Τατόϊ : Οι εκπλήξεις σε κάθε γωνιά του κτήματος συνεχίζονται

Πέμπτη, 08 Ιουλίου 2021 13:32
UPD:13:34
A- A A+

Καθώς οι καθαρισμοί στον ιστορικό πυρήνα του κτήματος προχωρούν από την Πολιτική Προστασία, αποκαλύπτονται εξαιρετικές ψηφίδες της ιστορίας του κτήματος Τατοΐου. Σειρά έχει τώρα ο χώρος μπροστά από το κτήριο του Υπασπιστηρίου.

Στην αυλή του Υπασπιστηρίου βρίσκονται θαμμένες κάτω από την βλάστηση και τα χώματα δύο εκπληκτικές σκάλες που ένωναν το πάνω επίπεδο του κήπου του Υπασπιστηρίου με το κάτω επίπεδο και τον κυρίως Ανακτορικό Κήπο.

Οι σκάλες αυτές που αρχιτεκτονικά ανοίγουν σαν βεντάλιες αποκαλύφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Προσδίδουν μια μοναδική γοητεία στο κτήριο του Υπασπιστηρίου το οποίο λόγω έλλειψης αρχιτεκτονικής μελέτης αποκαταστάθηκε στο παρελθόν εν μέρει με παράλογο τρόπο ενώ είναι το μόνο κτήριο στο Τατόι του οποίου τα αρχικά αρχιτεκτονικά σχέδια φυλάσσονται στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Τεκμηρίωσης του Μουσείου Μπενάκη (Αρχείο Μπούκη).

Το κτήριο έχει σχεδιαστεί από τον Σάββα Μπούκη (Κ. Μ. Σταματόπουλος, Το Χρονικό του Τατοΐου, εκδόσεις Καπόν), ο οποίος πιθανά να επιμελήθηκε και τον περιβάλλοντα χώρο και τις δύο μεγάλες κλίμακες και είναι κτήριο του 1892. 

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου κ. Βασίλης Κουτσαβλής αναφέρει: «Όλοι μας στον Σύλλογο μοιραζόμαστε την ίδια χαρά για την πορεία προς το μέλλον του κτήματος Τατοΐου. Από τον εντοπισμό των Βασιλικών Αμαξών στον σταύλο Γεωργίου Α’ (που μέχρι τότε μόνο εικασίες κάναμε για το που βρίσκονται) πέρυσι το καλοκαίρι, θαμμένες κάτω από δεκάδες έπιπλα και κιβώτια, μέχρι την αποκάλυψη της ιστορικής καμπάνας του κτήματος, τους εκτεταμένους καθαρισμούς του ιστορικού πυρήνα, την μετακίνηση των αυτοκινήτων και των αμαξών σε ασφαλείς χώρους, την μελέτη βιωσιμότητας του κτήματος και τις τόσες άλλες ενέργειες του Υπουργείου Πολιτισμού που στόχο έχουν την προστασία και την ανάδειξη του Τατοΐου. Ο Σύλλογος θα συνεχίσει να παρεμβαίνει όπου κρίνει σκόπιμο και να κάνουμε με αυταπάρνηση αυτό που κάνουμε δέκα και πλέον έτη. Αυτό που όλοι αναγνωρίζουν ότι συνέβαλε και συμβάλει καθοριστικά στην σωτηρία του κτήματος.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκτακτη παρέμβαση της Πολιτικής Προστασίας στο Τατόι και θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά εκείνους που ασπάστηκαν την ανησυχία μας και συνεργάστηκαν μαζί μας».

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς