Η 4η Ιουλίου του Μπάιντεν

Τετάρτη, 07 Ιουλίου 2021 07:00
REUTERS/EVELYN HOCKSTEIN
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Ο φετινός εορτασμός της Ημέρας της Ανεξαρτησίας βρήκε τις ΗΠΑ σε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα. Οι περισσότεροι ενήλικες έχουν εμβολιαστεί, η οικονομία αναπτύσσεται και το πολιτικό κλίμα συναίνεσης που επιχειρεί να επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δείχνει να κλείνει τις πληγές που άνοιξε η προεδρία Τραμπ και ο βαθύς διχασμός που αυτή προκάλεσε. Αυτή ωστόσο είναι η μία όψη του νομίσματος.

O στόχος για εμβολιασμό με τουλάχιστον μία δόση του 70% του πληθυσμού δεν έχει επιτευχθεί. Μέσα σε μία εβδομάδα τα κρούσματα Covid-19 αυξήθηκαν κατά 15%. Παρά τον συναγερμό που προκαλεί διεθνώς η ανησυχία για ένα τέταρτο κύμα, η κυβέρνηση Μπάιντεν προχώρησε στην κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας και κάλεσε τους μη εμβολιασμένους να σταματήσουν την εθελοντική κοινωνική αποστασιοποίηση.

Όσον αφορά την οικονομία, η οποία -σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση- έχει αντικαταστήσει την πανδημία ως βασική πηγή ανησυχίας για τους Αμερικανούς, η ανάπτυξη συνοδεύεται από αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος -ως γνωστόν- πλήττει πρωτίστως τους ασθενέστερους οικονομικά με τις ανατιμήσεις.

Την προηγούμενη Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως οι αμερικανικές επιχειρήσεις προχώρησαν στις περισσότερες προσλήψεις εδώ και δέκα μήνες τον Ιούνιο. Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση απέχει κατά πολύ από την επιστροφή στην κανονικότητα, με 7 εκατ. θέσεις εργασίας λιγότερες απ’ ό,τι τον Φεβρουάριο του 2020, πριν ξεσπάσει η πανδημία.

Στο θέμα των φυλετικών διακρίσεων ο Μπάιντεν προχώρησε σε ένα σημαντικό βήμα, τιμώντας τον προηγούμενο μήνα τη σφαγή το 1921 μαύρων Αμερικανών στην Τάλσα της Οκλαχόμα. Παράλληλα υπέγραψε νόμο με τον οποίο η 19η Ιουνίου ορίζεται ως αργία και ημέρα κατά την οποία τιμάται η χειραφέτηση των σκλάβων.

Ωστόσο, ο λευκός εθνικισμός και ο υποβόσκων ρατσισμός παραμένουν απειλή. Η απόπειρα «πραξικοπήματος» της 6ης Ιανουαρίου, με την επιδρομή οπαδών του Τραμπ, που οδήγησε στον θάνατο πέντε ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού, παραμένει ανοικτή πληγή.    

Παρά τις προσπάθειες του Μπάιντεν να πετύχει διακομματική συναίνεση, οι νομοθεσίες για τις υποδομές, τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας και την οπλοκατοχή δεν έχουν ακόμη περάσει το γραφείο του, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι βάζουν συνεχώς εμπόδια στο Κογκρέσο. Επιπλέον, ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης τους, ο Ντόναλντ Τραμπ, έχει επανέλθει δριμύτερος με μαζικές συγκεντρώσεις, αμφισβητώντας ξανά τη νομιμότητα της κυβέρνησης Μπάιντεν, βάζοντας πλώρη για πιθανή νέα υποψηφιότητα το 2024.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή