Συρία: Ανθρώπινη αλυσίδα 3 χλμ για τη συνέχιση της παροχής διασυνοριακής βοήθειας

Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2021 17:57
UPD:18:13
EPA/YAHYA NEMAH
A- A A+

Εκατοντάδες εργαζόμενοι για την παροχή βοήθειας στη Συρία δημιούργησαν μια ανθρώπινη αλυσίδα τριών χιλιομέτρων στην επαρχία Ιντλίμπ για να απαιτήσουν την επέκταση τουμηχανισμού διασυνοριακής βοήθειας που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ, μια εβδομάδα πριν από τη λήξη του πριν μια κρίσιμη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Άνδρες και γυναίκες παρατάχθηκαν κατά μήκος ενός εθνικού δρόμου, κουνώντας πινακίδες και αφίσες. Η εκδήλωση διοργανώθηκε λίγα χιλιόμετρα από το συνοριακό σταθμό Μπαμπ αλ-Χαβά, που χρησιμοποιήθηκε από τον ΟΗΕ και τους εταίρους του για να παραδώσει βοήθεια από τη γειτονική Τουρκία στο Ιντλίμπ και τα εδάφη της βορειοδυτικής Συρίας, που αποτελεί τζιχαντιστικό προπύργιο.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια είναι δικαίωμα, όχι προνόμιο», «Είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μαριονέτα στα χέρια του Άσαντ;», «Το κλείσιμο του Μπαμπ αλ-Χαβά σημαίνει διακοπή διανομής φαρμάκων και τροφίμων για εκατομμύρια αμάχους», αναγράφεται σε κάποιες πινακίδες.

EPA/YAHYA NEMAH

Ο διασυνοριακός μηχανισμός, που ισχύει από το 2014 και σώθηκε την τελευταία στιγμή του περασμένου έτους, έχει ήδη μειωθεί δραστικά σε ένα μόνο σημείο εισόδου, αυτό του Μπαμπ αλ-Χαβά. Καταρχήν, λήγει στις 10 Ιουλίου, αλλά ο ΟΗΕ και η Δύση ζητούν παράταση ενός έτους. Αναμένεται ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπου η Μόσχα προσφεύγει συχνά στο βέτο της.

Περισσότερο από το 80% του πληθυσμού της βορειοδυτικής Συρίας εξαρτάται από αυτήν τη βοήθεια για την επιβίωσή τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Επιτρέπει τη μεταφορά φαρμάκων, τροφίμων, κουβερτών, στρωμάτων και ακόμη και αντι-Covid εμβολίων, χωρίς την έγκριση της Δαμασκού, σε εδάφη που έχουν βυθιστεί στη φτώχεια και διαφεύγουν από το καθεστώς Άσαντ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τη Le Figaro

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή