Η συνεχιζόμενη καταστροφή του αποκαλούμενου «πνεύμονα της Γης», του τεράστιου τροπικού δάσους του Αμαζονίου, προκαλεί φυσικά πολύ σοβαρές οικολογικές επιπτώσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρύτερο επίπεδο. Συνεχώς κάνουν την εμφάνιση τους μελέτες που αποκαλύπτουν κάθε φορά και μια νέα πτυχή των προβλημάτων που φέρνει η αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου.
Η τελευταία σχετική μελέτη έγινε για λογαριασμό του Επιστημονικού Πάνελ για τον Αμαζόνιο (SPA) και σε αυτή πήραν μέρος 200 επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την μελέτη που θεωρείται η πιο λεπτομερής που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τα προβλήματα του Αμαζονίου το 35% του τροπικού δάσους είτε έχει αποψιλωθεί είτε έχει περιέλθει σε μια προβληματική και άρρωστη κατάσταση. Το 18% του δάσους έχει αποψιλωθεί και το 17% έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι περισσότερα από δέκα χιλιάδες είδη χλωρίδας και πανίδας του Αμαζονίου βρίσκονται πλέον σε άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης. Πρόκειται για περίπου οκτώ χιλιάδες ενδημικά είδη φυτών και δύο χιλιάδες είδη ζώων.Υποστηρίζουν ότι η μόνη ελπίδα για να υπάρξει αναστροφή της κατάστασης είναι να μειωθεί σε μηδενικά επίπεδα μέχρι το τέλος της δεκαετίας η αποψίλωση όπως και κάθε είδους ανθρώπινη παρέμβαση στο δάσος. Παράλληλα με την άμεση διακοπή της αποψίλωσης θα πρέπει να ξεκινήσει και ένα πρόγραμμα αναδάσωσης εκεί που δεν υπάρχουν δέντρα αλλά και ενδυνάμωσης των οικοσυστημάτων που έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα.
Η ανάληψη της προεδρίας της Βραζιλίας από τον Ζαΐρ Μπολσονάρο το 2019 επιδείνωσε την κατάσταση αφού στο διάστημα που είναι πρόεδρος η καταστροφή του Αμαζονίου έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ. Άλλωστε ένα από τα βασικά συνθήματα με τα οποία κέρδισε τις εκλογές ήταν η διακοπή των προγραμμάτων προστασίας του Αμαζονίου και η έναρξη νέας εντατικής δραστηριότητας καταστροφής του τροπικού δάσους για την δημιουργία γεωργικών εκτάσεων και ορυχείων.
Η Κολομβία ανακοίνωσε με την σειρά της αύξηση της αποψίλωσης των δασών της χώρας το 2020 σε ποσοστό 8% σε σχέση με το 2019 με το 64% της καταστροφής να αφορά την περιοχή του Αμαζονίου που βρίσκεται εντός των συνόρων της χώρας.