Το εμβόλιο είναι δικαίωμα

Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021 06:59
INTIME NEWS/ © Intime p.a.
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Πάμε πίσω στο χρόνο. Τον 18ο αιώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο γιατρός Έντουαρντ Τζένερ το 1796 εφάρμοσε τη μέθοδο του δαμαλισμού για την πρόληψη της ευλογιάς. Αυτό που έκανε ήταν να παίρνει πύον από τις πληγές ασθενών που έπασχαν από δαμαλίτιδα, νόσο συγγενή της ευλογιάς αλλά ήπια, και να το ακουμπά σε πληγές υγιών ατόμων. Τα τελευταία αρρώσταιναν από δαμαλίτιδα αλλά πλέον δεν προσβάλλονταν από την ευλογιά. Η μέθοδός του αρχικά κατακρίθηκε έντονα από συναδέλφους του και τον κλήρο, όμως προοδευτικά αναγνωρίστηκε και αποτέλεσε τη βάση των εμβολιασμών.

Είχαν προηγηθεί, αλλά μάλλον έχουν ξεχαστεί, δύο Έλληνες γιατροί, ένας Κεφαλλονίτης, ο Ιάκωβος Πυλαρινός και ένας Χιώτης, ο Εμμανουήλ Τιμόνης, ιταλοσπουδαγμένοι και στην επιστήμη ταγμένοι, που εισηγήθηκαν «τον εμβολιασμόν διά λύμφης ανθρωπείου ήτοι, την variolatio, τον ευλογιασμόν ως τον μεταφράζουν».

Η ευλογιά που σκότωνε 5.000.000 άτομα ετησίως εξαλείφθηκε επισήμως το 1980. Το επιβεβαιώνουν οι επιστημονικές έρευνες, το καταγράφουν τα ιατρικά στοιχεία, το πιστοποιούν τα εμπειρικά δεδομένα. Κι αν δεν φτάνουν αυτά, η απουσία της ασθένειας το φωνάζει δυνατά. Θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα τα εμβόλια κατά του Covid-19; Ένα όπλο είναι, εκτός από προϊόν και γεωπολιτικό εργαλείο. Το όπλο μάς νοιάζει τώρα, χωρίς να σημαίνει ότι πάθαμε αποκολοκύνθωση από τη 18μηνη μπόρα. Το εμβόλιο, ακόμη κι αν δεν εκμηδενίζει τον κίνδυνο θανάτου ή σοβαρής νόσησης, τον περιορίζει δραστικά. Πόσο; 100% προστασία προσφέρει μόνο η φαντασία και η αφασία.

Επειδή ακούω και διαβάζω πολλά δικαιωματικά και «επαναστατικά», θα μεταφέρω αυτό που άκουσα από άτομο κατάκοιτο, που δεν ξέρει πολλά, μα έχει τα μάτια του ανοικτά. «Το εμβόλιο, παιδάκι μου, είναι δικαίωμα». Δικαίωμα στην υγεία, δικαίωμα στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Περιμένει υπομονετικά τόσους μήνες να διευθετήσει το θέμα η Πολιτεία. Υποθέτω όπως περιμένουν εκατομμύρια άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες την καλοσύνη των ξένων ή καλύτερα τον εμβολιασμό της νοημοσύνης.

Όπως προειδοποιεί ο ΠΟΥ από την αρχή αυτής της κρίσης: Κανείς μας δεν θα είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι. Ίσως το «όλοι» είναι λίγο παραπλανητικό, μα το εμβόλιο είναι δικαίωμα και ξεκινάμε απ’ αυτό.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή