Ο πρώην πρωθυπουργός ανακρίνεται ως κατηγορούμενος για την έκρηξη στη Βηρυτό

Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2021 19:28
UPD:19:30
via REUTERS/TELE LIBAN
A- A A+

Ο αρμόδιος ανακριτής στον Λίβανο για την έρευνα της φονικής έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή του να ανακρίνει τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό, προετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος ενόψει των κατηγοριών σε βάρος τεσσάρων πρώην υπουργών και αξιωματούχων ασφαλείας.

Ο δικαστής Τάρεκ Μπιτάρ είχε αναλάβει τον Φεβρουάριο την έρευνα για την τραγωδία της 4ης Αυγούστου, μετά τον αποκλεισμό του προκατόχου του Φαντί Σαουάν, που είχε κατηγορήσει τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Χασάν Ντιάμπ και τρείς πρώην υπουργούς, προκαλώντας κατακραυγή στην πολιτική τάξη.

Ο Ντιάμπ "κλήθηκε για ανάκριση", ανακοίνωσε ο Μπιτάρ ενώπιον δημοσιογράφων χωρίς να ανακοινώσει την ημερομηνία. Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΙ μετέδωσε ότι ο Ντιάμπ θα προσέλθει "ως κατηγορούμενος στην υπόθεση".

Ο Μπιτάρ διαβεβαίωσε ότι κατέθεσε αίτημα στο Κοινοβούλιο για να ζητήσει την άρση της βουλευτικής ασυλίας τριών βουλευτών που κατείχαν υπουργικές θέσεις: των Αλί Χασάν Χαλίλ (Οικονομικών), Γάζι Ζααϊτέρ (Δημοσίων Έργων και Μεταφορών) και Νούχαντ αλ-Ματσνούκ (Εσωτερικών).

Ένας τέταρτος πρώην υπουργός βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο της δικαιοσύνης: ο Γιουσέφ Φενιάνος (Δημοσίων 'Εργων και Μεταφορών).

Το αίτημα αυτό κατατίθεται "με σκοπό να τους απαγγελθούν κατηγορίες και να διωχθούν για ενδεχόμενη πρόθεση ανθρωποκτονίας" αλλά και για "αμέλεια και κενά", εξήγησε ο ανακριτής, καθώς οι υπεύθυνοι "δεν είχαν λάβει τα (απαραίτητα) μέτρα για να αποφευχθεί στη χώρα ο κίνδυνος της έκρηξης".

Η τεράστια έκρηξη προκάλεσε τον θάνατο 200 και πλέον ανθρώπων και τον τραυματισμό 6.500, καταστρέφοντας τη μισή πρωτεύουσα. Η έκρηξη προκλήθηκε από πυρκαγιά σε αποθήκη που περιείχε τόνους νιτρικού αμμωνίου "χωρίς προληπτικά μέτρα", όπως παραδέχτηκαν οι αρχές, στις οποίες αποδίδεται η ευθύνη.

Ο Μπιτάρ ζήτησε επίσης από την Ένωση Δικηγόρων την άδεια να ασκήσει δίωξη σε βάρος των Χαλίλ και Ζααϊτέρ, λόγω της επαγγελματικής τους ιδιότητας. Παρόμοιο αίτημα κατατέθηκε στην Ένωση Δικηγόρων της Τρίπολης για τον Φενιάνος.

 Πολιτικές παρεμβάσεις 

Ο πρώην ανακριτής Φαντί Σαουάν είχε απαγγείλει κατηγορίες στις 10 Δεκεμβρίου στον Ντιάμπ και στους τρεις πρώην υπουργούς. Αποκλείστηκε μετά το αίτημα των Χαλίλ και Ζααϊτέρ, που έκριναν ότι οι διαδικασίες παραβίαζαν το Σύνταγμα και διατάξεις σχετικά με την ασυλία τους.

Η λιβανέζικη έρευνα έχει στόχο να καθορίσει τα αίτια της έκρηξης, αλλά και να καταλάβει γιατί το φορτίο του νιτρικού αμμωνίου είχε εκφορτωθεί στο λιμάνι της Βηρυτού και εγκαταλειφτεί εκεί για χρόνια.

Καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος της τραγωδίας στη χώρα, η έρευνα συνεχίζει να μην έχει δημοσιοποιήσει τα συμπεράσματά της.

Στα μέσα Ιουνίου, πενήντα ΜΚΟ, ανάμεσά τους η Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζήτησαν τη διενέργεια έρευνας από τον ΟΗΕ, αιτιολογώντας το αίτημα τους επικαλούμενες "κατάφωρες πολιτικές παρεμβάσεις, την ασυλία υψηλόβαθμων πολιτικών, την έλλειψη σεβασμού των κανόνων για δίκαιη δίκη και παραβιάσεις της τακτικής διαδικασίας".

Σήμερα ο Μπιτάρ απήγγειλε κατηγορίες επίσης σε υψηλόβαθμους, κυρίως στον στρατηγό Ζαν Καχουατζί, πρώην αρχηγό του στρατού.

Δήλωσε επίσης ότι επικοινώνησε με τον υπουργό Εσωτερικών για την επικείμενη απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του ισχυρού γενικού διευθυντή της Γενικής Ασφάλειας Αμπάς Ιμπραχίμ.

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι συνελήφθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, ανάμεσά τους υψηλόβαθμοι λιμενικοί αξιωματούχοι. Αρκετοί επωφελήθηκαν ήδη από την αποφυλάκισή τους και ο Μπιτάρ δέχτηκε σήμερα την απελευθέρωση αξιωματούχου ασφαλείας και μιας Γαλλολιβανέζας μηχανικού.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή