Ο... ελέφαντας στο δωμάτιο

Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2021 07:00
UPD:07:08
George Vitsaras / SOOC/George Vitsaras
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Τα θετικά μηνύματα από την πορεία των κρουσμάτων τον Ιούνιο έφεραν τα πρώτα χαμόγελα αισιοδοξίας έπειτα από μια δύσκολη μάχη με τον κορονοϊό. Παράλληλα η αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων εμβολίων έδωσε τη δυνατότητα σε όσους πολίτες το επιθυμούν  να «συστρατευθούν» στην επιχείρηση Ελευθερία. Ωστόσο, τα καλά αυτά νέα -σε συνδυασμό με τους χαλαρούς ρυθμούς του καλοκαιριού- δεν πρέπει να οδηγήσουν σε εφησυχασμό.

Η μάχη δεν έχει οριστικά κριθεί, παρά τις πρόσφατες νίκες κατά της πανδημίας, που αποτυπώνονται και στη συνεχή μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων. Το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού -το οποίο μεταδίδεται έως και 60% πιο εύκολα- μπορεί να απειλήσει όλα όσα με τόσο κόπο έχουν κατακτηθεί το τελευταίο διάστημα. 

Μια νέα έξαρση της πανδημίας δεν θα έχει όμως μόνο υγειονομικές συνέπειες, αλλά απειλεί να πλήξει καίρια την «ευάλωτη» από τον COVID οικονομία. Κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους πως περιθώρια για ένα νέο γενικευμένο lockdown δεν υπάρχουν. «Από την ώρα που υπάρχει η δυνατότητα του εμβολιασμού, το lockdown δεν μπορεί να είναι λύση» σημείωσε χαρακτηριστικά στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης.

Μέχρι τώρα η οικονομία έχει δείξει «αντισώματα» στην πανδημία, ωστόσο το τοπίο -κυρίως όσον αφορά τον τουρισμό- παραμένει ρευστό. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο τηρείται στάση αναμονής, αφού η πορεία της… βαριάς βιομηχανίας της χώρας υπόκειται στην αβεβαιότητα των διεθνών υγειονομικών εξελίξεων.  

Μέσα σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για την επόμενη μέρα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι  τα χρονικά περιθώρια για το χτίσιμο ενός τείχους ανοσίας στενεύουν, καθώς μέσα στο καλοκαίρι η μετάλλαξη Δέλτα θα έχει κυριαρχήσει στην Ευρώπη. 

Χρειάζεται επομένως να… πατήσουν γκάζι οι εμβολιασμοί (κυρίως των ηλικιωμένων, που είναι και οι πλέον ευάλωτοι), ώστε το φθινόπωρο να μην απαιτηθεί η λήψη δύσκολων αποφάσεων. Ο κορονοϊός είναι ο… ελέφαντας στο δωμάτιο και όσοι κάνουν πως δεν τον βλέπουν, απλώς κοροϊδεύουν τον εαυτό τους. 
 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή