Στην Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «τρομερή» και «τραγική» τη δολοφονία του αϊτινού προέδρου και υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια στην Αϊτή.
Πρόκειται για «μια τρομερή επίθεση, μια τραγική επίθεση, που είχε στόχο τον πρόεδρο της Αϊτής και τη σύζυγό του στη διάρκεια της νύκτας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με οποιαδήποτε μορφή βοήθειας τον πληθυσμό της Αϊτής, την κυβέρνηση της Αϊτής, αν διεξαχθεί έρευνα», πρόσθεσε.
Προερχόμενος από τον κόσμο των επιχειρήσεων, ο 53χρονος Ζοβενέλ Μοΐζ είχε εκλεγεί πρόεδρος το 2016 υποσχόμενος να αναπτύξει την οικονομία της χώρας και είχε αναλάβει τα καθήκοντά του στις 7 Φεβρουαρίου 2017.
Δραστηριοποιούνταν σε πολλούς οικονομικούς τομείς, μεταξύ των οποίων οι φυτείες μπανάνας, και δεν είχε σχεδόν καμιά πολιτική πείρα όταν εξελέγη, ενώ ήταν πολύ λίγο γνωστός στους συμπατριώτες του.
Πληγή για την Αϊτή είναι η ανασφάλεια και κυρίως οι απαγωγές για λύτρα που πραγματοποιούν συμμορίες, οι οποίες παραμένουν ατιμώρητες. Εξαιτίας της κατάστασης αυτής ο Ζοβενέλ Μοΐζ, ο οποίος κατηγορήθηκε για αδράνεια απέναντι στην κρίση, αντιμετώπισε την έντονη αντίδραση μεγάλου μέρους της κοινωνίας των πολιτών.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, που δημιουργούσε φόβους ότι θα επικρατούσε γενικευμένη αναρχία, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είχαν απευθύνει έκκληση για διεξαγωγή ελεύθερων και διαφανών βουλευτικών και προεδρικών εκλογών μέχρι το τέλος του 2021.
Ο Ζοβενέλ Μοΐζ είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα το διορισμό ενός νέου πρωθυπουργού, του Αριέλ Ανρί, αποστολή του οποίου θα ήταν ακριβώς η διεξαγωγή εκλογών.
Ο Ζοβενέλ Μοΐζ, ο οποίος κυβερνούσε με διατάγματα από τον Ιανουάριο του 2020, χωρίς κοινοβούλιο και με τη διάρκεια της θητείας του να αμφισβητείται, είχε επίσης βάλει στα σκαριά μια θεσμική μεταρρύθμιση.
Ένα συνταγματικό δημοψήφισμα, που είχε αρχικά προβλεφθεί για τον Απρίλιο, αναβλήθηκε την πρώτη φορά για τις 27 Ιουνίου και στη συνέχεια αναβλήθηκε και πάλι για τις 26 Σεπτεμβρίου εξαιτίας της επιδημίας της Covid-19. Η μεταρρύθμιση είχε στόχο την ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας.
Η βία των συμμοριών
Όμως η επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα ήταν ακόμη πιο φανερή στους δρόμους του Πορτ-ο-Πρενς.
Από την αρχή του Ιουνίου, συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες στο δυτικό Πορτ-ο-Πρενς είχαν παραλύσει την κυκλοφορία στο νότιο μισό της χώρας και στην πρωτεύουσα της Αϊτής.
Χιλιάδες κάτοικοι της πολύ φτωχής συνοικίας Μαρτισάν, την οποία διεκδικούν οι συμμορίες, υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα καταλύματά τους και να καταφύγουν σε συγγενείς ή σε χώρους γυμναστηρίων.
Στις 30 Ιουνίου, 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών στο κέντρο του Πορτ-ο-Πρενς, μεταξύ των οποίων ένας δημοσιογράφος, ο Ντιέγκο Σαρλ, και μια αντιπολιτευόμενη πολιτικός, η Αντουανέτ Ντικλέρ.
Στο πολιτικό πεδίο, ο Ζοβενέλ Μοΐζ είχε διορίσει επτά πρωθυπουργούς στη διάρκεια της θητείας του. Ο τελευταίος στη σειρά, ο Αριέλ Ανρί, δεν κατάφερε να αναλάβει καθήκοντα.
«Η αποστολη μου είναι απλή. Ο πρόεδρος μου ανέθεσε να δημιουργήσω ένα περιβάλλον πρόσφορο για τη διοργάνωση εκλογών με τη συμμετοχή όλων, με ισχυρή συμμετοχή», είχε δηλώσει χθες, Τρίτη, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.