Ανησυχία του Γεωδυναμικού για τις σεισμικές δονήσεις στη Θήβα - Πυκνό δίκτυο παρακολούθησης

Κυριακή, 11 Ιουλίου 2021 17:54
UPD:19:35
gein.noa.gr
A- A A+

Την ανησυχία του εκφράζει το Γεωδυναμικό Ινστιντούτο για τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις στη Θήβα.Συνολικά, στην περιοχή έχουν σημειωθεί από το Σάββατο το πρωί 30 μικροσεισμοί αλλα και σεισμός της τάξης των 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Την ίδια ωρα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Δημαρχείο της Θήβας, υπό τον δήμαρχο Θηβαίων, κ. Γεώργιο Αναστασίου, και τους αρμόδιους επικεφαλής του Δήμου, παρουσία του διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, δρ. Γεράσιμου Χουλιάρα, από τον οποίο ακολούθησε και σχετική ενημέρωση.

Ο δρ Χουλιάρας υπογράμμισε ότι η μέχρι τώρα σεισμική δραστηριότητα χαρακτηρίζεται από μικρής έντασης σεισμούς. Αυτό μπορεί να είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, το οποίο και θα εξακολουθήσει το επόμενο χρονικό διάστημα με ήπια σεισμική δραστηριότητα, μπορεί όμως και να αποτελεί και προάγγελο μεγαλύτερης έντασης σεισμού, λόγω του βεβαρημένου ιστορικού παρελθόντος της περιοχής. 

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θηβαίων, κ. Γιώργος Αναστασίου, συνέστησε στους δημότες υπομονή και ψυχραιμία, υπενθυμίζοντας ότι η Θήβα αποτελεί σεισμογενή περιοχή με βεβαρημένο ιστορικό. Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας του Δήμου παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα, έχοντας εκπονήσει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης και κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν στο αμέσως επόμενο διάστημα τη χρήση κτηρίων που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν επικίνδυνα.

Όπως αναφέρει το Γεωδυναμικό σε ανάρτησή του στο facebook: 

«Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία σεισμικής παρακολούθησης, παρατηρείται η εξέλιξη σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήβας με μικρά μεγέθη, με εξαίρεση τον σημερινό σεισμό μεγέθους Μ4.3. Η δραστηριότητα καταγράφεται με λεπτομέρεια από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το οποίο ενισχύει περαιτέρω σήμερα το ήδη πυκνό δίκτυο παρακολούθησης και με φορητούς σταθμούς.

Θυμίζουμε ότι ήδη από το Δεκέμβριο του 2020 είχαν εγκατασταθεί τοπικά φορητοί σεισμογράφοι οι οποίοι συνεχίζουν να είναι εν λειτουργία. Για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με την εξέλιξη της ακολουθίας θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη κάποιο μικρό χρονικό διάστημα, ώστε οι δείκτες εξέλιξης της ακολουθίας να ενισχυθούν ως προς την αξιοπιστία τους. Ακολουθίες τέτοιες είναι συχνές στον ελληνικό χώρο αλλά προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία όταν βρίσκονται κοντά σε αστικές ζώνες και σε ζώνες με βεβαρυμένο σεισμικό ιστορικό»

Νωρίτερα, καθησυχαστικός είχε εμφανιστεί  ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας ερωτηθείς σχετικά τον σεισμό που σημειώθηκε στη Θήβα.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Προέρχεται από τα ρήγματα της περιοχής. Κάτι παρόμοιο είχαμε και πριν από έξι μήνες, αλλά δεν ανησυχούμε», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή