηγορεί συμβούλους και Ρουσόπουλο ότι "κοίμισαν" τον πρωθυπουργό. Προτείνει σύσταση ειδικής ομάδας διαχείρισης κρίσεων".

Επίθεση

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "υπό συνθήκες απονεύρωσης του κρατικού μηχανισμού πραγματοποιήθηκε η επίθεση "απογύμνωση" του νεαρού φρουρού του προέδρου του Αρείου Πάγου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, ευρισκόμενος σε δυσχερή θέση, σχολίασε με αφορμή το συμβάν ότι "το αναίμακτο του περιστατικού κρίνεται θετικό" , σπεύδοντας να προαναγγείλει αναθεώρηση της στρατηγικής φρούρησης προσώπων και εγκαστάσεων".

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "στο κατακόρυφο η αγωνία για τη Δημόσια Τάξη μετά τα τρία διαδοχικά δολοφονικά και τρομοκρατικά χτυπήματα σε διάστημα λίγων ωρών".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι " αν η επιδίωξη εκείνων που αφόπλισαν το φρουρό του κ. Ρ. Κεδίκογλου ήταν η συγκρότηση οπλοστασίου, ο τραυματισμός του κύρους της Αστυνομίας και η διάχυση του συλλογικού φόβου, τότε η ενέργειά τους είχε αποτέλεσμα. Οι πολίτες αισθάνονται ανασφαλείς καθώς η προστασία του προέδρου του Αρείου Πάγου αποδείχθηκε εικονική".

Κυβέρνηση

Σύμφωνα με το ΠΟΝΤΙΚΙ "σε ένα ξηλωμένο πουλόβερ κανείς δεν θα έδινε σημασία τώρα που το πρόωρο καλοκαίρι φαίνεται να σφίγγει. Τα πράγματα όμως είναι διαφορετικά όταν πρόκειται για το ξηλωμένο πουλόβερ της κυβερνητικής αξιοπιστίας και την επερχόμενη ακόμη πιο ζεματιστή περίοδο που περιμένει την κυβέρνηση".

Αστυνόμευση

Η Metropolis τονίζει ότι "μικρές ευέλικτες και με σύγχρονο εξοπλισμό μονάδες θα βρίσκονται 24 ώρες το 24ωρο στο δρόμο. Αυτό περιλαμβάνει το νέο μοντέλο αστυνόμευσης, που δεν έχει όμως εφαρμοστεί ακόμη".

Ενέργεια

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελεί μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την αειφόρο ανάπτυξη που εγγυάται ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα. Κι αυτό γιατί είναι πηγές ανεξάντλητες και καθαρές που αποφέρουν σημαντικά οφέλη πρωτίστως στο κοινωνικό σύνολο και δευτερευόντως στους επιχειρηματίες. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της ημερίδας που διοργάνωσαν η "Απογευματινή" και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας με θέμα: "Ενέργεια - Φωτοβολταϊκά Πάρκα" με στόχο την ενημέρωση της κοινής γνώμης αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου".

Εκδρομές

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "δωρεάν 7ήμερες και 8ήμερες εκδρομές για 33.180 εργαζόμενους και συνταξιούχους, προβλέπει το θερινό πρόγραμμα της Εργατικής Εστίας για τους δικαιούχους του νομού Αττικής που ξεκινά από τις 23 Ιουνίου και ενέκριναν χθες ο υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης με τον υφυπουργό Γ. Γιακουμάτο".

Συμψηφισμός

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "είναι οι δύο μεγάλες παρατάξεις που Κυβέρνησαν μεταπολιτευτικά τον τόπο. Θα περίμενε κανείς ότι όλα αυτά τα χρόνια θα είχαν αναβαθμίσει ποιοτικά τον πολιτικό πολιτισμό της χώρας. Αυτοί χάριν του κομματικού -κακώς εννοουμένου- συμφέροντος κατέρχονται σε βαρύτατες απρέπειες λόγων, ύβρεις και κατηγορίες. Μόλις ξεσπάει κάποιο σκάνδαλο αντί πέραν των καταγγελιών και των επικρίσεων να επιδοθούν σε θεραπεία του κακού και να θωρακίσουν νομικά την Δημόσια Διοίκηση προς αποτροπή τέτοιων καταστάσεων, συναγωνίζονται σε συμψηφισμό".

Αλέκα Παπαρήγα

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "προτάσεις που αφορούν στην άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την κατάσταση στη ναυτιλία και το Ασφαλιστικό, παρουσίασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, με αφορμή το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου "Sea Diamond", τα όσα συμβαίνουν στα ασφαλιστικά ταμεία και ειδικότερα στο ΝΑΤ".

Ένοπλες Δυνάμεις

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "με γρήγορους ρυθμούς ολοκληρώνεται η επεξεργασία του νομοσχεδίου που ετοιμάζει το υπουργείο Εθνικής ¶μυνας, που περιλαμβάνει και τη στέγαση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση με όλα τα συναρμόδια υπουργεία για το μεγάλο και χρονίζον θέμα των στρατιωτικών".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή