Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Με την επικαιρότητα εστιασμένη στην αναζωπύρωση της πανδημίας του Covid-19, τη μετάλλαξη Δέλτα, τα εμβόλια και το ενδεχόμενο επιστροφής σε περιοριστικά μέτρα, η έκθεση SOS των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Sustainable Development Goals Report 2021) δεν έτυχε ιδιαίτερης δημοσιότητας. Πέραν των τεσσάρων εκατομμυρίων θανάτων που η πανδημία έχει προκαλέσει σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με την προαναφερθείσα έκθεση, 119-124 εκατ. άνθρωποι έχουν ξανακυλήσει στη φτώχεια και τον χρόνιο υποσιτισμό, ενώ 255 εκατ. θέσεις πλήρους απασχόλησης έχουν χαθεί διεθνώς εξαιτίας της πανδημίας.
«Η πανδημία ανέκοψε ή ανέτρεψε χρόνια ή ακόμη και δεκαετίες προόδου στην ανάπτυξη» επισήμανε ο αναπληρωτής γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Λιου Ζενμίν, δίνοντας προ ημερών στη δημοσιότητα την εν λόγω έκθεση. Πριν από την πανδημία υπήρχαν 700 εκατ. άνθρωποι που πεινούσαν και 2 δισεκατομμύρια που υπέφεραν από διατροφική ανασφάλεια. Τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών αναφέρουν πως επιπλέον 83-142 εκατ. άνθρωποι πιθανότατα υπέφεραν από πείνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020.
Στον πρόλογο της έκθεσης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει: «Στον έναν και πλέον χρόνο της πανδημίας διεθνώς εκατομμύρια ζωές χάθηκαν, το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος ήταν πρωτοφανές και οι προσπάθειες ανάκαμψης μέχρι τώρα ήταν άνισες και ανεπαρκείς ως προς την επίτευξη μιας βιώσιμης ανάπτυξης». Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνει πως το μερίδιο ακραίας φτώχειας από 8,4% το 2019 αυξήθηκε στο 9,5% το 2020 και προβλέπει ότι θα αυξηθεί σε περισσότερο από 10% το 2021.
Στον αντίποδα, όπως αναφέρει πρόσφατο ρεπορτάζ της Deutsche Welle, επικαλούμενο έκθεση για τον παγκόσμιο πλούτο της εταιρείας συμβούλων Boston Consulting, ο αριθμός των ανθρώπων με περιουσιακά στοιχεία άνω των 100 εκατ. δολαρίων αυξήθηκε, παρά την πανδημία. Ο παγκόσμιος πλούτος παρουσίασε αύξηση 8,3% και έφθασε πέρυσι στο ρεκόρ των 250 τρισ. δολαρίων.
Μεταξύ των πολύ πλουσίων που συνέχισαν να αβγατίζουν τις περιουσίες τους, παρά την υγειονομική κρίση, συγκαταλέγονται ο Τζεφ Μπέζος, αφεντικό της Amazon, με τις αμφιλεγόμενες εργασιακές σχέσεις, που «κοντράρει» τον Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin Atlantic στην κούρσα του... Διαστήματος, και ο Έλον Μασκ, της βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, που έγινε πρόσφατα ευρύτερα γνωστός για τα παιχνίδια του με το bitcoin.
Για ορισμένους η «κανονικότητα» δεν σταμάτησε ποτέ...