Πακιστάν: Κατασκευή αγωγού αερίου στην Κίνα

Δευτέρα, 23 Απριλίου 2007 10:43
A- A A+

ΣΧΕΔΙΑ για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από την Αραβική Θάλασσα στην Κίνα, κάνει το Πακιστάν, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Shaukat Aziz, σημάδι διεύρυνσης των σχέσεων των δύο χωρών στο εμπόριο, αλλά και της συνεργασίας στον τομέα ενεργείας.

Ο Aziz είπε ότι το Πακιστάν έχει μια «μοναδική» σχέση με την Κίνα, που θα βοηθήσει τη χώρα του να αναπτυχθεί. «Οι κινεζικές εταιρείες ενδιαφέρονται για το Πακιστάν και τις ανάγκες μας σε υποδομές, δρόμους, εθνικές οδούς, αεροδρόμια και λιμάνια», ανέφερε ο Aziz σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 21 Απριλίου κατά τη διάρκεια του ετήσιου κινεζικού φόρουμ, Boao.

Επίσης η Κίνα προσπαθεί να εξασφαλίσει πηγές ενεργείας, για την οικονομία της που αναπτύσσεται με εκρηκτικούς ρυθμούς. Οι δύο χώρες συμφώνησαν πριν από ένα έτος να συνεργαστούν στον τομέα της ενεργείας, συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευής ενός διϋλιστηρίου και μιας εγκατάστασης αποθήκευσης στις παραλιακές ακτές του Πακιστάν, ώστε η Κίνα να αποκτήσει πρόσβαση στο πετρέλαιο και το αέριο από την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή. Η Κίνα, βοηθά το Πακιστάν στην κατασκευή του τρίτου λιμανιού της, στο Γκγουαντάρ του Μπαλουχιστάν.

Το Πακιστάν και η Ινδία βρίσκονται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων για τις τιμές αγοράς και διανομής αερίου μέσω ενός διαφορετικού αγωγού από το Ιράν στη Νότιο Ασία, σύμφωνα με τον Aziz.

O Aziz προσκάλεσε εταιρείες στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του Πακιστάν μετά τις ΗΠΑ, να επενδύσουν στη χώρα και υπέγραψε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών τον Νοέμβριο του 2006.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή