Τουρκία: «Απόπειρα αποσταθεροποίησης» η σφαγή σε εκδοτικό οίκο

Πέμπτη, 19 Απριλίου 2007 13:02
UPD:13:04
A- A A+

Ως «απόπειρα να πληγεί η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανοχή», χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αμπντουλκαντίρ Ακσού την αιματηρή επίθεση αγνώστων εναντίον εκδοτικού οίκου στην επαρχία Μαλάτια της νοτιοανατολικής Τουρκίας κατά την οποία σκοτώθηκαν τρία άτομα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε την «αποτρόπαια» αυτή πράξη και υποσχέθηκε ότι θα συλληφθούν οι δράστες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι η επίθεση αυτή αμαυρώνει την εικόνα της Τουρκίας στο εξωτερικό.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκδοτικός οίκος Zιρβέ, ο οποίος συνδέεται με την ευαγγελική εκκλησία της Γερμανίας, δεχόταν έντονες πιέσεις να αναστείλει τη δραστηριότητα του.

Οι ύποπτοι που κρατούνται από την αστυνομία ζούσαν σε οικοτροφείο του Ιδρύματος Ihlas, ενός ιδρύματος που είχε παλιότερα ισχυρούς δεσμούς με το εθνικιστικό κίνημα του Αλπασλάν Τουρκές.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, οι ύποπτοι για την επίθεση είχαν μαζί τους επιστολή η οποία έγραφε: «Ό,τι κάναμε το κάναμε από αγάπη για την Τουρκία, είμαστε όλοι αδελφοί, πηγαίνουμε προς τον θάνατο, μπορεί να μην γυρίσουμε, προσευχηθείτε για μας».

Ο Τύπος

Η «Χουριέτ» επισημαίνει ότι οι δυνάμεις ασφάλειας παράλειψαν και πάλι να αξιολογήσουν σωστά τις πληροφορίες που έχουν για τη δράση των εγκληματικών αυτών εθνικιστικών οργανώσεων.

Η πρωτοφανούς αγριότητας επίθεση είναι προφανώς έργο των εθνικιστών ομάδων που έχουν πρωταγωνιστήσει στην δολοφονία καθολικών ιερέων στη Τραπεζούντα και τη δολοφονία του αρμενικής καταγωγής εκδότη Χράντ Ντινκ.

Η εφημερίδα ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ (του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αντιπολίτευσης) για παράδειγμα χαρακτηρίζει με μεγάλους τίτλους την σφαγή ως «φονταμενταλιστική βιαιότητα».

Η συντριπτική πλειοψηφία του τύπου ωστόσο δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι πρόκειται για εθνικιστικές ομάδες που δημιουργήθηκαν με την τακτική ανοχή μηχανισμών του κράτους με τον οποίο συνεχίζουν να έχουν δεσμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή