Κάν' το όπως η Δανία...

Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2021 07:00
Eurokinissi/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Η παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού, η οποία φέρεται να είναι κατά 60% πιο μεταδοτική, φαίνεται να ανατρέπει τους αρχικούς σχεδιασμούς των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους στον μαζικό εμβολιασμό για ένα σχετικά ανέμελο και προσοδοφόρο καλοκαίρι.

Στη Βρετανία, παρόλο που τα ποσοστά εμβολιασμού φθάνουν το 60% και είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται. Η παραλλαγή Δέλτα αυξάνεται σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ρωσία, αναγκάζοντας τη γερμανική κυβέρνηση να επιβάλει καραντίνα δύο εβδομάδων σε όσους ταξιδεύουν από τις δύο αυτές χώρες. Καραντίνα 14 ημερών ισχύει και για όσους έρχονται από τη Βρετανία.

Στην Ιταλία και στο Βέλγιο η παραλλαγή Δέλτα ανέρχεται σε 20% και 16% των κρουσμάτων αντίστοιχα, ενώ στη Γαλλία ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε πως η παραλλαγή Δέλτα ανέρχεται σε 20% περίπου των νέων κρουσμάτων και εξελίσσεται σταδιακά σε κυρίαρχο στέλεχος του κορονοϊού. Στην περιοχή Λαντ της νότιας Γαλλίας η παραλλαγή Δέλτα είναι ήδη κυρίαρχη με 70% των νέων μολύνσεων.

Η Γαλλία αποφάσισε χθες να αναβάλει την άρση των περιορισμών στις νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας, με τους επιστήμονες να μιλούν για επικείμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι ο εμβολιασμός από μόνος του δεν είναι πανάκεια για την αντιμετώπιση της νέας πιο επικίνδυνης παραλλαγής. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι οι εκστρατείες εμβολιασμού δεν πρέπει να επιταχυνθούν. Για κάτι τέτοιο δεν αρκούν «κάρτες ελευθερίας», αλλά χρειάζεται μία πραγματική συστράτευση της κοινωνίας (συνδικάτα, κοινωνικοί φορείς, οργανώσεις νεολαίας κ.λπ.), προκειμένου να συνειδητοποιήσουν όσοι παραμένουν ακόμη επιφυλακτικοί ότι ο εμβολιασμός, παρά τα κάποια προβλήματα, είναι αναγκαίος.

Η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ φαντάζει επιτακτική για να αρθεί με ασφάλεια η κοινωνική απόσταση και να δουλέψουν κλάδοι όπως ο επισιτισμός και η ψυχαγωγία. Έχοντας πρόσφατα επιστρέψει από ταξίδι για οικογενειακούς λόγους στη Δανία, διαπίστωσα το πόσο αποτελεσματικά αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό η χώρα, παρέχοντας δωρεάν τη δυνατότητα διεξαγωγής ράπιντ ή μοριακού τεστ σε δεκάδες υποδομές, που λειτουργούν μέχρι αργά το βράδυ.

Στις έξι ημέρες που παρέμεινα στη χώρα, υποβλήθηκα σε δύο ράπιντ τεστ και ένα μοριακό, τα οποία μάλιστα έπρεπε να έχω διαθέσιμα για να εισέρχομαι σε κλειστούς χώρους, όπως εστιατόρια και μουσεία, χωρίς η προσκόμιση του σχετικού πιστοποιητικού να φαντάζει προσβλητική.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή