Όνειρο... ξένοιαστης θερινής νυκτός;

Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2021 07:09
INTIME NEWS/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Νέα… καμπανάκια έχουν αρχίσει να ακούγονται όσον αφορά την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες ακολουθούν ανοδική πορεία, ενώ την ίδια στιγμή ο ρυθμός των ημερήσιων εμβολιασμών καταγράφει κάμψη. Όσοι λοιπόν ονειρεύονται ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι, κινδυνεύουν να ξυπνήσουν απότομα. 

Η επιτάχυνση των εμβολιασμών αποτελεί μονόδρομο για να επιστρέψει η κανονικότητα, καθώς αν δεν χτιστεί εγκαίρως τείχος ανοσίας η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το τέταρτο κύμα του κορονοϊού. Ωστόσο αυτή τη φορά οι λύσεις που θα προκριθούν δεν θα θυμίζουν το παρελθόν, καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει. 

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως ένα νέο καθολικό lockdown δεν είναι στο τραπέζι. Άλλωστε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε εκ νέου σε «διασωλήνωση» την ελληνική οικονομία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επιχειρείν στη χώρα αλλά και την αγορά εργασίας. 

Εκτός «κάδρου» είναι και το ενδεχόμενο οριζόντιων μέτρων για όλους τους πολίτες, καθώς αυτό θα ήταν άδικο για όσους έχουν σπεύσει να εμβολιαστούν. Η χώρα διαθέτει άλλωστε επαρκή αριθμό εμβολίων και επομένως όσοι το επιθυμούν μπορούν πλέον να κλείσουν το σχετικό ραντεβού.

Είναι λοιπόν δεδομένο πως ο κλοιός σφίγγει για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι σταδιακά θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια νέα κατάσταση. Ήδη έχουν ληφθεί τα πρώτα μέτρα που αφορούν τις μετακινήσεις με πλοία και αναμένεται συνέχεια. Άλλωστε στο τραπέζι παραμένει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός συγκεκριμένων ομάδων και το προσεχές διάστημα αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις. 

Το μόνο σίγουρο είναι πως σε αυτή την κρίσιμη καμπή χρειάζεται συστράτευση όλων των δυνάμεων για να πειστούν ακόμα και όσοι είναι δύσπιστοι να κάνουν το βήμα προς την επιχείρηση Ελευθερία.

Άλλωστε οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. To τρίμηνο από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο στην ηλικιακή κατηγορία 60 με 80 έχασαν τη ζωή τους 2.245 πολίτες. Από αυτούς εμβολιασμένοι ήταν μόλις 22.

Η λύση στην πανδημία είναι τα εμβόλια. Και αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική προσέγγιση της κατάστασης.
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή