Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Πέμπτη, 26 Απριλίου 2007 12:04
A- A A+

Το Κυπριακό, οι επαφές του Βρετανού Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα Τζεφ Χουν κατά την σύντομη επίσκεψη του στην Κύπρο, η απόφαση για απαγκίστρωση της Λευκωσίας ε/κ και τ/κ κομμάτων στην διάρκεια της καθιερωμένης συνάντησης στο Λήδρα Πάλας και οι αντιδράσεις του ΑΚΕΛ για την δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου σε σχέση με το σχέδιο Ανάν, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Θυματοποιούν τον Χριστ. Πασιαρδή'' γράφει πως η ηγεσία του ΑΚΕΛ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα χθες, θυματοποίησε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Χριστόδουλο Πασιαρδή, σε σχέση με την δήλωση του ότι το σχέδιο Ανάν βρίσκεται στο τραπέζι της νεκροψίας για να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου του. Σε μια εμφανή διάσταση απόψεων με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο αναφορικά με τον τρόπο αντίληψης για το σχέδιο Ανάν και με σαφή πρόθεση να αποκρυβεί αυτή από τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, οι οποίοι τηρούν αρνητική στάση έναντι της πολιτικής του Προέδρου στο Κυπριακό, πρώτα ο Ν. Κατσουρίδης και εν συνεχεία ο Δ. Χριστόφιας επέκριναν την σχετική δήλωση. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο ''Τόμας Γουέστον έπεισε τον Τάσο να στείλει την επιστολή στον Ανάν το 2003 και τον έβγαλε από την Μαύρη Λίστα των ΗΠΑ''.

''H Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Εξαπατούν πρόσφυγες'' γράφει ότι ''πρωτοφανείς μεθόδους απατεωνιάς, που πρέπει άμεσα να απασχολήσει τον Γενικό Εισαγγελέα και το πειθαρχικό του δικηγορικού συλλόγου εφεύρε ομάδα δικηγόρων, που εκμεταλλευόμενοι την άγνοια προσφύγων αλλά και το δίκαιο που τους πνίγει για τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα τους πουλούν παραμύθια τάζοντας τους λαγούς και πετραχήλια προκειμένου να τους πείσουν να υπογράψουν έγγραφα για αγωγή εναντίον της Τουρκίας, με το πρόσχημα ότι θα αποζημιωθούν από το ΕΔΑΔ, αποσπώντας τους με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες λίρες''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι εκτοπισμένοι κοινοτάρχες ζητούν οικονομική βοήθεια για να επιβιώσουν. ''Χωρίς λεφτά είναι θεωρητική η εκλογή μας'', αναφέρουν.

Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Δεν έχουμε υπόθεση'' γράφει πως παρενέργειες προκάλεσε η παραπομπή του σχεδίου Ανάν στο νεκροτομείο από την κυβέρνηση δια του Εκπροσώπου της Χριστόδουλου Πασιαρδή. Μετά τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Νίκο Κατσουρίδη, ο οποίος έψεξε την επίμαχη δήλωση Πασιαρδή, το ΑΚΕΛ εξέφρασε την δυσφορία του με τον πλέον επίσημο τρόπο δια στόματος Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος τόνισε ότι οι πρόνοιες του σχεδίου Ανάν θα βρεθούν μπροστά μας. Ο κ. Χριστόφιας ''τα είπε και στον Ομήρου επειδή αμφισβήτησε την ομοσπονδία''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Οίκος Moody's Investor Services ανέβασε την βαθμολογία των κυπριακών τραπεζών στα πλαίσια αναθεώρησης της μεθοδολογίας του αλλά κυρίως λόγω της βελτίωσης των οικονομικών τους μεγεθών και προοπτικών.

''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Νομικά εμπόδια στην δίωξη σφετεριστών στα κατεχόμενα'' γράφει πως η αδυναμία των κρατικών υπηρεσιών να διώξουν ποινικά τους αλλοδαπούς που σφετερίζονται ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα, καταγράφεται σε έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, η οποία διανεμήθηκε χθες στους βουλευτές και θα τεθεί σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής. Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κρατικές υπηρεσίες ενημέρωσε την Βουλή, ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Αστυνομική Δύναμη αναμένει τον ένατο αρχηγό της, ο οποίος θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι θα είναι ο Ιάκωβος Παπακώστας.

''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''2,8 εκατ. λίρες χωρίς διαδικασίες'' γράφει πως ενάμισι χρόνο μετά την σύναψη δανείου 2,8 εκ. λιρών για την κατασκευή του Ολυμπιακού Μεγάρου, το Υπουργείο Οικονομικών πήρε χαμπάρι ότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες ούτε καν τα προσχήματα από την αρμόδια Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία συνήψε απευθείας συμφωνία με την Λαϊκή Τράπεζα ''χωρίς να ζητήσει προσφορές και από άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα''. Τα χρήματα για το θα καλύπτονταν από χορηγία του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού ενώ το κράτος ήταν ο εγγυητής για την αποπληρωμή του δανείου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αύξηση που αγγίζει το 100% παρατηρείται στις αιτήσεις για παροχή πολιτικού ασύλου τους πρώτους μήνες του 2007 σε σύγκριση με πέρσι.

Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Συμφώνησαν για απαγκίστρωση'' γράφει πως τα ε/κ και τα τ/κ κόμματα συμφώνησαν χθες στην απαγκίστρωση της Λευκωσίας στην διάρκεια της καθιερωμένης συνάντησης στο Λήδρα Πάλας. Υποστήριξαν ακόμα την αποστρατικοποίηση ολόκληρου του νησιού στα πλαίσια μιας συνολικής λύσης. Αν και αρχικά υπήρχαν έντονες διαφωνίες από τ/κ κόμματα εντούτοις ξεπεράστηκαν μετά από μια θετική παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Ν. Κατσουρίδη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι καμία πράξη του υποτελούς καθεστώτος της Τουρκίας στα κατεχόμενα δεν μπορεί να παράγει δίκαιο και να αποδώσει δικαιοσύνη δήλωσε χθες ο Αριστοφάνης Γεωργίου κληθείς να σχολιάσει τις προσφυγές Ε/Κ στην λεγόμενη ''Επιτροπή Αποζημιώσεων''.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Ανδρας ομολογεί για τον φόνο της Κριστίνας'' γράφει ότι η Αστυνομία χθες συνέλαβε άνδρα, τον ομογενή Παύλο Τσιβιτσόβ, ο οποίος φέρεται να ομολόγησε ότι σκότωσε την 20χρονη Ρωσίδα Κριστίνα Πολίτσοβα καθώς και τον συνεργό του. Η Ρωσίδα είχε πάθει ασφυξία αφού την φίμωσαν με πλαστική κολλητική ταινία. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην επίσκεψη του Βρετανού Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα Τζεφ Χουν. Ο κ. Χουν συναντήθηκε χθες με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Λιλλήκα ενώ είχε και μη προγραμματισμένη συνάντηση δεκαπέντε λεπτών στην αίθουσα των επισήμων του Αεροδρομίου Λάρνακας με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, λίγο πριν την αναχώρηση του για τη Σλοβενία, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή