Αϊτή: Ξένη ομάδα κρούσης πίσω από την δολοφονία του προέδρου

Παρασκευή, 09 Ιουλίου 2021 07:57
UPD:07:59
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Μια ομάδα που αποτελείται κυρίως από Κολομβιανούς στρατιώτες που έχουν αποσυρθεί δολοφόνησε τον πρόεδρο της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ, σύμφωνα με την αστυνομία.

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα αποτελείτο από 26 πολίτες της Κολομβίας και δύο πολίτες των ΗΠΑ με αϊτινή καταγωγή, δήλωσε χθες Πέμπτη ο αρχηγός της αστυνομίας της χώρας της Καραϊβικής Λεόν Σαρλ.

Οκτώ από τους υπόπτους αναζητούνται φυγή, δύο Αμερικανοί και 15 Κολομβιανοί έχουν συλληφθεί και τρεις Κολομβιανοί σκοτώθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι μια ομάδα ενόπλων εισέβαλε στην ιδιωτική κατοικία του προέδρου της χώρας τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Η σύζυγος του Μοΐζ, τραυματίστηκε από την επίθεση και μεταφέρθηκε στη Φλόριντα για θεραπεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος σχεδίασε την επίθεση ή για ποιο λόγο οργανώθηκε. Ο προσωρινός πρωθυπουργός της Αϊτής, Κλοντ Τζόζεφ, ωστόσο, δήλωσε στο BBC ότι ο 53χρονος πρόεδρος μπορεί να έχει στοχοποιηθεί επειδή πολεμούσε «ολιγάρχες» στη χώρα.

Την Πέμπτη, η αστυνομία παρουσίασε ορισμένους από τους υπόπτους στα μέσα ενημέρωσης μαζί με όπλα, διαβατήρια Κολομβίας και άλλα στοιχεία. «Οι ξένοι ήρθαν στη χώρα μας για να σκοτώσουν τον πρόεδρο», είπε ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας της Αϊτής.

«Θα ενισχύσουμε την έρευνα και τις τεχνικές αναζήτησης για να ανακαλύψουμε τους άλλους οκτώ μισθοφόρους», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας δήλωσε ότι τουλάχιστον έξι μέλη της φερόμενης ομάδας που χτυπήθηκε φαίνεται να είναι αποστρατευμένα μέλη του στρατού της. Παράλληλα, υποσχέθηκε να βοηθήσει την Αϊτή στις έρευνες.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εάν κάποιος από τους πολίτες του είχε συλληφθεί.

Οι έρευνες εξακολουθούν να αναζητούν τους πρωταγωνιστές της δολοφονίας, η οποία προκάλεσε πολιτική αναταραχή στο φτωχότερο έθνος στην Αμερική.

Εξαγριωμένο πλήθος συγκεντρώθηκε την Πέμπτη για να παρακολουθήσει την αστυνομική επιχείρηση στην πρωτεύουσα. Κάποια αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από ένα αστυνομικό τμήμα όπου κρατούνταν οι ύποπτοι.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει σε ισχύ σε ολόκληρη τη χώρα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από bbc

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή