Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Τετάρτη, 25 Απριλίου 2007 08:41
A- A A+

Η υπόθεση των ομολόγων και οι εξεγέρσεις σε δέκα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εξέγερση φυλακισμένων. Ντόμινο καταλήψεων σε όλες τις φυλακές.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 10.370 ευκαιρίες στο Δημόσιο. Η κατανομή των θέσεων ανά ειδικότητα και φορέα.

* Η ΑΥΓΗ: Φυλακές, σχολεία της βίας. Σε έξι πόλεις εξαπλώθηκαν οι εξεγέρσεις των κρατουμένων.

* ΑΥΡΙΑΝΗ: Έδιωξε τα ρυμουλκά ο "Mr Louis" 5 ώρες πριν βυθιστεί το "SEA DIAMOND". Οι αντιφατικές καταθέσεις καπετάνιου και Υπάρχου καίνε την εταιρία.

* ΤΟ ΒΗΜΑ: Στο θυσιαστήριο οδηγείται ο κ. Τσιτουρίδης. Καλείται να πληρώσει για όλους...

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Προσλήψεις χωρίς όριο ηλικίας. Σαρωτικές αλλαγές με το νέο κώδικα προσωπικού των ΟΤΑ.

* ΕΘΝΟΣ: Διεθνές ρεζιλίκι με τα ομόλογα. Φαϊνάνσιαλ Τάιμς: Το πικρό πολιτικό σκάνδαλο θα έχει και άλλα θύματα.

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Όπως επεσήμανε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος η χαλαρή Διοίκηση και τα κενά στην εποπτεία καθιστούν... Κουτουρού καράβια τα ταμεία.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Συνταγές" για Ταμεία - Οικονομία από τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Νικόλαο Γκαργκάνα.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ανταρσία στα κελιά με σχέδιο. Ξεκίνησε από το Μαλανδρίνο με αφορμή επεισόδιο με υπόδικο αντιεξουσιαστή.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η εξέγερση των κολασμένων. 10 φυλακές ξεσηκώθηκαν μετά το Μαλανδρίνο για καλύτερες συνθήκες.

* ΕΣΤΙΑ: Τί συμβαίνει με την Κυβέρνηση; Από το 2006 ανέκοψε τους ρυθμούς της.

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αλυσιδωτή εξέγερση στις φυλακές. Έκρυθμη τη νύχτα η κατάσταση σε οκτώ από αυτές, παρά την άμεση αντίδραση των αρχών.

* Ο ΛΟΓΟΣ: Επιμένουν να καλύπτουν Τσιτουρίδη. Θ. Ρουσόπουλος: "ευφάνταστα" τα σενάρια απομόνωσης του υπουργού Απασχόλησης.

* ΤΑ ΝΕΑ: Οικογενειακά καρφώματα σε Καραμανλή. Βολές από υπουργούς και βουλευτές.

* Η ΝΙΚΗ: Διεθνής διασυρμός. Σε "πικρό ελληνικό σκάνδαλο" αναφέρονται οι FINANCIAL TIMES.

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Επικίνδυνο για την υγεία και ασφάλεια μαθητών και μαθητριών. Αντιεκπαιδευτικό και κερδοσκοπικό το σύστημα σχολικών εκδρομών.

* Η ΧΩΡΑ: Ανεξάρτητη Αρχή για τα χρήματα των Ταμείων. Νέο καμπανάκι από Γκαργκάνα.

* City Press: Ν. Γκαργκάνας: Τι πρέπει να αλλάξει στα ταμεία.

* Metro: Κύμα εξέγερσης κρατουμένων. "Φωτιά " άναψε η συνεχιζόμενη κατάληψη των Φυλακών Μαλανδρίνου.

* Metropolis: Εκδρομές... υπό εξέταση.

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Όμηροι των εφοριακών. Φρένο στη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας!

* ΕΓΝΑΤΙΑ: Τέλος στις... σχολικές εκδρομές!

* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Μαχαίρι" στις πενθήμερες εκδρομές μετά την τραγωδία με τον νεκρό στην Κέρκυρα. Σε αναβρασμό γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί.

* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Έκπληξη από Τουρκία. Υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Γκιουλ.

Ομόλογα-Ν. Γκαργκάνας

Η City Press αναφέρει ότι "ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ζητεί καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων, αποτελεσματικότερο έλεγχο και συγκεκριμένες αρμοδιότητες για τα στελέχη. Στόχος η εναρμόνιση της λειτουργίας των ταμείων στα πρότυπα του ΟΟΣΑ. "Financial Times": Η έγκυρη οικονομική εφημερίδα κάνει λόγο για "πικρό ελληνικό πολιτικό σκάνδαλο".

Το ΒΗΜΑ γράφει ότι "σε πλήρη απομόνωση έχει θέσει τον υπουργό Απασχόλησης το Μέγαρο Μαξίμου, σχεδιάζοντας να τον θυσιάσει (μόνον αυτόν;) στον βωμό του σκανδάλου των ομολόγων. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στήριξε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια να αποδοκιμάσει προχθές τον υπουργό, ενώ διασταυρωμένες πληροφορίες του "Βήματος" επιμένουν ότι ο κ. Σ. Τσιτουρίδης ως το τέλος της εβδομάδας θα έχει υποβάλει την παραίτησή του".

Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι "η κυβέρνηση εξακολουθεί να καλύπτει τον υπουργό Απασχόλησης κ. Σάββα Τσιτουρίδη, διαψεύδοντας ότι ο υπουργός βρίσκεται σε πολιτική απομόνωση από το Μαξίμου. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει τους τόνους στην υπόθεση των ομολόγων, αποφεύγοντας μάλιστα και να σχολιάσει τη δήλωση-βόμβα του προέδρου του ΣΕΒ, ο οποίος έκανε λόγο για σκάνδαλο και ζήτησε εκλογές".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "ακόμη ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ζήτησε αλλαγές στη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων, για να διασφαλίζεται η αναγκαία ρευστότητα για την καταβολή των συντάξεων. Ζήτησε επίσης συγκράτηση των μισθών. Να υιοθετηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ στην Οικονομία".

Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "πολιτικό σκάνδαλο με "περίεργο" παρασκήνιο, που ενδεχομένως θα έχει κι άλλα θύματα, χαρακτηρίζει η εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" το περιβόητο δομημένο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ. Προσφυγή κατά της JP Morgan και της North κατέθεσαν χθες η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στη Χρηματιστηριακή Αρχή της Μεγάλης Βρετανίας".

Τα ΝΕΑ υπογραμμίζουν ότι "σκηνικό κρίσης στη γαλάζια οικογένεια, με "καρφιά" υπουργών και βουλευτών για την ακινησία Καραμανλή, δημιουργεί πλέον το σκάνδαλο των ομολόγων".

Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι "ταχεία αλλαγή του πλαισίου που διέπει τη διαχείριση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, προκειμένου να διασφαλιστεί η εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους για καταβολή των συντάξεων, ζήτησε χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, δίνοντας μία ακόμα πιο δραματική διάσταση στην υπόθεση των ομολόγων".

Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "σενάρια για επικείμενη υποχρεωτική παραίτηση ή απομάκρυνση από το Υπουργικό Συμβούλιο του Σάββα Τσιτουρίδη και, ενδεχομένως, του Π. Δούκα αναπαράγει η απόφαση του πρωθυπουργού να μην μεταβεί τελικώς στη Στουτγάρδη, προκειμένου να μιλήσει το Σάββατο στην πρώτη προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη της ΝΔ".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "τον κίνδυνο να χαθούν οι συντάξεις για πολλούς εργαζομένους στο μέλλον, επισήμανε εμμέσως πλην σαφώς χθες ο Διοικητής της ΤτΕ κ. Νικόλαος Γκαργκάνας. Ερωτηθείς εάν τα ταμεία κινδυνεύουν να μην μπορέσουν να καταβάλουν τις συντάξεις μετά την υπόθεση των ομολόγων, ο κ. Γκαργκάνας απέφυγε να το διαψεύσει, λέγοντας "δεν κάνουμε μία αξιολόγηση του συστήματος, λέμε τις αρχές που πρέπει να διέπουν τη διαχείριση του συστήματος" και ζήτησε ανεξάρτητη αρχή που να εποπτεύει το σύστημα διαχείρισης των αποθεματικών των ταμείων".

Φυλακές

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "η οργανωμένη, αλυσιδωτή εξέγερση κρατουμένων στις περισσότερες φυλακές της χώρας, με πρόταγμα ακραία-όπως τα χαρακτήριζαν κύκλοι του υπ. Δικαιοσύνης- αιτήματα, προκάλεσε την άμεση αντίδραση των αρχών. Έως αργά χθες βρισκόταν σε εξέλιξη συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών δυνάμεων και στις περισσότερες φυλακές το όλο σκηνικό οδηγούσε σε ένα κρίσιμο βράδυ. Στον Κορυδαλλό, άνδρες των ΜΑΤ απέτρεψαν απόδραση δέκα κρατουμένων, ενώ κατά τη διάρκεια της επέμβασης τραυματίσθηκαν επτά κρατούμενοι και εκτεταμένες ζημιές σημειώθηκαν στην Δ' πτέρυγα".

H metro γράφει ότι "ένταση και επεισόδια στις περισσότερες φυλακές της χώρας δημιούργησε χθες η συνεχιζόμενη κατάληψη των Φυλακών Μαλανδρίνου, που ξεκίνησε μετά τον ξυλοδαρμό κρατουμένου από φύλακα".

Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "το φυτίλι της εξέγερσης σε έξι φυλακές άναψε ο προχθεσινός ξυλοδαρμός υπόδικου από δεσμοφύλακες στις φυλακές του Μαλανδρίνου. Χθες το απόγευμα απειλήθηκε να τεθεί εκτός ελέγχου η κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού και η αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες, έριξε δακρυγόνα για να αναγκάσει τους κρατούμενους να επιστρέψουν στα κελιά τους, ενώ η αστυνομία έριξε πλαστικές σφαίρες για τον ίδιο λόγο στις φυλακές της Πάτρας".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "οσμή οργανωμένου σχεδίου αναδίνει το ξέσπασμα αλυσιδωτών εξεγέρσεων στις μεγαλύτερες φυλακές της χώρας. Σε λίγες ώρες η ανταρσία από το Μαλανδρίνο έφθασε στον Κορυδαλλό, τη Λάρισα, την Πάτρα και άλλες πόλεις. Τη δικαιολογημένη δυσφορία των κρατουμένων για το συνωστισμό και τις συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές εκμεταλλεύτηκε ο χώρος των αντιεξουσιαστών για να επιτύχει την απελευθέρωση του επ' αυτοφώρω συλληφθέντος για ληστεία τράπεζας Γ. Δημητράκη".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε η εξέγερση στις φυλακές Μαλανδρίνου Φωκίδας, με αφορμή την κακομεταχείριση του Γιάννη Δημητράκη. Ξεσηκωμός και σε άλλες 10 φυλακές. Αποκλείει κάθε διαπραγμάτευση ο υπουργός Δικαιοσύνης, που έδωσε εντολή στις δυνάμεις καταστολής να επιβάλουν την τάξη στις φυλακές. Εισβολή ΜΑΤ με δακρυγόνα στον Κορυδαλλό".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "μήνυμα εξέγερσης στα σωφρονιστικά καταστήματα από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη "έστειλαν" οι κρατούμενοι από τις Κλειστές Φυλακές Μαλανδρίνου και μέσα σε λίγες ώρες οι πιο σκληρές φυλακές της χώρας βρίσκονταν ή ήταν έτοιμες να βρεθούν υπό τον έλεγχο των "σκληρών πυρήνων" των κρατουμένων".

Eκδρομές

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "ο μαθητής που έχασε τη ζωή του αποτελεί ένα ακόμη θύμα του συστήματος των σχολικών εκδρομών που δεν έχουν εκπαιδευτικό, πολιτιστικό, ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιούνται για να τροφοδοτούνται με χιλιάδες πελάτες οι τουριστικές - ξενοδοχειακές και άλλες επιχειρήσεις, όπου μαθητές και μαθήτριες πληρώνουν πανάκριβα υποβαθμισμένες και επικίνδυνες για την υγεία και την ασφάλειά τους υπηρεσίες".

H Metropolis αναφέρει ότι "σκέψεις για αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου των σχολικών εκδρομών κάνει το υπουργείο Παιδείας μετά το χθεσινό τραγικό συμβάν με τον πνιγμό του 18χρονου στην Κέρκυρα. Τι προτείνει η ΟΛΜΕ. Τι ισχύει στο εξωτερικό".

Προσλήψεις

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι πρόκειται να δοθούν: "10.370 ευκαιρίες εργασίας σε υπουργεία - Οργανισμούς. Ήτοι: 841 σε φορείς του Δημοσίου, 563 στα ΚΕΠ, 350 στον ΟΑΕΕ, 93 στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, 73 στα ΕΛ.ΤΑ., 71 σε δήμους, 50 στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, 15 στον Οίκο Ναύτου και 14 στον "Δημόκριτο".

ΟΤΑ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "εκ βάθρων αλλαγές στον εργασιακό χάρτη των δημοτικών υπαλλήλων επιφέρει ο νέος Κώδικας του προσωπικού των ΟΤΑ α΄βαθμού, που καταρτίσθηκε για πρώτη φορά μετά το 1981 και εγκρίθηκε χθες ομόφωνα από την Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και με εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου".

Ναυάγιο

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "άφησαν το "Σι Ντάιμοντ" να βυθιστεί, διώχνοντας τα ρυμουλκά που είχαν σπεύσει σε βοήθεια για να σώσουν το μοιραίο κρουαζιερόπλοιο. Το συμπέρασμα αυτό ανακύπτει από τις ανακρίσεις που είναι σε εξέλιξη ως προς το ναυάγιο και τις συνθήκες πρόσκρουσης στα βράχια της Σαντορίνης. Με την συμπλήρωση 20 ημερών από τη ναυτική τραγωδία, οι ανακριτικές Αρχές έχουν βάλει στο "στόχαστρο" των ερευνών τις ευθύνες των υπευθύνων της πλοιοκτήτριας εταιρίας συμφερόντων του Κύπριου επιχειρηματία Κωστάκη Λοΐζου".

Μεταρρυθμίσεις

Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "γράψαμε και χθες ότι το πλέον παραγωγικό έτος της Κυβερνήσεως ήταν το 2005. Και πράγματι. Σήμερα λίγοι θυμούνται ότι το έτος εκείνο (μόλις προ διετίας) η Κυβέρνησις είχε προβή σε καταιγισμό μεταρρυθμίσεων. Και δεν το θυμούνται διότι μεσολάβησε το 2006, το οποίο σε σύγκριση με το 2005 ήταν μάλλον έτος απραξίας. Πολύ περισσότερο αφού επί μήνες η χώρα παρέλυσε από την αναστάτωση στην Παιδεία".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή