Προς ευρωπαϊκή καταδίκη για τα πτυχία κέντρων σπουδών

Εισήγηση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
Παρασκευή, 20 Απριλίου 2007 11:06
UPD:11:08
A- A A+

Βρυξέλλες,

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εισηγήθηκε χθες, στην ολομέλεια των δικαστών, την καταδίκη της Ελλάδας για τη μη αναγνώριση, ως πανεπιστημιακών, των πτυχίων των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών που λειτουργούν στη χώρα μας, συνεργαζόμενα με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια μέσω συμφωνιών δικαιόχρησης (franchising).

Το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την οριστική απόφασή του μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ενώ σε περίπτωση επιβεβαίωσης της εισήγησης του εισαγγελέα, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να τροποποιήσει τη νομοθεσία, ώστε να αναγνωριστούν ως πανεπιστημιακά δεκάδες χιλιάδες πτυχία των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών.

Στο Δικαστήριο είχε προσφύγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατόπιν καταγγελιών που υπέβαλαν 37 ιδιώτες για παραβίαση από τη χώρα μας πολλών σημείων της οδηγίας 89/48.

Στο πλέον σημαντικό σκέλος της προσφυγής, η Επιτροπή προσάπτει στην Ελληνική Δημοκρατία ότι δεν αναγνωρίζει τα διπλώματα που χορηγούνται κατόπιν σπουδών οι οποίες πραγματοποιούνται βάσει συμφωνιών δικαιόχρησης μεταξύ πανεπιστημίου κράτους μέλους και ιδιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος εγκατεστημένου στο ελληνικό έδαφος.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η Ελληνική Δημοκρατία υποστήριξε ότι δεν υποχρεούται να αναγνωρίσει δίπλωμα που έχει χορηγηθεί από αρχή άλλου κράτους μέλους, όταν με το δίπλωμα αυτό πιστοποιούνται σπουδές που έχουν πραγματοποιηθεί, εν όλω ή εν μέρει, στο κράτος μέλος υποδοχής και οι οποίες, κατ' αυτό το κράτος μέλος, δεν αναγνωρίζονται ως σπουδές τριτοβάθμιας εκπαιδεύσεως.

Επίσης, επικαλέστηκε και το άρθρο 16 του ελληνικού Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο η τριτοβάθμια εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από δημόσια ιδρύματα.

Κατά το γενικό εισαγγελέα, το επίπεδο του διπλώματος κρίνεται κατά το δίκαιο του κράτους μέλους χορήγησής του. Το γεγονός ότι οι σπουδές έχουν πραγματοποιηθεί εν όλω ή εν μέρει σε ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα εγκατεστημένο στο έδαφος του κράτους μέλους υποδοχής, δεν απαλλάσσει το κράτος αυτό από την υποχρέωση να αναγνωρίζει το δίπλωμα που χορηγείται μετά την ολοκλήρωση των σπουδών αυτών.

Αν αναγνωριζόταν η ύπαρξη τέτοιας ευχέρειας του κράτους μέλους, δηλαδή να μην αναγνωρίζει τα διπλώματα αυτά, τότε θα ετίθετο εν αμφιβόλω η ίδια η αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης, αναφέρει η εισήγηση του κ. Μποτ.

Αμφισβήτηση

Ο γενικός εισαγγελέας αμφισβητεί επίσης μέρος των αρμοδιοτήτων με τις οποίες έχει επιφορτιστεί, βάσει του ΠΔ 165/2000, το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Όπως επισημαίνει, το ΣΑΕΙΤΤΕ έχει αναλάβει την αποκλειστική αρμοδιότητα να αποφαίνεται επί των αιτήσεων αναγνώρισης των διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 89/48 και είναι αρμόδιο να κρίνει αν το εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο πραγματοποίησε τις σπουδές του ο αιτών ανήκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και αν ο αιτών διαθέτει την απαραίτητη επαγγελματική πείρα.

Κατά τον κ. Μποτ, το ΣΑΕΙΤΤΕ είναι αρμόδιο να εξακριβώνει αν ο κάτοχος του διπλώματος διαθέτει την απαραίτητη επαγγελματική πείρα μόνο στην περίπτωση κατά την οποία η διάρκεια της εκπαίδευσης υπολείπεται κατά ένα τουλάχιστον έτος αυτής που απαιτείται στην Ελλάδα για την άσκηση του ιδίου επαγγέλματος. Στις άλλες περιπτώσεις παραβιάζεται η οδηγία 89/48.

ΤΕΕ - ΔΙΚΑΤΣΑ

Τέλος, κατά τον ελληνικό νόμο 1486/1984, όλοι οι Έλληνες και κοινοτικοί υπήκοοι οι οποίοι είναι διπλωματούχοι μηχανικοί του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου της Αθήνας, των πολυτεχνικών σχολών της χώρας, καθώς και ισότιμων σχολών του εξωτερικού, εγγράφονται υποχρεωτικά στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), προκειμένου να μπορούν να ασκούν το επάγγελμα του μηχανικού.

Όμως, οι κάτοχοι αλλοδαπών διπλωμάτων οφείλουν, προκειμένου να εγγραφούν στο ΤΕΕ, να υποβληθούν σε προφορικές εξετάσεις και να λάβουν βεβαίωση ισοτιμίας του διπλώματός τους από το Διαπανεπιστημιακό Κέντρο Αναγνωρίσεως Τίτλων Σπουδών της Αλλοδαπής (ΔΙΚΑΤΣΑ).

Η απαίτηση αφενός της προσκόμισης βεβαίωσης του ΔΙΚΑΤΣΑ περί ισοτιμίας του διπλώματος και αφετέρου επιτυχούς συμμετοχής σε προφορικές εξετάσεις, όσον αφορά τους κατόχους αλλοδαπού διπλώματος το οποίο έχει αναγνωριστεί από το ΣΑΕΙΤΤΕ, αντιβαίνει στο άρθρο 3 της οδηγίας 89/48, αναφέρει ο κ. Μποτ.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή