Κίνηση ματ

Τρίτη, 24 Απριλίου 2007 18:06

A- A A+

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποποιήθηκε τη δυνατότητα που έχει να εκλεγεί πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας και με μία κίνηση-ματ ανακοίνωσε ότι το κυβερνών κόμμα, της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ), υποδεικνύει ως υποψήφιο τον νυν υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/04/24/1327119.htm .

Ο κ. Ερντογάν με την κίνηση αυτή ουσιαστικά επιχειρεί εκτόνωση της έντασης που πυροδοτούν τα «έγκατα» του τουρκικού κράτους. Καίτοι ο κ. Γκιούλ είναι ισλαμιστής, θεωρείται από τους μετριοπαθείς, και πάντως δεν είναι το «κόκκινο πανί» που αποτελεί ο Ερντογάν για τους κεμαλιστές, που οχυρώνονται πίσω από την προστασία του «λαϊκού» καθεστώτος, για να εμποδίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να εκλέξει τον πρόεδρο της αρεσκείας της.

Επιπλέον, ο Ερντογάν πετυχαίνει να στείλει στο εκλογικό σώμα, αλλά και τις αγορές το μήνυμα ότι δεν αυτοπεριορίζεται γιατί είναι δέσμιος του βαθέως κράτους, αλλά γιατί απεύχεται τη δημιουργία κενού στην κυβέρνηση, με πιθανές επιπτώσεις στην επίδοση του ΑΚΡ στις προσεχείς εκλογές. Αυτό άλλωστε δεν είχαν ζητήσει και οι τούρκοι βιομήχανοι στα τέλη Μαρτίου, που ανησυχούσαν για τη μετα-Ερντογάν εποχή στην κυβέρνηση;

Ο τούρκος πρωθυπουργός που αποδεικνύει ότι δεν διέπεται από ερασιτεχνική αντίληψη στην άσκηση πολιτικής, τηρώντας τις ισορροπίες, ελέγχει την παρτίδα με μια επιλογή που δεν αφήνει την προεδρική εξουσία στην επιρροή εξωκοινοβουλευτικών παραγόντων, αρνείται την πρόκληση της σύγκρουσης, και έχει το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές του φθινοπώρου.

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή